header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Света крава Армагедона: есхатолошки мотиви израелсклог напада на Русију Штампај Е-пошта
уторак, 09 октобар 2018

 За катастрофу руског авиона за електронско ратовање, Ил-20, са 14 војника чланова посаде, кривицу сноси Израел. То је 18. септембра изјавио руски Министар одбране. Претходног дана је израелска авиација извршила ударе по Сирији у рејонима непосредно уз руске базе у Тартусу и Хмеимиму. Према руском Ил-20 израелски авиони применили су тактику терориста „живи штит“, кријући се иза руске летелице од узвратне ватре сиријске ПВО. Представници руске војске окривили су Израел за неодговорне радње и обећали одговоарајући одговор.

Напад на Сирију и уништење руског авиона су се догодили уочи најважнијег годишњег јеврејског празника, Јом-Кипур („Судњи дан“), који је ове године почео у ноћи 18. септембра. У древном Израелу, на тај дан се приносила жртва, такозвана, ‚коза искупљења‘, и традиционално су се вршили обреди прочишћења. Данас се врши ритуал „капарот“, који укључује жртвовање кокошке или петла.

У позадини израелског напада на Сирију, а де-факто и на Русију, су појачана есхатолошка расположења у Светој земљи и у Сједињеним државама. Раније су израелски мас-медији известили да је у држави нађено црвено теле. Животиња је потпуно црвене боје, по мишљењу Јевреја, требало би да игра улогу у процесу изградње Трећег храма за долазак Месије. Оно се мора жртвовати на врху Маслинове горе, а пепео настао након спаљивања - користити у ритуалном прочишћењу градитеља Храма.

Крава последњег дана

Много година, недостатак одговарајуће животиње спутавао је радикалне Јевреје од предузимања одлучујућих корака према исламским светињама размештеним на подручју где је некада био Јерусалимски храм - на првом месту, према џамији Ал-Акса. Сада је покрет за обнову Храма добио најважнији аргумент у своју корист, што угрожава судбину Ал-Аксе и прети избијањем досад невиђеног рата на Блиском истоку.

Институт храма у Јерусалиму је 10. септембра објавио је видео запис са црвеним јунетом, уз напомену да су рабини детаљно прегледали животињу и нису нашли ниједну тачку друге боје на његовој кожи. Програм за узгој црвених крава започео је у Израелу пре три године. За добијање неопходног резултата, узети су замрзнути ембриони говеда расе „ред ангус“, који су потом имплантирани у локалне краве, али жељени резултат је постигнут тек сада.

„Црвена јуница без мане, која нема недостатака, и над којој никада није било јарма“ се помиње у 12. поглављу Књиге Бројева у Старом завету. Она је неопходна за обред прочишћења од  додира мртвог тела. Од уништења Другог храма у Јерусалиму па до данашњих дана, обред прочишћења се није вршио, тако да се сви Јевреји сматрају ритуално нечистим и морају проћи кроз обред, да би били у стању да изграде Трећи храм.

Након стварања Трећег Храма по јеврејским верзијама, појавиће се Месија, после чега наступа крај света. Православни хришћани сматрају јеврејског Месију антихристом, који ће према Апока́липсису (Откровење св. Јована Богослова) „седети у Храму“.

Међутим, и даље постоји могућност да ће у будућности теле бити проглашено неодговарајућим за жртвовање, ако би се на њему нашао неки недостатак. Препрека за прочишћење жртве је чињеница да према истраживањима археолога рабина Адлера, ритуал мора да се одигра на месту где се сада налази католичка црква Dominus Flevit на Еленској (Маслиновој) гори. Међутим, имајући у виду либералне тенденције у Католичкој цркви и расположење последњих папа ка дијалогу, па чак и уступцима Јеврејима, спровођење жртвовања на територији католичког храма није искључено.

