header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Вавилонска пометња међу "православним" екуменистима
Вавилонска пометња међу "православним" екуменистима Штампај Е-пошта
петак, 28 септембар 2018

 ВАРТОЛОМЕЈ ИЛАРИОНУ: „ВИ ХУЛИТЕ НА МАЈКУ – ЦРКВУ И ОНА ЋЕ ВАС ПРОКЛЕТИ“

Црквени портал на грчкоме језику „Отходоxиа” објавио је данас изводе из стенограма разговора двојице патријарха, цариградскога Вартоломеја и московскога Кирила, са састанка који је 31. августа одржан на Фанару у Истанбулу на захтијев Кирила.

ВАРТОЛОМЕЈ: „Украјинци се не осећају угодно под владавином Русије и желе да буду потпуно слободни на религиозноме и политичкоме нивоу. И стога су затражили од мајке - Цркве [Цариграда] да им помогне. Њихов захтијев мајка-Црква сматра легитимним и пратиће смјернице које су дефинисане на посљедњој седници Светога Синода. [...] Изузев бившега председника [Украјине] Јануковича, кога сам упознао прије 10 година, сви су дошли и питали да ли је Васељенска патријаршија за давање аутокефалије? Посљедњих година, не само председник Порошенко, већ и парламент земље, предузели су одговарајуће одлуке”...

КИРИЛ: „Свјатјејши, сви они који се помињу, су једна иста политичка сила”.

ВАРТОЛОМЕЈ: „Али, они су представници украјинскога народа”.

КИРИЛ: „Они нијесу представници народа. Они су заузели власт због пуча у току Мајданскога устанка [демонстрације у Кијеву 2013-14, након којих су одржани регуларни избори – прим.а]. Желе аутокефалију да би ојачали своју моћ, коју су незаконито стекли. Људи ће их срушити и избачити из власти. Стога траже и желе аутокефалију како би задржали власт с подршком ауторитета Васељенске патријаршије”…

ВАРТОЛОМЕЈ: „Издавање томоса о аутокефалији Украјинске православне цркве је право мајке-Цркве”.

КИРИЛ: „Давање аутокефалије Украјинској цркви је питање, не само Цариградске цркве, него и свих православних и, посљедично, наше [Руске] православне цркве”.

Како наводи „Отходоxиа”, тада је Вартоломеј подśетио московскога патријарха да он, као и митрополит Иларион Алфејев, не могу посетити Украјину (службено им је, због подршке руској агресији, забрањен улазак), а да Кирила мањи дио свештенства из руске јурисдикције у Украјини (УПЦ-МП) не спомиње током литургија.

ВАРТОЛОМЕЈ: „Мислите ли да то није проблем? Зар ово није убједљив доказ да Вас тамо не сусријећу са добродошлицом?”...

КИРИЛ: „Повезујете ли ова питања, Свјатјејши, са ставом украјинскога народа према мени, или са ставом према мени тренутне политичке власти [у Украјини]? Мислим да су то двије различите ствари. Данас политичка власт представља само 8 одсто становништва, али народ Украјине ме подржава својим молитвама”…

Услиједила је дискусија о историјским аспектима јурисдикције коју су Цариград и Москва, прије и послије 1686. године, имали над древном Кијевском митрополијом. Испољене су „радикалне разлике” у тумачењима.

ВАРТОЛОМЕЈ: „Никада Васељенска патријаршија није кршила јединство и сагласност. Они који желе да подривају ауторитет Цариградске мајке-Цркве то раде, они покушавају да је понижавају”.

КИРИЛ: „Имате ли, Свјатјејши, када то кажете, нас у виду?”

ВАРТОЛОМЕЈ: „То се не може тако схватити”.

КИРИЛ: „Зато смо и допутовали овђе, Свјатјејши, да разјаснимо ово питање”.

ВАРТОЛОМЕЈ: „Ви, Ваша Светости, кажете да имате милионе вјерника и да због тога имате политичку моћ. Али, колико је ових милионима крштено? Колико њих одлази у цркву на богослужење? За Православље број вјерника није никада био критеријум. Напротив, увијек су критеријуми били света правила, традиција и канонски поредак”.

Посебно је Вартоломеј био строг према митрополиту Илариону Алфејеву, наводи „Отходоxиа”. Цариградски патријарх се директно обратио присутноме Илариону.

ВАРТОЛОМЕЈ: „Рекли сте да је председник Порошенко подмитио Васељенску патријаршију. Ја Вас директно питам: можете ли то доказати? Ако не можете, Ви хулите на мајку-Цркву и она ће на Вас ставити проклетство… То је недопустиво кад намјерно лажете".

Подśетимо, Амфилохије је, такође, тешким ријечима оптужио Цариградску патријаршију, додуше, не да је подмићена,  него да се у њезиноме крилу заговара јерес „новога папизма”, да дјелује под политичким утицајем Запада и да разара јединство Православља.

„Неки теолози у Цариграду данас постају заговорници новога папизма цариградскога патријарха, што се покушава искористити и у односу Цариграда према Руској цркви”, рекао је 20. септембра Амфилохије за руски портал „Руссиа Беyонд”.

„Ту нажалост има и уплитања политике, као што је било и у вријеме 1920-их година и трагичних сукоба током Првога свјетскога рата и оних који су непосредно услиједили и довели до пропасти Руског царства”, казао је Амфилохије.

„У данашњој Европи и Америци нажалост влада антируска идеологија, коју у неком мјери нажалост прихвата и Цариград.

Наравно, морамо бити свијесни да Цариградској патријаршији данас заиста није лако, међутим, то овој инсититуцији никако не даје за право да намеће у суштини политичке концепције и под утицајем политике Запада разара јединство Православне цркве”.

 

Владимир Јовановић, "Ангтена М"

Последњи пут ажурирано ( субота, 29 септембар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 2 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 КЊИГЕ НАШИХ САРАДНИКА НА САЈМУ КЊИГА

Детаљније...

+ + +

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.