header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Међусобни сукоб "православних" екумениста се продубљује
Међусобни сукоб "православних" екумениста се продубљује Штампај Е-пошта
среда, 19 септембар 2018

 На церемонији устоличења новога епископа франкфуртскога и све Њемачке СПЦ, Григорија Дурића, која је 16. септембра одржана у Диселдорфу, представник Цариградске патријаршије, епископ арианцијски (Bischof von Arianz), Вартоломеј Кесидис, иако позван на свечаност, „замољен” је на лицу мјеста од представника СПЦ да се „уздржи” од саслужења у литургији са осталим епископима.

Григорија Дурића је у трон увео епископ шабачки СПЦ Лаврентије Трифуновић, а уз њега је, како је Београдска патријаршија саопштила прије три дана, „литургију служило петнаестак владика и стотињак свештеника”. Међутим, СПЦ није ништа саопштила о де фацто забрани епископу Цариградске патријаршије да саслужује.

О томе се данас огласила Њемачка митрополија Цариградске патријаршије, наводећи да је њихов епископ Вартоломеј „био приморан да се моли пред олтаром, уздржавајући се од саслужења”.

У дискретноме образложењу за такав поступак, од стране Срба је наведено да је у церемонији учествовао архиепископ Тихон Подолски, управитељ Берлинско-њемачке епархије Руске православне цркве из Берлина, а да је Синод РПЦ претходно, 14. септембра, донио одлуку о развргавању литургијске заједнице са епископатом Цариградске патријаршије.

Детаљ са устоличења бискупа Гргура

За разлику од архијереја из Цариградске патријаршије, архиепископ Тихон и још један архијереј Руске цркве саслуживали су током интронизације Григорија. Очигледно, Руси су условили своје присуство церемонији забраном саслуживања епископу Цариградске патријаршије.

Инцидент су из Цариградске патријаршије описали „болним и узнемиравајућим”.

Митрополит њемачки из Цариградске патријаршије Августин (Metropolit Augoustinos von Deutschland) изразио је тим поводом жаљење и „упозорио на неизбјежне негативне посљедице за Православље”.

Синод РПЦ, како смо објавили, поводом расплета црквених односа у Украјини, осталим црквама 14. септембра је послао ову поруку: „Схвативши да оно што се дешава представља опасност за читаво свјетско православље, обрац́амо се у овоме тешкоме часу за подршку помјесним аутокефалним црквама, позивамо предстојатеље тих цркава да разумију заједничку одговорност за судбину свјетскога православља и иницирају братску православну расправу о црквеној ситуацији у Украјини”.

Претходно, 13. августа, патријарх СПЦ, Иринеј Гавриловић, писао је патријарху цариградскоме Вартоломеју и Архондонису да је, како тврди, Цариградска патријаршија, мијешајући се у црквене послове у Украјини, „упркос вољи Руске православне цркве”, на путу да уводи нове параметре и „погубне активности” у Православље, а „слично је планирано и за расколничку ‘Македонску православну цркву’”.

Иринеј је у писму изједначио „лидере раскола у Црној Гори и Украјини”, закључивши да је „ситуација у Црној Гори у вези са Украјином”.

 

Владимир Јовановић, "Антена М"

Последњи пут ажурирано ( среда, 19 септембар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 КЊИГЕ НАШИХ САРАДНИКА НА САЈМУ КЊИГА

Детаљније...

+ + +

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.