Русија као есхатолошки непријатељ

Поред јеврејског обнављања Трећег храма присутна је и тежња, утицајна у Сједињеним државама, протестантског тренда диспензационализма. Милиони људи верују у посебну мисију Јевреја, сматрају да се сва старозаветна пророчанства која се тичу „Израиља“ не односе на хришћанску цркву, већ само на јеврејски народ и верују да ће након изградње Трећег храма доћи Месија, а да ће они бити узнети на небо (rapture - узношење). Један од присталица диспензационализма у савременој политичкој елити Сједињених држава је потпредседник Мајк Пенс.

„Црвена крава на обећаној земљи. Спремимо се, крај времена је близу!“"- рекао је недавно, један од водећих америчких телепроповедника Ирвин Бакстер.

Притом, сва блискоисточна политика администрације Доналда Трампа (директно повезана са Јеврејима преко његовог зета Џерарда Кушнера), као на пример, признавање Јерусалима за престоницу Израела или недавно затварање представништва Палестинске ослободилачке организације у Сједињеним државама, има за циљ добијања подршке, како утицајног израелског лобија, тако и евангелиста, међу којима су раширене диспензиалистичке и идеје блиске са њима.

Једна од њих је поистовећивање Русије са есхатолошком фигуром Гога из земље Магог из пророчанства Језекиља, поглавље 38 и 39 (Стари завет). Тамо се говори, „о великој војсци из предела на северу“, која ће напасти Израел и борити се против његовог народа. Као противници Израела, појављују се још и имена Рош, Мешех, Фувал. Од времена Кримског рата и курса „британског израелизма“ у западном протестантизму постоји тенденција да се Рош изједначи, а са њим и сва војске Гога, са Русијом.

Осамдесетих година прошлог века, са Регановим диспензионализмом, ови аргументи су поново постали популарни у врху Сједињених држава, а у условима рата у Сирији, када се руска војска нашла тачно на северним границама Израела, у Израелу и Сједињеним државама, фундаменталисти су почели да говоре о есхатолошкој борби са Русијом. Заговорници овог концепта тврде да се „долина Армагедон“, где ће се одвијати коначна битка између добра и зла, налази на северу Израела, близу границе са Сиријом и Либаном. Поред тога, томе мора да претходи пад Дамаска, описаног у поглављу 49 Књиге пророка Јеремије.

Са Гогом и Магогом поистовећују се како Русија, тако и лично Владимир Путин, савез Русије, Турске и Ирана, чак и  руско-кинески савез.

У светлу нарастајућих есхатолошких тенденција - укључујући, не само тренутни рат у Сирији (према виђењима муслимана, баш у Дамаску у џамији Омејадов, треба да се деси други долазак Исуса Христа), већ и, на пример, апостазу (грч. Αποστασία) Константинопољске патријаршије, вршећи неканонску делатност у Украјини - према усложњавању руско-израелских односа треба се односити на најозбиљнији начин. Утицајне снаге у Израелу и Сједињеним државама посматрају Русију као религиозног противника и имају за циљ рат са Русијом, који ће им, по њиховом мишљењу,  донети победу и приближити долазак Последњих времена.

 

Извор: Pixabay.com / „Геополитика.ру“

 
Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 52 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Чувај се сине мој јеретика и њихове приче, јер се наша земља такође испунила њима! Ако ће ико да спасе душу своју, то ће бити само кроз живот у Православној вери. Јер нема боље вере од наше свете Православне вере. Сине мој, није добро хвалити нечију туђу веру. Ко год хвали страну веру, он је као онај који напушта своју властиту Православну веру. Ако неко хвали своју а и туђу веру, он је као човек са две вере и близу је јереси. Ако ти ико каже: "Твоја вера и моја вера су од Бога," ти сине мој треба да одговориш: "Јеретиче! Да ли мислиш да Бог има две вере? Зар не знаш шта пише у Писму: Један Господ, једна Вера, једно Крштење." (Ефе. 4,5) Зато се чувај таквих људи и увек стој у својој вери. Не братими се са њима него их избегавај и ходи у својој вери и добрим делима! Сине мој, чак ако буде потребно и да умреш за своју свету веру, не бој се смрти! Тако су и светитељи умирали за своју веру, и сада су живи и са Христом.

Св. Теодосије Кијевски
Из његовог писма принцу кијевском кога су паписти хтели обратити


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.