header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Др Ксенија Кончаревић: Реаговање поводом писања о епископу милешевском Атанасију Ракити
Др Ксенија Кончаревић: Реаговање поводом писања о епископу милешевском Атанасију Ракити Штампај Е-пошта
среда, 25 јул 2018

 Поштовно уредништво сајта „Борба за веру“,

По савести морам да поделим са вама и вашим читаоцима мишљење у вези са владиком милешевским г. Атанасијем Ракитом, који је у жижу јавности доспео, нажалост, услед исхитреног објљављивања на Вашем сајту вести о сукобу између некадашњег  владике милешевског г. Филарета и садашњег Епископа милешевског г. Атанасија Раките.

         Сматрам да је веома исхитрен потез објављивање на Вашем сајту, који се прокламује као изворно православни, светосавски, антиекуменистички, вести о приватном сукобу између двојице владика – садашњег и бившег милешевског, и то уочи великог празновања Манастира Милешева. Световни медији су једва дочекали овакав допис, па су га свесрдно подржали и украсили својим измишљотинама.

 И гле, Миломир Марић на телевизији „Хепи“ (замислите како је то релевантан извор инфромација!) ангажује др Војислава Шешеља да изнесе мишљење о Владики Атанасију.

Шешељ, онај исти који је својевремено заговарао Велику Србију до потеза Карловац, Карлобаг, Вировитица, који је претио клањем зарђалим ножевима и кашикама, хашки заточеник (не без основа), који је у Србији остао запамћен као прогонитељ сваке слободне мисли на Универзитету и због кога је велики број најеминентнијих професора отишао са факултета Универзитета у Београду („Шешељев закон“ из 1998), Шешељ, који је шуровао са Вуком Драшковићем, па се пресалдумио и пришао Слоби и Мири, човек који у савременој Србији готово да и нема кредибилитет, у Марићевој емисији на  шунд-кич телевитији, износи оптужбе против канонског епископа Српске Православне Цркве.

 Шешељ без икаквог обзира износи на шунд-кич телевизији оптужбе против канонског Епископа милешесвког г. Атанасија Раките!

Еп. Атанасије један је од најобразованијих епископа Српске Православне Цркве. Био је један од најистакнутијих ученика прот. Јована Мајендорфа. Предаваао је Патрологију на Богословском факултету СПЦ, за своје предмет написао је и уџбенике, био је омиљен код студената, и неправедно избачен са Факултета 2005 (универзитетску каријеру наставио је на Богословском факултету Универзитета у Источном Сарајеву).  Аутор је и већег броја монографија у којима се јасно види аскетско усмерење њиховог аутора. За звање епископа предложио га је Свјатјејши Патријарх Павле, што је чињеница од непорецивог значаја. Најпре је био дуго година викар Његове Светости Патријарха Павла, задужен, између осталог, за верску наставу на подручју Архиепископије београдско-карловачке, као и за црквено издаваштво, да би потом преузео Бихаћко-петровачку епархију,  и од недавно, Милешевску.

Епископ Атанасије ни по чему није заслужио овако прљаву хајку. Да су је повели световни медији, не бих реаговала. Жао ми је што је црквени сајт „ Борба за веру“ узео учешће у њој.

 

Др Ксенија Кончаревић, бивши ред, проф. и продекан Богословског факултета,

сада управник Катедре за славистику Филолошког факултета у Београду

Последњи пут ажурирано ( среда, 25 јул 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.