header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво „Руске народне линије“: Савез са римским папом против Константинопоља? Штампај Е-пошта
четвртак, 25 октобар 2018

Испада да заузимамо тврд став према законској Православној Цркви али смо спремни да заузмемо мекши став према Католичкој цркви, стоји у коментару Руске народне линије

Шеф Одељења за спољне црквене везе (ОВСЦ) Московске патријаршије боравио је у Ватикану и најавио припрему за посету папе Москви…

Питање могућности доласка папе римског у Москву решаваће се током међусобних разговора Ватикана и Московске патријаршије; журба око овога није потребна, да не би „уносила саблазан у срца верника“, изјавио је председник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион у интервјуу за италијанско гласило Il Messagero, преносе РИА Новости.

„То је питање које ће се решавати током међусобних разговора Ватикана са Московском патријаршијом“, рекао је митрополит одговарајући на питање о томе да ли је 2019. године или у неко друго скорије време могућ долазак папе римског у Москву.

Он није прецизирао када ће се решавати то питање. Одговарајући на питање, „зашто толико тајанствености“, шеф ОВСЦ је приметио да је то због тога што су се „односи између Православне Цркве и Католичке Цркве развијали током скоро хиљаду година у прилично сложеном контексту“. „Те сложности се постепено превладавају, али нису још сасвим превладане. У православном народу постоје сувише велике предрасуде против католика, и ми ни на који начин не смемо ризиковати јединство наших цркава и мир у нашим црквама. Због тога морамо у нашим међусобним односима напредовати брзином којом је то могуће. Оном брзином која ће бити прихватљива за наш црквени народ“, изјавио је јерарх.

Као пример је навео ситуацију када се 1964. године патријарх константинопољски Атинагора сусрео с папом римским Павлом VI и када је извршено међусобно скидање анатема, и тада су скоро сви светогорски манастири престали да помињу Константинопољског патријарха. „Ме не смемо изазивати сличну ситуацију, треба напредовати постепено и спокојно, да не бисмо уносили саблазан у срца наших верника“, сматра митрополит Иларион.

Сусрет представника ОВЦС МП митрополита волоколамског Илариона с папом римским Франциском одржан је 19. октобра у Апостолској палати у Ватикану, обавештава сајт ОВСЦ МП.

Нарочита пажња током сусрета посвећена је црквеној ситуацији у Украјини. Митрополит Иларион је упознао Франциска с одлукама које је донео Свети Синод Руске Православне Цркве 15. октобра у Минску у вези с неканонским потезима Константинопољске патријаршије. Владика је изложио став Московске патријаршије у вези с тим питањем, и предао је папи текст изјаве прихваћене на заседању Светог Синода у Минску. Председавајући ОВЦС је такође изјавио да је у вези с потезима Константинопољске патријаршије Руска Православна Црква приморана да суспендује учешће у раду Мешовите међународне комисије за богословски дијалог између Ватикана и Православне Цркве. И поред тога, како је нагласио митрополит Иларион, међусобни односи Московске патријаршије и Римокатоличке цркве и даље ће се развијати.

Тешко је замислити бољи начин да се дискредитује свештени врх од разговора и припреме за посету папе римског Москви у јеку кризе и прекида канонског општења с Константинопољем. Испада да заузимамо тврд став према законској Православној Цркви, чији је врх нарушио каноне, али смо спремни да заузмемо мекши став према Католичкој цркви, која је нарушила не само каноне, већ и изопачила само црквено вероучење, свештене Догмате Цркве. Према цркви коју су многи наши свети оци отворено називали јеретичком.

Нека наша званична црквена лица из редова ОВСЦ активно користе савршено неприхватљиво изједначавање кризе у односима с Константинопољем са „великом шизмом“ 1054. године. Можда се у почетној фази тадашњи раскол Константинопоља с Римом и може упоредити са садашњом канонском кризом у светском Православљу, али не треба се притом правити да није било даљег нарушавања и изопачења догмата Рима, што је одвело Католичку цркву изван граница Цркве, претворило их од православних у инославне.

Могуће је да некоме у нашем црквеном руководству изгледа сасвим умесно да у борби против произвољности Константинопоља покуша да закључи савез с папом римским…

Сматрамо да такав корак може довести само до продубљивања кризе. Не само посета папе Москви, него чак и разговори о њеној могућности довешће до дискредитације нашег свештеног врха не само у очима верног народа, који тако непоколебиво сматра католике јеретицима, већ и у очима верника целог православног света.

Данас је на страни Руске Православне Цркве у борби с нашим заблуделим сабратом – константинопољским патријархом – истина. А истина је увек била главно руско оружје. „Није Бог у сили, већ у истини“ – нека та девиза светог благоверног кнеза Александра Невског послужи нашем свештеном врху као звезда водиља у разрешавању кризе у односима с Константинопољском патријаршијом.

Превод са руског: Светозар Поштић

Преузето са: „Стање ствари“

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 25 октобар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.