header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Проф. др Србољуб Живановић: Поводом данашње емисије РТС-а "Шест векова Манасије" Штампај Е-пошта
петак, 03 август 2018

 Мошти Св. деспота Стефана Лазаревића се не налазе у манастиру Манасији већ у манастиру Копорину. Иако је на сајту "Борба за веру" већ више пута објављено дa се у Манасији не налазе мошти Св. деспота Стефана Лазаревића, поново се понавља неистина да је овај светитељ сахрањен у Манасији. Потребно је зато поново објавити истину, да би се нове генерације читалаца сајта упознле а правим стањем.

Завод за заштиту споменика Србије је приликом радова у Манасији отворио једну гробницу коју је назвао "гробница Лазаревића". У тој гробници је нађена одесечена глава једне особе, нађена поред карличних костију скелета једне непознате особе. Институт за судску медицину Медицинског факултета у Београду је том приликом обавио ДНК анализу остатака Св.кнеза Лазара и остатака нађеног скелета и утврдио да тај скелет нема никакве везе са моштима Св. кнеза Лазара. После тога је стручњак наведеног института отишао у Манасију и извадио један зуб из главе нађене поред скелета и утврдио да је глава припадала блиском сроднику Св.кнеза Лазара.

Стручњаци Завода за заштиту споменика културе Србије никада нису дозволили ни једном стручњаку да прегледа те налазе, већ су се ослонили на налазе особа које су они ангажовали. Уствари одсечена глава нађена у гробници је припадала Вуку, сину Св.кнеза Лазара. Њега су погублили Турци, заједно са још неколико особа, одсецањем главе. Сви лешеви су онда бачени у једну јаму код Пловдива. На молбу Св.деспота Стефана, вазала Мусе, његовом изасланику Ејудину је дозвољено да после два месеца извади леш његовог брата Вука. Ејудин је препознао главу, али се нежна чије је тело извадио том приликом. Св.деспот  Стефан је тада сахранио донете остатке у манастиру Манасији. То је оно што су стручњаци Завода за заштиту споменика Србије пронашли.

Пошто Завод за зашититу споменика Србије никада није дозволио ни једном стручњаку да прегледа нађене мошти, то је покренута парница пред Првим општинским судом у Београду. Суд  је донео одлуку против археолога Завода за зашиту споменика Србије Брмболића, који је том приликом осуђен. Међтим Завод се и даље држи својих "налаза". Научни програм редио-телевизије је снимио цело вештачње налаза моштију Св.деспота Стефана у манастиру Копорину. Та емисија (било их је две) и сада може да се види на Yu-Тубе. Изгледа да је РТС заборавила те емисије и да се сада држе онога што им је саопштио Завод за заштиту споменика Србију, па исто наводи и у данашњој емисији.

Садашњи епископ Браничевски, господин Игњатије Мидић, из нама непознатог разлога, подржава изјаву завода за заштиту споменика Србије и неоправдано тврди да је Св. деспот Стефан сахрањен у Манасији. Недавно је чак поклонио мошти непознате особе Вознесењској цркви у Београду, као да се ради о моштима Св.деспота Стефана. Он тврди да је у Копорину сахрањен неки "непознати" светитељ, иако је цело вештацнење налаза снимио научни програм радио-телевизије. Ово је разлог што је пново било потребно да се објави ова истина.

 

Проф. др Србољуб Живановић,

Лондон, Велика Британија

Последњи пут ажурирано ( петак, 03 август 2018 )
 
Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 52 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

+ + +

 Онима који више негују животиње него људе

Грех је неговати псе као људе, а људе као псе. Треба гледати на људе као на људе, а на псе као на псе. Не треба реметити та два појма.

(Свети Владика Николај)

 

Непријатељи

Љуби непријатеље своје, непријатеља Божијих се гнушај, а непријатеље Отачаства сатири. (Св. Филарет Московски)

Борба

Борећи се (данас) за Крст Часни ти се бориш за једини прави пут живота, за једну живу истину, и за једини истинити живот (...) А ко год се за то бори, ако и умре живеће, ако и погине победиће. (Св. Николај Жички)

Време

Разуми време. Не очекуј благоустројство у општем стању Цркве, него буди задовољан тиме што је онима који желе спасење остављена могућност да га остваре. (Старац Исајиа)

Храбро исповедање вере

Бој се Господа, сине мој! да не изгубиш припремљени ти венац, да не будеш одбачен од Христа у таму најкрајњу и муку вечну. Храбро стој у вери и, ако је неопходно, с радошћу трпи прогоне и друге невоље, јер ће са тобом бити Господ... и Свети Мученици и Исповедници са радошћу ће гледати на твој подвиг. (Св. Антоније Оптински)

Поуке и савети

Необразовани и глупи мисле да су ПОУКЕ И САВЕТИ - смешни, и не желе да им се покоравају, зато што су оне огледало њихове глупости. (Преп. Антоније Велики)

Јерес:

„Боље је сто пута бити блудник, него једном јеретик“.

(Преподобни Гаврило Ургебадзе)


 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.