header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Јерес новотарења у манастиру Гргетег се наставља
Јерес новотарења у манастиру Гргетег се наставља Штампај Е-пошта
четвртак, 04 октобар 2018

 Помаже Бог браћо! Христос по среди нас! И јест и будет!

Ево по други пут се јављам, смућен обновљенчеством архимандрита Доситеја из Гргетета.

Његово изношење часног престола пред вјерни народ, из олтара и служење пред вјерним народом, а да између наоса и Часног Престола нема везе са грађевинским радовима који су у току, него је чисто ријеч о екуменизму  - служењу ђаволу (овде:).

Отац Доситеј одлази у гробљански храм Христова Преображења да служи вечерња Богослужења, али Литургију искључиво служи у храму Светог Николе, као што су служили проклети обновљенци.

Свети Василије Велики (који се у врлинама такмичио са ангелима) кад је на Литургији одијелио вјерни народ у наосу, од свештенства у олтару, није радио по своме нахођењу, него му је сами Господ тако заповједио.

Шта је натјерало оца Доситеја да овако неправилно служи, смућени и ожелошћени вјерни народ међу собом наглас размишља:

- да ли је отац Доситеј толико пао у гордост, па мисли да је паметнији од смога Светог Василија Великог, и Боже ме прости самога Господа

- да ли је од владике Василија добио такво послушање

- да ли је видио, да ко падне у екуменску јерес и ко се додвори екуменистима из Београдске

Патријаршије, да муњевито напредује, и да отац Доситеј можда стреми владичанској митри, као онај свештеник из Житија Светих коме су давали епископство, па се није прихватио. А онда га ухватила туга, па од самог сатане тражио епископски чин. И да није било милости Мајке Божије отишао би у вјечни огањ.

- да ли је отац Доситеј свјестан да ниједна земаљска титула, и никакво богатство овог свијета нису већи од уласка у Царство Небеско? И да ће га ово екуменисање удаљити из Царства

Небеског, без обзира на титуле које ће добити као послушник екумениста.

Нека Господ молитвама своје Пречисте Мајке одврати оца Доситеја са душепагубног пута екуменизма и обновљченства. Амин.

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 04 октобар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.