header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Вавилонска пометња међу "православним" екуменистима
Вавилонска пометња међу "православним" екуменистима Штампај Е-пошта
петак, 28 септембар 2018

 ВАРТОЛОМЕЈ ИЛАРИОНУ: „ВИ ХУЛИТЕ НА МАЈКУ – ЦРКВУ И ОНА ЋЕ ВАС ПРОКЛЕТИ“

Црквени портал на грчкоме језику „Отходоxиа” објавио је данас изводе из стенограма разговора двојице патријарха, цариградскога Вартоломеја и московскога Кирила, са састанка који је 31. августа одржан на Фанару у Истанбулу на захтијев Кирила.

ВАРТОЛОМЕЈ: „Украјинци се не осећају угодно под владавином Русије и желе да буду потпуно слободни на религиозноме и политичкоме нивоу. И стога су затражили од мајке - Цркве [Цариграда] да им помогне. Њихов захтијев мајка-Црква сматра легитимним и пратиће смјернице које су дефинисане на посљедњој седници Светога Синода. [...] Изузев бившега председника [Украјине] Јануковича, кога сам упознао прије 10 година, сви су дошли и питали да ли је Васељенска патријаршија за давање аутокефалије? Посљедњих година, не само председник Порошенко, већ и парламент земље, предузели су одговарајуће одлуке”...

КИРИЛ: „Свјатјејши, сви они који се помињу, су једна иста политичка сила”.

ВАРТОЛОМЕЈ: „Али, они су представници украјинскога народа”.

КИРИЛ: „Они нијесу представници народа. Они су заузели власт због пуча у току Мајданскога устанка [демонстрације у Кијеву 2013-14, након којих су одржани регуларни избори – прим.а]. Желе аутокефалију да би ојачали своју моћ, коју су незаконито стекли. Људи ће их срушити и избачити из власти. Стога траже и желе аутокефалију како би задржали власт с подршком ауторитета Васељенске патријаршије”…

ВАРТОЛОМЕЈ: „Издавање томоса о аутокефалији Украјинске православне цркве је право мајке-Цркве”.

КИРИЛ: „Давање аутокефалије Украјинској цркви је питање, не само Цариградске цркве, него и свих православних и, посљедично, наше [Руске] православне цркве”.

Како наводи „Отходоxиа”, тада је Вартоломеј подśетио московскога патријарха да он, као и митрополит Иларион Алфејев, не могу посетити Украјину (службено им је, због подршке руској агресији, забрањен улазак), а да Кирила мањи дио свештенства из руске јурисдикције у Украјини (УПЦ-МП) не спомиње током литургија.

ВАРТОЛОМЕЈ: „Мислите ли да то није проблем? Зар ово није убједљив доказ да Вас тамо не сусријећу са добродошлицом?”...

КИРИЛ: „Повезујете ли ова питања, Свјатјејши, са ставом украјинскога народа према мени, или са ставом према мени тренутне политичке власти [у Украјини]? Мислим да су то двије различите ствари. Данас политичка власт представља само 8 одсто становништва, али народ Украјине ме подржава својим молитвама”…

Услиједила је дискусија о историјским аспектима јурисдикције коју су Цариград и Москва, прије и послије 1686. године, имали над древном Кијевском митрополијом. Испољене су „радикалне разлике” у тумачењима.

ВАРТОЛОМЕЈ: „Никада Васељенска патријаршија није кршила јединство и сагласност. Они који желе да подривају ауторитет Цариградске мајке-Цркве то раде, они покушавају да је понижавају”.

КИРИЛ: „Имате ли, Свјатјејши, када то кажете, нас у виду?”

ВАРТОЛОМЕЈ: „То се не може тако схватити”.

КИРИЛ: „Зато смо и допутовали овђе, Свјатјејши, да разјаснимо ово питање”.

ВАРТОЛОМЕЈ: „Ви, Ваша Светости, кажете да имате милионе вјерника и да због тога имате политичку моћ. Али, колико је ових милионима крштено? Колико њих одлази у цркву на богослужење? За Православље број вјерника није никада био критеријум. Напротив, увијек су критеријуми били света правила, традиција и канонски поредак”.

Посебно је Вартоломеј био строг према митрополиту Илариону Алфејеву, наводи „Отходоxиа”. Цариградски патријарх се директно обратио присутноме Илариону.

ВАРТОЛОМЕЈ: „Рекли сте да је председник Порошенко подмитио Васељенску патријаршију. Ја Вас директно питам: можете ли то доказати? Ако не можете, Ви хулите на мајку-Цркву и она ће на Вас ставити проклетство… То је недопустиво кад намјерно лажете".

Подśетимо, Амфилохије је, такође, тешким ријечима оптужио Цариградску патријаршију, додуше, не да је подмићена,  него да се у њезиноме крилу заговара јерес „новога папизма”, да дјелује под политичким утицајем Запада и да разара јединство Православља.

„Неки теолози у Цариграду данас постају заговорници новога папизма цариградскога патријарха, што се покушава искористити и у односу Цариграда према Руској цркви”, рекао је 20. септембра Амфилохије за руски портал „Руссиа Беyонд”.

„Ту нажалост има и уплитања политике, као што је било и у вријеме 1920-их година и трагичних сукоба током Првога свјетскога рата и оних који су непосредно услиједили и довели до пропасти Руског царства”, казао је Амфилохије.

„У данашњој Европи и Америци нажалост влада антируска идеологија, коју у неком мјери нажалост прихвата и Цариград.

Наравно, морамо бити свијесни да Цариградској патријаршији данас заиста није лако, међутим, то овој инсититуцији никако не даје за право да намеће у суштини политичке концепције и под утицајем политике Запада разара јединство Православне цркве”.

 

Владимир Јовановић, "Ангтена М"

Последњи пут ажурирано ( субота, 29 септембар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.