header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Шта нам то рече Атанасије Ракита? Штампај Е-пошта
недеља, 22 јул 2018

 На званичном сајту Епархије милешевске изашао је транскрипт његове бесједе и аудио запис исте, изречене у манастиру Милешева на дан Преподобног Сисоја Великог када се приступило потписивању петиције за опстанак и останак Атанасија Раките. Шта нам је то рекао Преосвећени Епископ (још увек) милешевски пробаћемо да анализирамо у следећим текстовима.

Наслов каже "Да вас клевете не збуњују и не поколебају". Драги владико, знамо да ће Ти ово читати ђакон Никола и секретар Бранислав па да Ти кажемо, овако јавно. Нису нас збуниле клевете, већ Твоји поступци и радње које си чинио ових и претходних дана. Понашао си се као локални кабадахија, силио се и кад треба и не треба. Ко си ко ти? А знај добро и Ти и остали да сила Богу није мила.

Даље, кажеш да је бачена једна велика клевета на Епархију милешевску и на Епископа милешевског. Не бих рекли да је то тако, а и да јесте тако како Ти кажеш, драги владико, што се не запиташ од кога је то кренуло. Ко је тај који је довео до узрока и дизања "прашине" не само овде, већ по читавој територији бивше Југославије. Да ли је то кренуло од Пере, Јове и Смиље или од Тебе владико. Кажеш да је нападнут Епископ милешевски. А да ли приличи једном Епископу СПЦ да се тако понаша и опходи према ближњем свом? Да ли је то пример једнога пастира? Знајте добро сви ви, паметан и мудар је Српски народ, чита Србин између редова, није Србин наиван, неће њега нико лако "замутити" и одвојити од Христа и Светог Саве и Белога Анђела. Србин хоће истину да зна, а не да нам вукови у јагњећој кожи држе монологе које њима одговарају.

Наводиш да сте тога дана били на Воденој пољани и свратили у Божетиће да видите како су "брат Филарет и отац Павле". Успут, то никако нисте могли да изведете, само сте морали наменски да се упутите. Јер пут од Водене пољане до Пријепоља не води преко Божетића. Лепо је све то, али мало је не логично. Ко још нормалан долази у сами мрак у планинско село по информације о прехрамбено-хигијенским производима за братство. Зар није лакше и логичније да сте их контактирали телефонским путем дан раније, па фино да сте дошли са наруџбом и уручили им. Сели и фино у правој хришћанској љубави  поразговарали о свему и о добром и о лошем.

Тамо наводиш да тог дана ниси ни пришао алкохолу, нити си гледао да ли и други прилазе. Са овом изјавом си само потврдио оно што се увелико прича, а то, да си склон алкохолу. Можда тај дан и ниси, а шта је са осталих дана? Разумемо ми да је то болест, али не разумемо зашто се не лечиш. Није срамота тражити лек. Срамота је то прекривати. Кажеш "онај човек". Зашто јасно не каже да је то др Војислав Шешељ. Он је тај, који је јавно, преко телевизије са националном фреквенцијом изнео неке чињенице и право стање о Теби и шта се то десило у манастиру Дубница.

Све је ово тужно и жалосно у целој овој причи. А ми, Срби ко Срби, све то окренемо на шалу. Ваљда нам је само шала и смех остали у овом тешком и тмурном времену. Тако се многи шале на Твој рачун па кажу: ако планираш у Пријепоље ових дана обавезно се обриј или скрати браду на јединицу, јер ако те Ракита ухвати све ће ти длаке почупати.

 

Идентитет аутора чланка познат Уредништву

Последњи пут ажурирано ( недеља, 22 јул 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 36 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.