header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Мајка наркомана: Дете су ми спасли у Црној Реци Штампај Е-пошта
петак, 29 мај 2009

Мајка наркомана и психијатар, очи у очи

Image           Шта Јелена Драгићевић и др Јасмина Кнежевић-Тасић нису рекле у прексиноћ емитованој емисији РТС-а
 
            Тренутак у којем Јелену Драгићевић, мајку вишегодишњег хероинског зависника, није препознала др Јасмина Кнежевић-Тасић, која је њеног сина лечила три године, један је од најупечатљивијих утисака који је оставила емисија „Да. Можда. Не“, приказана прексиноћ на РТС-у. Многи гледаоци су се запитали да ли је могућ такав површан однос између доктора који би по природи ствари требало да кроз дуге сеансе проникне у душу пацијента, чија породица то и плаћа јер се све дешава у приватној здравственој установи? 
           Видео запис емисије може се преузети на: 

+++

Др Јасмина Кнежевић-Тасић, психијатар у приватној ординацији „Лоријен” у Београду, тврди да је, упркос општем утиску, препознала мајку свог пацијента, али да јој у емисији није дата прилика да одговори.

– Наравно да се сећам пацијента, а и његове мајке. Три године су долазили код мене и он је све то време добијао блокатор. Била сам за тренутак затечена њеним питањем и није ми дата прилика да јој одговорим – изјавила је др Кнежевић-Тасић за наш лист.

Будући да је Јелена Драгићевић споменула да је у току три године у „Лоријену” платила више од 5.000 евра, докторка одговара да су цене у њеној ординацији сличне као у осталим из приватног сектора. Као што стоматолог који ради приватно наплаћује своје услуге, како каже докторка – тако то раде и психијатри.

– Сума од 240 евра коју је она спомињала односи се на инјекције блокатора које су најскупљи вид заштите од деловања дроге. Пацијент не мора да се одлучи на овај вид заштите јер постоје и таблете блокатора које су доста јевтиније и купују се у апотеци – објашњава докторка и додаје да свако може да бира где ће и на који начин да се лечи.

Међутим, Јелена Драгићевић, мајка овисника и председница Удружења грађана за борбу против наркоманије у Новом Саду, каже да није желела никога од лекара којима се обраћала да „прозива” појединачно, али емоције су учиниле своје.

– Када је почела емисија и када сам видела докторку кроз главу ми је прошла сва мука коју сам прошла у протеклих 10 година, колико сам сина покушавала да излечим. Не желим да издвајам ниједног лекара појединачно. Потражили смо помоћ код многих у државном и приватном сектору и ништа није уродило плодом све док мој син није отишао у манастир „Црна Река”. Тамо је осам месеци и никада није боље изгледао – објашњава наша саговорница и додаје да се њен син лечио најдуже управо код др Јасмине Кнежевић-Тасић у клиници „Лоријен”, и то пре две године.

Ј. Попадић

-----------------------------------------------

Либералне методе лечења нису помогле

Зависницима од дроге и те како је потребан чврст режим, сматра протојереј Војислав Петровић

Шабац – Протојереј Војислав Петровић из Шапца тврди да је бука која се подигла око центра „Црна Река” увертира за смену епископа рашко-призренског Артемија, као припадника такозваног тврдог крила Српске православне цркве. Петровић је на породичном имању у Бањи Бадањи (тромеђа Шапца, Лознице и Крупња) основао Центар за рехабилитацију зависника „Свети великомученик Пантелејмон”, али је после ускршњих празника донео одлуку да га затвори.

– Правила која смо ми поставили била су много либералнија од оних у „Црној Реци” и нису се показала као ефикасна. За његово добро и рођено дете понекад истучете, а зависницима од дроге и те како је потребан чврст режим. Многи од њих били су по затворима и знају разне трикове да се домогну наркотика. У нашем центру покушавали смо да их кажњавамо изолацијом, али им је то добро долазило да се извуку од физичког рада – каже Петровић.

Шабачки свештеник истиче да наркомане туку и техничари по болницама, али се о томе не прича. Када су двојица штићеника из центра у Бањи Бадањи побегла на Велики петак и дошла у сукоб са мештанима, добили су „дебеле” батине од лозничке полиције. Судија за прекршаје изрекао је једном месец и по дана затвора и он се још налази на издржавању казне.

– Владика Артемије је добро разумео проблеме са којима се суочавамо. Поготово, пошто је ускратио благослов посети америчког потпредседника, па је „Црна Река” искоришћена за почетак обрачуна. Нас су учили да се боримо за спас сваког човека, без обзира на то да ли је он верник или није – каже протојереј Војислав Петровић.

