header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Страховлада епископа милешевског Атанасија Раките Штампај Е-пошта
четвртак, 19 јул 2018

 Пошто „Борба за веру“ већ има извештај са јутрос  одржаног братског састанка у Милешеви, ја ћу се задржати на чисткама које владика Атанасије Ракита спроводи у Епархији милешевској против себи неподобних.

        Треба нагласити да је половина свештеномонаха протерана из Епархије, од неканонског смакнућа Епископа Филарета са трона милешевске Епископа. Велику заслугу за овај посао имао је сами Епископ Јоаникије који је био администратор Епархије милешевске, а започето је завршио и сами Епископ Атанасије (Ракита). Примера ради, у Архијерејском намесништву прибојском имамо само два свештеномонаха, у прибојском намесништву пет, док у пљеваљском само два свештеномонаха.

Од тренутног броја свештеномонаха, половина је дошла у пакету са самим Епископом Атанасијем и сви сем једног су "Атанасијева духовна чада". Једини који се оштро супротставио и који је имао неколико оштрих и жучних свађа и расправа са Епископом Атанасијем јесте чувени и од народа високопоштовани и вољени архимандрит Нектарије духовник манастира Давидовице. Отац Нектарије је неколико пута долазио у оштар сукоб са Епископом Атанасијем, што би се рекло "прса у прса". Чак ни пријетње почев од забране свешенодејства, па преко предавања на Црквени суд и до протеривања из милешевске Епархије нису уплашили овог духовника да поклекне притисцима и уценама Епископа Атанасија (Раките). Сем оца Нектарија и мати Дарија, која је игуманија манастира Давидовице, је имала пар конфликта са Епископом Атанасијем, и због тога је дотични епископ манастир Давидовицу ставио на "црну" листу.

Први који је подигао и дан данас диже хајку и буну против Епископа Филарета јесте отац Николај из манастира Куманице. Јавна је тајна да о. Николај живи у ванбрачној заједници са монахињом Гаврилом и то неколико година уназад. Ни један искушеник ни искушеница, а ни монах и монахиња нису могли остати и опстати у манастиру Куманици од овог пара. Све ове доказе које износим се дају проверити од житеља који су живели са овим паром у манастиру Куманици. Разлог напада и дизања медијског рата против Епископа Филарета од овог "духовника" није била проневера црквеног новца и тзв. мобинг, због чега је оптуживао Епископа Филарета. Тачан разлог напада је био тај што је Епископ Филарет преместио монахињу Гаврилу од оца Николаја. То му НИСУ и НИКАДА неће опростити. Али онај који их је спојио и опет вратио те ставио да живе заједно јесте Епископ Јоаникије. Због тог чина, овај пар му је до неба захвалан и због тога га кује у звезде. И Епископ Атанасије је потврдио ову одлуку администратора Јоаникија, јер и он разуме какав је живот кад супружници живе раздвојено. О животу и деловању овог љубавног пара из манастира Куманице писаћу у једном од наредних текстова.

 

Идентитет аутора чланка познат Уредништву

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 19 јул 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 91 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.