header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Напад безаконика на Владику Артемија Штампај Е-пошта
уторак, 26 мај 2009

Изјава Др Миодрага M. Петровића за „Политику“

...Због непоступања по одлуци „црквене владе”, која је пре свега неколико дана реконструисана и сада ради у новом сазиву, у јавности су већ почеле да круже незваничне информације да би владика Артемије због тога могао да заврши на црквеном суду. Помиње се, чак, и могућност његовог пензионисања, па и премештаја у другу епархију.

            Др Миодраг М. Петровић, научни саветник и стручњак за црквено право, објашњава да, у случају суђења било ком архијереју, треба прво написати оптужницу, па уколико су елементи који се наводе у њој доказиви, онда се образује суд, који, по канонима, чини 12 епископа.

 

– Тај суд они немају, имају само Велики црквени суд, који по канонима не може да суди архијереју, али није искључено ни то да прибегну управо тој установи као постојећој, иако тај суд није надлежан. Мали је тај црквени суд који је данас, да тако кажем, у употреби, наспрам 12 епископа који треба да суде архијереју, дакле превазилази случај, оквире и овлашћења Великог црквеног суда – каже проф. др Петровић.

Велики црквени суд, наиме, чине свега три епископа, чланова Синода, који именује и председника суда, као и два почасна члана, свештена лица мирског реда и два заменика.

Говорећи о могућим казнама, уколико се докаже кривица епископа, проф. др Петровић објашњава да владика може бити кажњен лишавањем архијерејског достојанства и враћањем у ред монаха. Епископ, по канонима, не може бити пензионисан, а канонска је норма и да нема премештаја епископа из епархије у епархију, истиче наш саговорник. Устав СПЦ, ипак, оставља могућност упражњења епархије, осим због смрти епископа, као и због његове доказане немоћи због болести, оправдане молбе за пензију или по престанку неког од услова на основу којих је постао епископ, међу које спада и угледни живот и предани рад на добро Цркве.

„Политика“, 27. 5. 2009.

Последњи пут ажурирано ( уторак, 26 мај 2009 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 МОЛИТВА НА ПОЧЕТКУ ПОСТА

Благодаримо Ти Христе Боже наш, што си нам садашње време поста управио на спасење, и за кратко време наше највеће духовне ране вешто излечио и свукао са нас мноштво грехова.

Ми ти се молимо, Свеблаги, удаљи од нас, у време поста, свако фарисејско лицемерје и јудејску опорост. Одагнај (од нас) преузношење због уздржања и уклони свако забрањено дело, реч и помисао. Испуни нас Духом Светим, светлошћу и истином коју си законоположио. Учврсти нас у борби против страсти; укрепи нас у рату против греха. Припреми нас за уздржавање од хране и удаљавање од злих делâ да бисмо следили за Тобом, Који си нам преко поста показао победу над ђаволом, и били причасници смрти и васкрсења, и наслађивали се у вечном животу који си припремио гладнима и жеднима Твоје правде.

Род наш, постом и вером у Тебе, оснажи у борби против сваког непријатеља.

Јер си Ти Бог наш и Спаситељ, и Теби приличи слава, са беспочетним Оцем и пресветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин!


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.