header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Паг. 77 година после злочина - постављен спомен крст Штампај Е-пошта
уторак, 14 август 2018
           На дан када је пре 77 године на острву Паг извршен масован злочин, чланови Удружења Јадовно изнели су часни крст на место страдања наших новомученика. Са њима је био и месно надлежни свештеник, о. Драган из Госпића.

Тек када су припреме почеле, утврдило се да је то и празник изночења Часног и Живоносног крста - 1. (14.) август!

Температура, која је данима била на 40 степени целзијусових а сунце изузетно јако, пала је данас на подношљивих 26 степени а појавили су се облаци и изношење Часног крста опасним и стрмим стазама дугим неколико километара (то је и за просечног човека, без да ишта носи, врло тешко и опасно) је било знатно олакшано.

Слава и хвала Господу!

 + + +

 Прије 77 година, у ноћи између 14. и 15. августа, уочи католичког празника Велике Госпе, усташе су у логорима Слана на острву Пагу и Јадовно на Велебиту извршиле масовну ликвидацију преосталих логораша.

На мјесту масовне гробнице на Пагу, у предјелу Фурнажа, поново је данас постављен спомен-крст који би требало да свједочи о страшном злочину почињеном прије 77 година.

Предсједник Удружења "Јадовно 1941." Душан Басташић рекао је да је крст превезен јутрос из Карлобага преко Подвелебитског канала, те мученичком Пашком стазом дугом око четири километра донесен до мјеста освештања.

Спомен-крст освештао је парох смиљански Драган Михајловић, који је служио и парастос.

На Пагу је побијена најмање 791 жртва, а на Велебиту око 1.500.

- Згрожене монструозношћу злочина и бројем побијених заточеника, италијанске окупационе снаге преузеле су од НДХ цивилну и војну власт на том подручју и наредиле затварање логора смрти - рекао је Басташић.

Додатни разлог за забринутост Италијана био је масовни устанак Срба у Лици против усташке тираније.

Италијански војни санитарци су на мјесту злочина на Пагу, у септембру 1941. године, ексхумирали и спалили 791, како су забиљежили, "свјеже закопани леш". Евидентирали су да је међу овим жртвама било 407 мушкараца, 293 жене и 91 дијете. Њихов пепео затрпан је у пашком камењару.

Експедиција удружења Јадовно 1941. пронашла је октобра мјесеца 2017. то мјесто.

 

Извор: „РТРС“

Последњи пут ажурирано ( уторак, 14 август 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.