М. М.

-------------------------------------------------

Метода др Воробјева за лечење наркоманије чека дозволу

Реч је о ауторској методи лечења болести зависности која је патентирана у Русији а у Србији није одобрена

Приватна руска Специјална болница за болести зависности „Др Воробјев” у Земуну већ две године чека дозволу за примену „ауторског метода лечења зависности од наркотика др Воробјева”.

Како је „Политици” званично саопштено из Министарства здравља, овој здравственој установи 2007. године забрањена је примена те методе.

– Ова забрана и даље важи све док болница „Др Воробјев” не добије сагласност за рад од Комисије за процену здравствених технологија – наводи се у допису „Политици”.

Реч је о ауторској методи лечења болести зависности која је патентирана у Русији, а у нашој земљи још није одобрена.

Др Игор Бољбух, главни лекар у болници „Др Воробјев”, наглашава да методу која је забрањена и даље не примењују, већ лечење спроводе коришћењем специјалних апарата и метода за које су добили дозволу надлежних институција Србије.

– Готово две године чекамо одлуку Комисије за процену здравствених технологија. Реч је о уобичајеном бирократском проблему. Дешава се да је употреба одређеног апарата који користимо дозвољена, али када питамо да ли можемо да га користимо на начин на који се ради у Русији, добијемо одричан одговор – објашњава др Бољбух.

Наш саговорник каже да разуме да држава не може да улаже много у лечење наркоманије, јер је велика количина новца неопходна за борбу са другим болестима које односе многе животе.

– Када би неко бирао између тога да ли да спаси живот болесног детета или наркомана, сигурно би многи изабрали болесно дете. Баш из тог разлога требало би да буду убрзане процедуре за добијање дозвола за примену нових апарата и метода који су већ признати у другим земљама и дају позитивне резултате – сматра овај лекар.

Ј. Попадић

[објављено: 29/05/2009]

          http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Majka-narkomana-i-psihijatar-ochi-u-ochi.sr.html

 

+++

Јелена Драгићевић, мајка наркомана: ДЕТЕ СУ МИ СПАСЛИ У 'ЦРНОЈ РЕЦИ'

Јелена Драгићевић: Лекари су ми годинама узимали велики новац. Хајка која се води против проте Бранислава Перановића и центра у Црној Реци одговара само нарко-дилерима

Родитељи наркомана који су излечени у Црној Реци и после објављених снимака батинања безрезервно подржавају протојереја Бранислава Перановића и његове сараднике! Јелена Драгићевић, мајка наркомана који се већ десет месеци налази на лечењу у Црној Реци, каже за Пресс да су јој лекари годинама узимали велики новац за неуспешна лечења, а да је њеном сину помогао тек прота Перановић.

Јелена је узбуркала српску јавност када је прексиноћ уживо у емисији "Да, можда, не" на РТС-у оптужила присутну докторку Јасмину Кнежевић-Тасић да јој је узела велике паре, а није помогла њеном сину

- У ординацији "Лоријен", коју води докторка Тасић, оставила сам више од 3.000 евра! Узимао ми је паре ко је како стигао... Мој син је имао проблем са дрогом још од средње школе. Почео је са марихуаном, а завршио је на хероину! Сада су му 32 године. Нема шта све нисам пробала и где све нисам ишла само да га извучем из тог пакла, али ништа није помагало... - прича несрећна мајка.

 

Лекари узимали паре

Јелена каже да је, на наговор познаника, сина водила у приватне, нерегистроване ординације код лекара који, како каже, пре подне раде у државним болницама, а после подне зарађују на муци несрећних родитеља.

- И њима сам оставила више ни сама не знам колико пара! Нису помогли мом сину, њему је из дана у дан било све горе. На крају сам сазнала за клинику коју води докторка Кнежевић. Она је, без много удубљивања у нашу причу, одмах предложила да се мом сину угради блокатор на опијате. Пре тога ни са мном ни са мојим сином није обавила разговор. Уградња блокатора спречила је да мој син узима опијате, али наставио је да узима алкохол и друге наркотике који нису на бази опијата. За годину дана у тој ординацији је примио десет ињекција, а свака је коштала по 280 евра! Никада из ове ординације нисам изашла а да нисам оставила бар 300-350 евра, али најстрашније је што то није помогло мом сину да остави дрогу. Докторка Кнежевић ми при том никада како треба није рекла ни добар дан! Ни мог сина никада није питала како је... - прича Драгићевићка.

