header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Расколник из Истанбула поставио двојицу америчких епископа за своје егзархе у Украјини
Расколник из Истанбула поставио двојицу америчких епископа за своје егзархе у Украјини Штампај Е-пошта
субота, 08 септембар 2018

 Православни свет је прешао прву линију иза које може почети „велики источни раскол“. Кривицом Цариградске патријаршије.

Њен патријарх Вартоломеј поставио је за своје егзархе у Украјини епископа Данијела из Сједињених Држава и епископа Едмонтонског Илариона.

А то је само припремни потез за оно што ће до раскола – барем између Цариградске патријаршије и Руске православне цркве уз коју ће сигурно стати неколико помесних православних цркава – сигурно довести. За давање из Цариграда аутокефалности расколничкој „Украјинској паравославној цркви“.

Сада је, дакле, све у међуфази. Јер, егзархат је посебна црквена административно-територијална јединица (на територији друге државе).

Реакција је – како се и могло очекивати – одмах уследила, али не из Москве него  из Кијева.

Украјинска православна црква, која је повезана са Руском православном црквом, оптужила Цариградску патријаршију да је именовањем Данијела и Илариона грубо повредила њену канонску територију.

УПЦ је предочила Цариградској патријаршији да је  прекршила Друго правило Другог васељенског (Цариградског9 сабора које гласи: „Ако нису позвани, епископи не излазе изван својих области“.

Истовремено је патријарху Вартоломеју указала да је њен поглавар – митрополит Кијевски и целе Украјине Онуфрије – „једини канонски епископ града Кијева“.

УПЦ је Цариградску патријаршију упозорила да ће на њој бити „сва одговорност за даље негативне последице“.

Ово је, међутим, тек почетак. Најављена је и реакција врха Руске православне цркве из које је патријарх Вартоломеј већ оптужен за – јерес..

Председник Синодалног одељења РПЦ за односе са друштвом Владимир Легојда изјавио је:

„Именовање из Цариграда својих представника-епископа у Украјини без усаглашањаља са Московским партијархом и Блаженим митрополитом Кијевским и целе Украјине није ништа друго до груба повреда канонске територије Московске патријаршије. То нећемо оставити без одговора“.

 

Извор: „Факти“

Последњи пут ажурирано ( субота, 08 септембар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.