header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ЕПАРХИЈСКЕ НОВОСТИ arrow Оптужба против Његовог Преосвештенства епископа Г.Г. Георгија за “проневеру” је одбачена
Оптужба против Његовог Преосвештенства епископа Г.Г. Георгија за “проневеру” је одбачена Штампај Е-пошта
недеља, 16 септембар 2018

 Јавни тужилац провинције Онтарио одбацио је оптужбу против Владике Георгија за наводну крађу милиона долара од продаје свећа црквама Канадске Епархије, које је он основао и водио својим преданом руком до неканонског смењивања са трона Канадске Епархије и присилног пензионисања средином 2015. године. Тиме је Јавни тужилац, индиректно, ову оптужбу оквалификовао као покушај политичког обрачуна од стране дела недостојног (не)свештенства на челу са Василијем Томићем и Јованом Марјанцем и неколико чланова Цркве (Верослав Ђурђевић из Хамилтона, Душан Колунџић и Александар Пантелић из Нијагаре).

          Наше обавештење о овој тужби можете да прочитате овде.

Тачније, 12. септембра 2018. године, Канцеларија Јавног тужиоца објавила је у Суду Правде провинције Онтарио у Милтону да повлачи оптужбу за проневеру милиона долара против Владике Георгија, коју су поднели Василије Томић и Верослав Ђурђевић и остали нечасници. Јавни тужилац је рекао да неће наставити поступак, јер нема основе за кривично гоњење. Другим речима, Владика Георигије није прекршио ни један једини закон провинције Онтарио и државе Канаде, док је био на трону Канадске Епархије. Овом одлуком Јавни тужиоци провинције Онтарио су  потврдили да су објективни и непристрасни, да не подлежу притисцима и да признају и раде само на основу чињеница и јасних доказа, које они нису нашли међу 5000 страница, које су Василије Томић и Верослав Ђурђевић и остали нечасници поднели као њихове крунске доказе о "непочинствима" Владике Георгија.

Владике Теодосије и Максим, па и многи епископи Српске Цркве, као и свештеник Велибор Џомић, могли би много да науче из ове одлуке Јавног тужиоца провинције Онтарио, а не да на основу својих лажних оптужби и сведочења недостојних свештеника неканонски смене Владику Георгија са трона Канадске Епарихије и на основу тога, присилно пензионишу. Њихове лажне оптужбе су одбачене од стране Јавног тужиоца провинције Онтарио. Оваквим политичким прогонима правоверних и православних Владика Српске Цркве наноси се ненадокнадива штета угледу Српске Цркве у народу и доказују да не служе Богу и Христу. Сви они би могли да науче, када би били способни за то. Кратак је пут до издаје наше Цркве, државе, народа, пријатељства. Пут назад је претежак за њих, јер они не прихватају пут покајања. Убили су Бога и Христа у себи.

Дела Владике Георгија

Православни Срби из Канаде подсећају да је Владика Георгије био на трону Канадске Епархије Српске Православне Цркве од октобра 1984. године до маја 2015. године. Током свих тих година, својим преданим радом и под његовом надзором, Канадска Епархија је доживела процват, од 8 цркава прерасла је у 36 цркава широм Канаде. Најодговорније је водио финансије Канадске Епархије. Трошио само када је морао, штедео где год је могао. Свештеници су имали врло пристојне плате, пензиони и здравствени фонд, животно осигурање и додатне приходе, па нису морали да раде по фабрикама да би допунили своје кућне буџете као што мора свештенство у САД и Аустралији. Основао је добротворни фонд, преко кога смо слали помоћ Србима у невољи. Сведочимо да је Владика Георгије учествовао у нашим добротворним акцијама својим личним прилозима, увек када је могао и са колико је могао, штедећи на себи.

Православни Срби из Канаде подсећају да је Владика Георгије основао и својим рукама градио  први српски манастир с гробљем у Милтону. Благочестиво нас је водио и, хвала Богу, још увек води, многе од нас је привео Светој Вери Христовој. Учио нас и учи нас да не мрзимо један другога, него да мрзимо грех у нама и другима. Да опраштамо један другоме. Није нас само учио, него се и тако владао и, још преданије, влада. Био је и остао Градитељ, Учитељ и искрени Пријатељ.

Владика Георгије проводи своје пензионерске дане поред Манастира, који је основао и подигао, у скромној кући, коју су Православни Срби купили својим новцем, да у њој борави до свог одласка. Сведочимо да Владика Георгије и даље служи само Богу и Христу, Српској Православној Цркви и нама, Православним Србима, непоколебљив у борби за Истину и Правду.

Владика Георгије ће, када тај дан дође, са осмехом приступити Богу, јер ће имати са чиме да се појави на Његовом Страшном Суду. Бог ће, када дође наше време, сваког од нас наградити, некога рајем, некога паклом и вечним мукама. На нама је избор.

Православни Срби се моле да политичко прогањање Владике Георгија коначно престане и да наша Светосавска Црква, њен Синод и Сабор, казне недостојне свештенике, а да удаљи из наше Цркве све оне, који су својим лажним оптужбама и сведочењима и непочинствима, о којима смо већ писали, укаљали углед наше Цркве у канадској јавности и довели до подела међу Србима у Канади.

Апел Православних Срба и позив на узбуну

Архијереји, свештеници и монаси наше Свете Цркве имају историјску одговорност да бране и заштите нашу Цркву од трулежи, које се шири у њој, и издаје Православља. Само уклањањем тог гноја из наше Свете Цркве наше ране могу да залече и спасу Србе од цивилизацијске пропасти. У противном Православних Срба на литургијама неће бити. По Црквама ће бити само они којима је забавни бити у Црквама и тако пропадати. Будуће времена им неће опростити. Ћутање у овим пресудним историјским тренуцима је равна издаји и колаборацији са нашим хиљадугодишњим непријатељима. Ако су се наши преци одлучили на борбу не жалећи своје животе и своју крв, да би смо се ми родили и живели слободно као Срби, тако и они, и сви ми, морају почети нашу борбу за слободу наше душе, тела и државе. Да би будуће генерације Срба биле слободне.

Бог свима Србима само добро дао,

Братство Православних Срба,

Канада

Последњи пут ажурирано ( уторак, 18 септембар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.