Она каже да су патње њене породице престале када је њен син отишао на лечење у Црну Реку.

- Мој син је сада други човек! Био је на одмору пре два месеца. Никада боље није изгледао. За седам дана, колико је био код куће, није ни помислио да узме дрогу. И зато пружам безрезервну подршку овом центру и свим сличним центрима - истиче Драгићевићка, која наглашава да "укидање 'Црне Реке' и смена проте Перановића" могу бити у интересу само нарко-дилера.

Драгица Савић из Ваљева испричала је јуче за Пресс да се двојица њених синова у Црној Реци налазе више од три године, иако она нема новац да плати њихово лечење.

- Од укупно 47 месеци колико су моја деца у Центру, платила сам боравак за само 12 месеци, више нисам могла. Отац Перановић није дозволио да моји синови зато што немају новац престану да се лече и ја сам му бескрајно захвална. Дајем безрезервну подршку оцу Браниславу! Сви морају да знају да би распуштање овог центра и враћање наше деце на улицу били погубни и да би мало њих то преживело - упозорава Савићева. 

 

"Не дао Бог ником"

Смењени старешина "Црне Реке", протојереј Бранислав Перановић, каже за Пресс да уопште није изненађен огромном подршком коју добија од родитеља наркомана који се лече у његовом центру.

- Врло добро знам шта све трпе породице и родитељи деце која се дрогирају. Не дао Бог ником да тако нешто доживи! Лако је онима који никад нису прошли кроз то да нас сада критикују... - каже Перановић. На питање колики је проценат излечених наркомана после боравка у Црној Реци, Перановић каже да сваки трећи остави дрогу.

- Можда вам се то не чини довољно, али питајте каква је ситуација у болници у Драјзеровој у Београду - каже Перановић.

+++

Обрачун Синода СПЦ и Артемија!

Протојереј Бранислав Перановић каже је свима јасно да су случај „Црна Река" и напад на њега „само повод за коначан обрачун Синода СПЦ са владиком Артемијем. Он додаје да су праве жртве у овом сукобу штићеници Центра и њихови родитељи, који ништа нису криви.

- Са владиком Артемијем пре свих жели да се обрачуна владика бачки Иринеј. Он путем медија на најгрубљи могући начин, на начин који је стран црквеним манирима, у име Синода СПЦ наређује затварање Духовног центра „Црна Река" без икаквог претходног испитивања стварног стања - каже Перановић. Он тврди да је „окидач" за напад на „Црну Реку", односно владику Артемија, била посета потпредседника САД Џозефа Бајдена, коме епископ није дао дозволу за посету манастиру Високи Дечани.

+++

ИНТЕРВЈУ... јереј Дејан Јаковљевић старешина духовног центра „Црна Река"

НАРКОМАНЕ ВИШЕ НЕ ЛЕЧИМО БАТИНАМА

ЦРНА РЕКА - Нови старешина Духовног центра „Црна Река", јереј Дејан Јаковљевић, каже за Пресс да више нико неће физички кажњавати штићенике!

- Владика Артемије је упозорио да ће ако се понови батинање штићеника распустити Центар! Настављамо са радом, али сигурно је да батина више неће бити. Најважније је да се смире тензије у јавности како бисмо могли у миру да наставимо рад са нашим штићеницима. Имамо ту обавезу и према њима и према њиховим родитељима.

Шта је до сада било Ваше задужење у раду са штићеницима Центра?

- Мој посао је био духовни рад са штићеницима. Моје обавезе биле су богослужење, исповедања, предавања, радови у Центру... Са свим нашим штићеницима имам изузетно добар однос, дружимо се, стално разговарамо... Трудим се да будем добар пастир.

Да ли сте знали да се штићеници физички кажњавају у Центру „Црна Река"?

- Знао сам, али морате да знате да је физичко кажњавање према шитћеницима примењивано само у крајњој нужди: када штићеник унесе дрогу у Центар, када је подели другима и када малтретира остале станаре.

 

 Јесте ли Ви некада ударили наркомана?

 

- Нисам, и никада не бих урадио тако нешто.

 

Какав је Ваш однос са доскорашњим старешином Центра Браниславом Перановићем?

 

- Обојица смо православни свештеници и наш однос је братски. В. НЕДЕЉКОВИЋ

 

В. НЕДЕЉКОВИЋ


         http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=66950&sectionId=37
 
Последњи пут ажурирано ( петак, 29 мај 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.