header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Поводом најновијих обрачуна на Богословском факултету у Београду (1) Штампај Е-пошта
понедељак, 22 октобар 2018

 ЈЕСЕН ПАТРИЈАРХА ИЛИ О ЉУДИМА БЕЗ СВОЈСТАВА И БЕЗ ВЕРЕ

        Најновији обрачун два екуменистичко-новотарска клана на Богословском факултету за познаваоце прилика на њему није новина. У више махова указивали смо на то да у овој установи академски критеријуми не важе, и да је једино мерило вредности било ког наставника или сарадника лојалност већ одавно пензионисаном епископу бачком.

Као пензионер, Буловић нема право да учествује у раду факултетских тела и органа, јер није ангажован ни у једном својству, ни као ментор на мастер и докторским студијама (не задовољава критеријуме које је прописао Сенат Универзитета у Београду), ни као предавач (разлог је исти), а о титули емеритуса, наравно, професор који нема ниједну објављену књигу из своје области нити научни чланак, не би могао ни да сања докле год је овај факултет у окриљу Универзитета.

Ипак, откуд Патријарх? Он је, по Статуту Факултета, само покровитељ ex officio ове установе, а не орган пословођења. Овде је дошло до колизије ингеренција патријарха у Цркви и ингеренција пословодног органа на Факултету. Патријарху Иринеју (за разлику од блаженопочившег Павла)  уплитање у унутрашње послове Факултета није страно: још септембра 2014. године он је писменим указом ускратио благослов за држање предавања свим епископима изузев Иринеју и Игњатију (Иринеј предавања није ни држао, а зашто је био поштеђен Игњатије, остаје у домену претпоставки). Иринеј је том приликом огорчено бранио нејаког Давида крушевачког (који, због канонских препрека, није могао постати епископ за живота патријарха Павла) и Порфирија кроатољупца, па је успут и Игњатијев ученик Максим дарвиниста узет у заштиту, а главни Иринејев аргумент био је академска аутономија и незаконитост Патријарховог потеза. Ипак, сада у случају Максима Васиљевића важе други аршини: није битно што је својим преданим радом на пољу новотарства остварио највиши ранг у звањима предавача – ранг редовног професора, није битно то што он заиста има бројне радове и књиге (и то оне новотарске, за разлику од Давида, Порфирија и самог Иринеја који ни такве немају), што наставу изводи уредно у блоковима – овде је било кључно обрачунати се са „херцеговачким кланом“, а то је опсесија бачког императора, кивног не само због пораза његовог кандидата за декана, бизнисмена и агента у мантији Владимира Вукашиновића, него још више због тога што су га Шијаковић и Игњатије надмудрили, успевши да од њега сакрију договор о новом руководству факултета. 

Млађани Буловић је, студирајући класичну филологију, добро запамтио Хомерове стихове: „Гнев ми, богињо, певај Ахилеја, Пелеју сина, злосрећни, штоно Ахајцам хиљаде учини јада“. Остарели Буловић, кога студенти већ деценијама из милоште зову „Његово Божанство“, прокључао је и показао да и над Патријархом има наредбодавац, а састав Савета Факултета јасно и недвосмислено упућује на закључак о монолитности његових следбеника и спремности на даље обрачуне.

Кадровске промене у виду отпуштања узеле су маха на Богословском факултету још од 2005. године, када је тајним гласањем, по Иринејевом налогу, после читања позитивног реферата, Веће факултета апсолутном већином гласова донело одлуку о престанку радног односа Предрагу Миодрагу, који је у овој установи претходно провео 25 година. Уследили су откази асистентима Срђану Симићу, Драгани Јањић и Атанасију Ракити, по налогу увек будног ока Буловићевог, при чему је извршилац налога био Владан Перишић, који тада још није ни слутио да ће за пар година и пред његовом кућом мечка заиграти – он је указом Његовог Божанства, које је превидело да се Карабурма не налази у Српској Атини, смењен са положаја старешине параклиса Светог Јована Богослова, забрањено му је служење на територији Архиепископије, те је овај редовни професор, који би ипак као дугогодишњи декан и познавалац високошколског законодавства и закона о радним односима Буловићу био претврд орах за избацивање из наставе, остао на факултету, а пришао је свези клира Епархије захумско-херцеговачке. 

Какви ће бити даљи потези Буловића и Синедриона на челу са Порфиријем кроатољупцем, остаје да се види. Вероватно ће Игњатије и његови продекани бити опструирани на сваком кораку, посебно Шијаковић, који се већ био налазио на мети Августејшег Иринеја.

Предстоје сукоби са најнижим ударцима, откривање прљавог веша кога тамо има у хрпама, али остаје нада да  ће Универзитет и Комисија за акредитацију схватити да имају посла са слабачком папистичко-поповском школом на којој законима ове државе и универзитетским нормама места нема, као што никада није ни било. 

 У следећем наставку: "Сви Иринејеви људи"...

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 22 октобар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.