header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Међусобни сукоб "православних" екумениста се продубљује
Међусобни сукоб "православних" екумениста се продубљује Штампај Е-пошта
среда, 19 септембар 2018

 На церемонији устоличења новога епископа франкфуртскога и све Њемачке СПЦ, Григорија Дурића, која је 16. септембра одржана у Диселдорфу, представник Цариградске патријаршије, епископ арианцијски (Bischof von Arianz), Вартоломеј Кесидис, иако позван на свечаност, „замољен” је на лицу мјеста од представника СПЦ да се „уздржи” од саслужења у литургији са осталим епископима.

Григорија Дурића је у трон увео епископ шабачки СПЦ Лаврентије Трифуновић, а уз њега је, како је Београдска патријаршија саопштила прије три дана, „литургију служило петнаестак владика и стотињак свештеника”. Међутим, СПЦ није ништа саопштила о де фацто забрани епископу Цариградске патријаршије да саслужује.

О томе се данас огласила Њемачка митрополија Цариградске патријаршије, наводећи да је њихов епископ Вартоломеј „био приморан да се моли пред олтаром, уздржавајући се од саслужења”.

У дискретноме образложењу за такав поступак, од стране Срба је наведено да је у церемонији учествовао архиепископ Тихон Подолски, управитељ Берлинско-њемачке епархије Руске православне цркве из Берлина, а да је Синод РПЦ претходно, 14. септембра, донио одлуку о развргавању литургијске заједнице са епископатом Цариградске патријаршије.

Детаљ са устоличења бискупа Гргура

За разлику од архијереја из Цариградске патријаршије, архиепископ Тихон и још један архијереј Руске цркве саслуживали су током интронизације Григорија. Очигледно, Руси су условили своје присуство церемонији забраном саслуживања епископу Цариградске патријаршије.

Инцидент су из Цариградске патријаршије описали „болним и узнемиравајућим”.

Митрополит њемачки из Цариградске патријаршије Августин (Metropolit Augoustinos von Deutschland) изразио је тим поводом жаљење и „упозорио на неизбјежне негативне посљедице за Православље”.

Синод РПЦ, како смо објавили, поводом расплета црквених односа у Украјини, осталим црквама 14. септембра је послао ову поруку: „Схвативши да оно што се дешава представља опасност за читаво свјетско православље, обрац́амо се у овоме тешкоме часу за подршку помјесним аутокефалним црквама, позивамо предстојатеље тих цркава да разумију заједничку одговорност за судбину свјетскога православља и иницирају братску православну расправу о црквеној ситуацији у Украјини”.

Претходно, 13. августа, патријарх СПЦ, Иринеј Гавриловић, писао је патријарху цариградскоме Вартоломеју и Архондонису да је, како тврди, Цариградска патријаршија, мијешајући се у црквене послове у Украјини, „упркос вољи Руске православне цркве”, на путу да уводи нове параметре и „погубне активности” у Православље, а „слично је планирано и за расколничку ‘Македонску православну цркву’”.

Иринеј је у писму изједначио „лидере раскола у Црној Гори и Украјини”, закључивши да је „ситуација у Црној Гори у вези са Украјином”.

 

Владимир Јовановић, "Антена М"

Последњи пут ажурирано ( среда, 19 септембар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.