header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Порошенко: Руска Православна Црква прети безбедности Украјине Штампај Е-пошта
понедељак, 30 јул 2018

 Украјински предсједник Петро Порошенко изјавио је да утицај Православне цркве Московске патријаршије, која у Украјини има неколико милиона вјерника, "директно пријети националној сигурности" његове земље.

"Мислим да свакако морамо одсјећи све пипке којима агресорска земља дјелује у тијелу наше државе", рекао је Порошенко, мислећи на Русију.

По Порошенковим ријечима, Православна црква која припада Московској патријаршији, "одвојена је од (руске) државе само на папиру" и "свесрдно и безусловно подржава реваншистичку и империјалистичку политику Кремља".

Украјина има двије Православне цркве, Московске и Кијевске патријаршије. По анкети спроведеној 2015., 44 посто Украјинаца се идентификују као припадници Православне цркве Кијевске патријаршије, а 21 одсто Московске.

Везе те двије Цркве, ионако затегнуте, додатно су се погоршале с руско-украјинском кризом након руске анексије Крима 2014. и сукоба на проруском истоку Украјине у којем је погинуло више од 10.000 људи.

Извор: „Антена М“

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 30 јул 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 41 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.