header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Папа из Истанбула објавио да ће ускоро дати аутокефалност украјинским расколницима
Папа из Истанбула објавио да ће ускоро дати аутокефалност украјинским расколницима Штампај Е-пошта
понедељак, 24 септембар 2018
         Цариградски патријарх Вартоломеј објавио је – после недељног богослужења у цркви Светог Фоке - да ће ускоро дати „аутокефалност Украјини“.
         Притом је нагласио: „Дошао је ред на Украјину да добије аутокефалну цркву и добиће је упркос отпорима. А добиће је зљато што је то – њено право. Кијев има право на аутокефални статус“.

Додао је да цариградску патријаршију не плаше претње на њен рачун, али није прецизирао на које и чије претње мисли.

Вартоломеј је већ заљуљао светско православље, али, очито, нема намеру да се зауставља. Али, ни други.

Митрополит Украјинске православне цркве која је повезана са Московском патријаршијом – Онуфрије – већ је одбио да се сретне са Вартоломејевим представницима (егзарсима) за Украјину.

Нагласио је да је њихов боравак у Украјини „антиканонски“.  

Поглавар Руске (заграничне) православне цркве – Иларион – давање аутокефалности украјинским расколницима назвао је „нападом на православље“. 

Епископ бачки Српске православне цркве – Иринеј Буловић – упозорио је да намера патријарха Вартоломеја разара православни свет.

Патријарх Александријски Теодор и митрополит Варшавски Сава у заједничкој изјави су указали потети патријарха Вартоломеја провоцирају унутарправсолавни раскол“.

Немачки лист Süddeutsche Zeitung процењује да `украјински потези` патријарха Вартоломеја „могу довести до највећег раскола у хришћанству током протеклог миленијума“. До „потреса историјских размера унутар православља“.

Исти лист предвиђа да ће доћи до потпуног раскида односа између Руске православне цркве и Цариградске патријаршије.

 

Извор: "Факти"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 24 септембар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.