header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Темплари заседали у Београду: На дневном реду и залагање за екуменизам Штампај Е-пошта
субота, 27 октобар 2018
         Заседању великог већа наших темплара присуствовали најутицајнији витезови планете. У престоници се окупило 500 витезова из двадесет држава

Драго нам је што смо се састали у Београду после више од 15 година. Србија је земља са јаком хришћанском и витешком традицијом, на чијој територији су се сусретале многе културе и нације. Прва је православна земља која је основала свој темпларски ред и проширила га на Бугарску, Грчку и Русију. Сада нам је указана част да заједно будемо домаћини свих чувара хришћанства у света.

Овако, ексклузивно за “Новости”, говори Патрик Реа, велики мајстор Међународног реда темплара (ОСМТХ), који је са још 500 витезова и дама темплара из двадесет држава присуствовао свечаном заседању Великог магистралног већа током претходних пет дана у Београду.


На дневном реду су, поред питања функционисања ОСМТХ у модерном свету, били и борба за очување хришћанства и витештва, залагање за екуменизам и мир, избор новог руководства и усвајање декларација и резолуција о највећим светским проблемима као што су сиромаштво, глад, пијаћа вода, тероризам, угрожавање хришћанског света...

- Одлуком највишег темпларског тела, Великог магистралног већа ОСМТХ, Ред витезова темплари Србије је проглашен великим приоратом у марту 2003. и признат као равноправни члан под заштитом ове међународне темпларске организације. Организација витезова темплара Србије формирана је с превасходним циљем баштињења вековне културе витештва у свакодневним односима међу људима, која има дубоке корене и у традицији на територији Србије. Ми смо потпуно аутономни у свом деловању и имамо своје делегате у највишим органима ОСМТХ, затим у УН, Унеску, Уницефу, НАТО и другим међународним организацијама - каже велики приор Драгутин Загорац, старешина Реда витезова темплара Србије.

Велики приорат Србије броји близу 200 чланова. Има своје командерије и чланове и у Црној Гори, на Кипру и у Републици Српској, а у припреми је формирање командерија темплара на Космету.

Прослава девет векова од настанка темплара почела је у априлу у Атини, где је одржана прва седница Великог магистралног већа ОСМТХ. За пет дана заседања у Атини, много се говорило о Великом приорату Србије и нашој земљи.

Увођење у ред витезова


- Никада раније то се није догађало. Одата нам је почаст и церемонијално, јер су наш велики приорат и наша делагација били посебно представљени као најважнији ред на истоку Старог континента - каже Загорац.

ОСМТХ је прихватио Декларацију о заштити хришћанске баштине на Космету, коју је поднео Велики приорат Србије, а Међународни ред темплара је проследио у УН и Унеско.

ОДУШЕВЉЕЊЕ

НОВИ велики мајстор ОСМТХ Дејвид Еплби, из САД, изразио је задовољство боравком у Београду, отркивши нам и да је приватно повезан са Србијом:

- Моји бака и дека су живели у Београду пре 100 година. Радили су као дипломате САД у Београду. Одмалена сам слушао изузетне приче о Србима и ономе што су учинили у Првом светском рату.

ЧИЊЕНИЦЕ

l МЕЂУНАРОДНИ темпларски ред са оргиналним називом Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani је формиран 1805. године у Француској, на коренима древних темплара.

l ОСМТХ има око 7.000 чланова темплара широм света и састоји се од националних организација које се називају велики приорати.

Марко Лопушина, "Вечерње новости"

 

Неки од коментара са сајта „Вечерњих новости“:

 

Donald 21. октобар 2018. 21:11 #5494663

Mi ratujemo protiv antihriscana vec dugo godina i nevidjo ni jednog templara da nas brani. Sto nas ne odbranise na Kosovu nego predadose nase svetinje nehriscanima. Isto tako nehriscani pomognuti templarima pobise 2.5 miliona Srba u Hrvatskoj. Meni se cini sva zla koja se dogadjaju Srbima su od templara. Ne bi nehriscani nama bili tako zli da ih templari, zastitnici hriscanstva, ne nagovaraju da nas uniste.

 

Ns 21. октобар 2018. 19:09 #5494301

U meni meni nesto kaze da ovo nisu dobri ljudi.

 

Dejan 21. октобар 2018. 19:08 #5494290

O kakvim bre cuvarima hriscanstva pricate!!!!!! Svima je poznato ko su templari i koja je njihova uloga kroz istoriju. Cuvari hriscanstva sigurno nisu!!!!

 

Marko 21. октобар 2018. 19:01 #5494259

Kakav apsurd, templari u svojim krstaškim pohodima poharali celu srednjevekovnu Srbiju i Vizantiju, a danas su Srbi deo templarskog reda... Što ne odlučite da budete Budisti? Oni nam bar zla nisu naneli.

 

kekec 21. октобар 2018. 18:40 #5494202

Nejasno je sta pravoslavlje ima sa katolickim redom templara, odnosno ova sekta ocito samo koristi ime tog reda.

Последњи пут ажурирано ( субота, 27 октобар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.