header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Др Ксенија Кончаревић: Реаговање поводом писања о епископу милешевском Атанасију Ракити Штампај Е-пошта
среда, 25 јул 2018

 Поштовно уредништво сајта „Борба за веру“,

По савести морам да поделим са вама и вашим читаоцима мишљење у вези са владиком милешевским г. Атанасијем Ракитом, који је у жижу јавности доспео, нажалост, услед исхитреног објљављивања на Вашем сајту вести о сукобу између некадашњег  владике милешевског г. Филарета и садашњег Епископа милешевског г. Атанасија Раките.

         Сматрам да је веома исхитрен потез објављивање на Вашем сајту, који се прокламује као изворно православни, светосавски, антиекуменистички, вести о приватном сукобу између двојице владика – садашњег и бившег милешевског, и то уочи великог празновања Манастира Милешева. Световни медији су једва дочекали овакав допис, па су га свесрдно подржали и украсили својим измишљотинама.

 И гле, Миломир Марић на телевизији „Хепи“ (замислите како је то релевантан извор инфромација!) ангажује др Војислава Шешеља да изнесе мишљење о Владики Атанасију.

Шешељ, онај исти који је својевремено заговарао Велику Србију до потеза Карловац, Карлобаг, Вировитица, који је претио клањем зарђалим ножевима и кашикама, хашки заточеник (не без основа), који је у Србији остао запамћен као прогонитељ сваке слободне мисли на Универзитету и због кога је велики број најеминентнијих професора отишао са факултета Универзитета у Београду („Шешељев закон“ из 1998), Шешељ, који је шуровао са Вуком Драшковићем, па се пресалдумио и пришао Слоби и Мири, човек који у савременој Србији готово да и нема кредибилитет, у Марићевој емисији на  шунд-кич телевитији, износи оптужбе против канонског епископа Српске Православне Цркве.

 Шешељ без икаквог обзира износи на шунд-кич телевизији оптужбе против канонског Епископа милешесвког г. Атанасија Раките!

Еп. Атанасије један је од најобразованијих епископа Српске Православне Цркве. Био је један од најистакнутијих ученика прот. Јована Мајендорфа. Предаваао је Патрологију на Богословском факултету СПЦ, за своје предмет написао је и уџбенике, био је омиљен код студената, и неправедно избачен са Факултета 2005 (универзитетску каријеру наставио је на Богословском факултету Универзитета у Источном Сарајеву).  Аутор је и већег броја монографија у којима се јасно види аскетско усмерење њиховог аутора. За звање епископа предложио га је Свјатјејши Патријарх Павле, што је чињеница од непорецивог значаја. Најпре је био дуго година викар Његове Светости Патријарха Павла, задужен, између осталог, за верску наставу на подручју Архиепископије београдско-карловачке, као и за црквено издаваштво, да би потом преузео Бихаћко-петровачку епархију,  и од недавно, Милешевску.

Епископ Атанасије ни по чему није заслужио овако прљаву хајку. Да су је повели световни медији, не бих реаговала. Жао ми је што је црквени сајт „ Борба за веру“ узео учешће у њој.

 

Др Ксенија Кончаревић, бивши ред, проф. и продекан Богословског факултета,

сада управник Катедре за славистику Филолошког факултета у Београду

Последњи пут ажурирано ( среда, 25 јул 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 7 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.