header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Проф. др Србољуб Живановић: Поводом данашње емисије РТС-а "Шест векова Манасије" Штампај Е-пошта
петак, 03 август 2018

 Мошти Св. деспота Стефана Лазаревића се не налазе у манастиру Манасији већ у манастиру Копорину. Иако је на сајту "Борба за веру" већ више пута објављено дa се у Манасији не налазе мошти Св. деспота Стефана Лазаревића, поново се понавља неистина да је овај светитељ сахрањен у Манасији. Потребно је зато поново објавити истину, да би се нове генерације читалаца сајта упознле а правим стањем.

Завод за заштиту споменика Србије је приликом радова у Манасији отворио једну гробницу коју је назвао "гробница Лазаревића". У тој гробници је нађена одесечена глава једне особе, нађена поред карличних костију скелета једне непознате особе. Институт за судску медицину Медицинског факултета у Београду је том приликом обавио ДНК анализу остатака Св.кнеза Лазара и остатака нађеног скелета и утврдио да тај скелет нема никакве везе са моштима Св. кнеза Лазара. После тога је стручњак наведеног института отишао у Манасију и извадио један зуб из главе нађене поред скелета и утврдио да је глава припадала блиском сроднику Св.кнеза Лазара.

Стручњаци Завода за заштиту споменика културе Србије никада нису дозволили ни једном стручњаку да прегледа те налазе, већ су се ослонили на налазе особа које су они ангажовали. Уствари одсечена глава нађена у гробници је припадала Вуку, сину Св.кнеза Лазара. Њега су погублили Турци, заједно са још неколико особа, одсецањем главе. Сви лешеви су онда бачени у једну јаму код Пловдива. На молбу Св.деспота Стефана, вазала Мусе, његовом изасланику Ејудину је дозвољено да после два месеца извади леш његовог брата Вука. Ејудин је препознао главу, али се нежна чије је тело извадио том приликом. Св.деспот  Стефан је тада сахранио донете остатке у манастиру Манасији. То је оно што су стручњаци Завода за заштиту споменика Србије пронашли.

Пошто Завод за зашититу споменика Србије никада није дозволио ни једном стручњаку да прегледа нађене мошти, то је покренута парница пред Првим општинским судом у Београду. Суд  је донео одлуку против археолога Завода за зашиту споменика Србије Брмболића, који је том приликом осуђен. Међтим Завод се и даље држи својих "налаза". Научни програм редио-телевизије је снимио цело вештачње налаза моштију Св.деспота Стефана у манастиру Копорину. Та емисија (било их је две) и сада може да се види на Yu-Тубе. Изгледа да је РТС заборавила те емисије и да се сада држе онога што им је саопштио Завод за заштиту споменика Србију, па исто наводи и у данашњој емисији.

Садашњи епископ Браничевски, господин Игњатије Мидић, из нама непознатог разлога, подржава изјаву завода за заштиту споменика Србије и неоправдано тврди да је Св. деспот Стефан сахрањен у Манасији. Недавно је чак поклонио мошти непознате особе Вознесењској цркви у Београду, као да се ради о моштима Св.деспота Стефана. Он тврди да је у Копорину сахрањен неки "непознати" светитељ, иако је цело вештацнење налаза снимио научни програм радио-телевизије. Ово је разлог што је пново било потребно да се објави ова истина.

 

Проф. др Србољуб Живановић,

Лондон, Велика Британија

Последњи пут ажурирано ( петак, 03 август 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.