header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Скандалозно у парохијско – светосавском дому у Источном Сарајеву
Скандалозно у парохијско – светосавском дому у Источном Сарајеву Штампај Е-пошта
понедељак, 17 септембар 2018

 Дана 07. октобра 2018. године у Босни и Херцеговини се одржавају Општи избори. Мјесец дана прије, тачније 07. септембара ове године, увелико је почела предизборна кампања. Политичари су активни на свим пољима од улица и сокака, домова култура, преко парохијско-светосавских домова, па све до фискултурних сала и спортских игралишта.

Тако је политичка странка Српска демократска странка (СДС) одржала политички скуп у просторијама парохијско-светосавског дома Вељине у Источном Сарајеву. Да би им било одобрено да одрже свој скуп у просторијама парохијско-светосавског дома, локални свештеници су морали да обавјесте митрополита дабробосанског Хризостома. Пошто им је митрополит Хризостом уредно одобрио или благословио презентацију своје странке у просторијама парохијско-светосавског дома, политичари су кренули у скрнављење светиње. Шта се тачно десило?

 Пошто је светосавски дом фрескописан, а те фреске су освештане, (и да нису, оне су својим ликом већ освештане) политичари су прекрили фреске са постерима Вукоте Говедарице кандидата СДС за пријеседника Републике Српске и тако представљали планове и задатке овог политичара. Неки вијерници, већ на уласку, чим су угледали да су фреске прекривене постерима, одмах су напустили просторију. Чак су се обратили и свештенику Видаку Вујадиновић, који се тада задесио у порти, да уђе и да их опомене да је то скрнављење светиње, на шта је то он одбио и рекао да је Високопреосвећени митрополит Хризостом то благословио и да тако и остане. Брука и срамота каква се не памти у историји Српске цркве.

Image 

Врло добро смо упознати да је Хризостом Јевић док је био епископ бихаћко-петровачки гласно и јасно подржавао политику Хамдије Липоваче (Социјалистичко демократска партија БиХ - СДП БиХ). Док је столовао у Бијељини, када је био епископ зворничко-тузлански организовао је скупове подршке, у манастиру Светог Василија Острошког, за г. Слободан Павловића локалном бизнисмена. Све ово и многе друге поступке овог "архијереј" нас нису саблазниле, али су нас и чудиле, али и то чуђење остало је по оној народној да се чуда не можемо начудити, како је - је тако. Али ово што је дозволио у Источном Сарајеву је стварно за сваку осуду.

Изгледа да је митрополит Хризостом или заборавио или занемарио ону посланицу Св. Ап. Павла Галатима: да нема више ни Јеврејина ни Грка, ни роба ни господара, ни мушког ни женског, јер смо ми сви једно у Христу Исусу.

 

Идентитет аутора чланка познат Уредништву

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 17 септембар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.