header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Захарова осрамотила Русију у Гучи
Захарова осрамотила Русију у Гучи Штампај Е-пошта
субота, 18 август 2018

 Марија Захарова, званични представник Министарства спољних послова Русије, јавно подржава рушиоце друштвеног морала, стоји у жалби коју су министру Сергеју Лаврову послали представници Савета за заштиту јавног морала, културе и традиционалних породичних вредности из Новосибирска, организације која заступа  православље.

         Они су жалбу Лаврову писали после гостовања Марије Захарове у Гучи, где је била заједно са српским министрима Ивицом Дачићем и Ненадом Поповићем, а у посту на Фејсбуку је написала како је обећала да ће следеће године довести у Гучу панк групу “Лењинград”.

„Мислим да могу да вам одам тајну: пошто је фестивал у Гучи међународни, многи су ми рекли како би желели да на њему виде руске извођаче, на пример групу “Лењинград”. Одмах сам позвала Сергеја Шнурова (оснивача бенда, прим. аут), који ми је рекао како му је то веома занимљиво и постоји могућност да дође следеће године. Мислим да он може да буде добра конкуренција трубачима у Гучи, нећете зажалити ако дође“ – навела је Захарова.

Међутим, православни активисти из Новосибирска осуђују такав поступак и траже од Лаврова да реагује. Они наводе да је тиме Захарова “осрамотила Русију и њен народ” јер позива “скандалозну групу која пропагира алкохолизам и пушење” на фестивал у “братској Србији”.

Руска рок група "Лењинград"

„Вулгарности, опсцености, пропаганда пушења и пијанства, карактеристични за ову групу, никада нису били оно чиме се Русија представља. Културна дипломатија треба да ради на јачању међународног ауторитета државе“ – наводи се у писму православних активиста.

Они траже да Лавров позове Захарову на одговорност “бар због организовања вулгарних концерата, ако већ не види њење незаконите активности”.

„Високи државни званичник, директор Департмана за информисање и штампу Министарства иностраних послова, дискредитује велику руску културу у очима Срба“ – навели су они у жалби Лаврову.

Иначе, група “Лењинград” једна је од најпопуларнијих у Русији, иако је забрањена на многим радио-станицама, а њен оснивач, Сергеј Шнуров, познат као Шнур, био је пре две године музичар са највећом зарадом у Русији од 11 милиона долара годишње. Та група позната је по текстовима у којима има пуно псовки и слободног језика и често је на удару црквених кругова.

“Лењинград” је био на удару и високо позиционираних политичара, па је тако Јуриј Лужков, док је био градоначелник Москве, забранио све њихове наступе на јавним местима у граду.

Разлог за нетрпељивост политичара, али и црквених кругова, на први поглед су само опсцености у језику, међутим, како сматрају познаваоци руске музичке сцене, иза тога стоји заправо то што “Лењинград” критикује и исмева културно-политичке клишее и негативности владајуће руске елите.

Н.Чолић/Блиц

Последњи пут ажурирано ( недеља, 19 август 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.