header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Тако пишу Милове новине: Службено потврђено: Кирил стиже 31. августа у Истанбул
Тако пишу Милове новине: Службено потврђено: Кирил стиже 31. августа у Истанбул Штампај Е-пошта
среда, 08 август 2018

 Канцеларија генералног секретара Светога Синода Цариградске патријаршије је касно синоћ потврдила незваничне агенцијске тврдње да ће 31. августа у посету патријарху Вартоломеју допутовати московски патријарх Кирил.

         Посета ће бити, како је наглашено, „на Кирилов захтијев". Саопштено је да ће Кирил одржати састанак са Вартоломејом и „надлежним органима мајке-Цркве о питањима од заједничкога интереса”.

Од 1. септембра до 3. септембра у Цариградској патријаршији већ је заказана Синакса (Сyнаксис) – окупљање свих епископа ове Цркве.

Како се очекује, уочи Синаксе, одржаће се редовна седница Светога синода Патријаршије. Према неким вјерским аналитичарима, на Синоду и Синакси ће разматрати и „украјинско питање", тј. питање томоса – грамате о давању аутокефалије Цркви у Украјини.

Архиепископ Евастриј Зорја, шеф информативне службе Украјинске православне цркве Кијевске патријаршије, раније је саопштио: „Очигледно, посета Кирила Истанбулу има за циљ, ако не да патријарха Вартоломеја потпуно одговори од намјере да ријеши ‘украјинско питање’, онда барем да његову одлуку о давању томоса на неко вријеме одложи”.

Протеклих мјесеци – мимоилазећи се у шатл мисијама – делегације Цариградске и Руске цркве су обишле већину других помјесних цркава да би их информисали о међусобно потпуно конфронтираним намјерама у Украјини и добили њихову подршку. У Москви је 9. јула група архијереја Цариградске патријаршије код Кирила имала „радни састанак”. „Током дискусије разговарано је о питањима везаним за очување међуправославнога јединства”, саопштено је. Никаквих других информација није било. Састанак је очигледно доживо крах.

Кирилов пут у Истанбул, на сусрет са Вартоломејом – који ће вјероватно бити одржан у четврти Фанар, ђе је древно резиденцијално седиште Цариградске патријаршије – биће можда посљедњи, очајнички покушај Москве да спријечи Цариград у његовим јасно потврђеним намјерама да у Украјини, давањем томоса, ријеши двоиподеценијски црквени раскол. Москва је запријетила Великим расколом, сличним диоби јединствене Цркве на Римокатоличку и Православну.

Добијањем томоса, Црква у Украјини би постала друга по бројности канонска црква у Васељени. Вјерује се да би се, рјешењем за Украјину, отворио пут и за добијање аутокефалије Цркве у Македонији, а потом можда и за потврду аутокефалије Цркве за Црну Гору, која је, за разлику од Украјине и Македоније, већ имала у прошлости канонски признату аутокефалну Цркву.

 

В.Ј., „Антена М“

Последњи пут ажурирано ( среда, 08 август 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.