header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Атанасије Ракита све ближи рашчињењу Штампај Е-пошта
среда, 18 јул 2018

 Шешеља изводе пред црквени суд и Синод

Будући да је наставио да у јавности износи причу да је владика милешевски Атанасије Ракита прекршио монашки завет, те да има жену и двоје деце, лидер СРС-а највероватније ће ускоро бити саслушан у својству сведока пред црквеним судом и Синодом СПЦ, сазнаје „Ало!“. Уколико се утврди да прича која је узнемирила јавност није тачна, он ће бити искључен из црквене заједнице, каже наш извор.


– Шешељ ће бити незаобилазан део званичне црквене истраге под окриљем Светог архијерејског синода СПЦ због тврдњи које је изнео. Највероватније ће дати званичну изјаву пред црквеним судом и приложити доказе, уколико их има. Ако се испостави да није тачно оно што је изговорио много пута, онда би могао да трпи консеквенце, конкретно, био би искључен из црквене заједнице – каже наш извор из Патријаршије.

Лидер СРС-а за „Ало!“ каже да ће се радо одазвати позиву Синода и да ће изнети истину.

– Сигуран сам у истинитост својих речи и спреман сам да их на сваком месту поновим, па и тамо – казао је Шешељ.

Коментаришући могућност да буде санкционисан искључењем из црквене заједнице ако се утврди да прича није тачна, каже да му није до краја јасно шта то значи и кроз смех каже да га то подсећа на искључење из Комунистичке партије.

Љубомир Ранковић из Шабачке епархије, протођакон и уредник „Гласа Цркве“, за „Ало!“ каже да би Шешељ хитно морао да буде саслушан.

– Информација која је изнета, да један епископ има жену и двоје деце, а да и даље учествује у раду Светог архијерејског сабора и да поједини епископи то вероватно знају, а ћуте, стравична је и озбиљно угрожава саму суштину и темеље СПЦ. Оптужбе је изнео шеф једне парламентарне станке, бивши професор Београдског универзитета, човек за кога сви у Србији знају да је поприлично добро информисан и да има добре везе, рекао је како се зове жена, где живи … – каже он.

Ранковић додаје да је интересу пре свега владике Атанасија да се све што пре разреши.

– Да сам на његовом месту, не бих могао да носим толики терет, који ће њега обележити за цео живот, и он би први требало да тражи да он и та деца ураде ДНК тест и да се медицински установи да ли је све то тачно или не. Ово није ништа ново, пре неколико година, поглавар Чешке аутокефалне цркве оптужен је на исти начин да има жену и децу, процесуиран је и када је установљено да је то тачно, враћен је у ред световњака. Верници Епархије милешевске морају да сазнају истину, да ли имају епископа или једну тужну реплику и фалсификат од епископа. Ако се то не испита и ако се заташка, он је крив. Уколико Сабор буде остао глув и нем, знаће се шта је Свети архијерејски сабор, солидарисали би се са грехом који поништава темеље Цркве – закључује Ранковић.

 

Шта је причао Шешељ

Шешељ је своја сазнања о епископу Атанасију изнео коментаришући Атанасијев сукоб са умировљеним владиком Филаретом, његовим претходником на трону Епархије милешевске.

– Владика Атанасије је дошао у манастир Дубница у веома алкохолисаном стању. Тако пијан, готово са врата напао је владику Филарета да је украо епархијске паре и да због тога мора да иде из епархије. Иначе, Атанасије Ракита има жену и двоје деце, што је противно свим црквеним прописима – рекао је Шешељ.

Шешељ је навео и име жене, која наводно живи у Београду. Он тврди и да је она била на платном списку Епархије бихаћко-петровачке кад је Атанасије био на њеном челу, као и да јој је запослио брата као рачунополагача у епархијама којима управља.

 

Извор: "Ало"

 

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.