header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Кад потомци српских крвника проповедају мир у Црнограду... Штампај Е-пошта
недеља, 11 новембар 2018

 Данас се у Београду, у згради Народне банке Србије, одржава међународна конференција под називом “Европски идентитет”, чији је циљ да, како је речено у најави конференције, уочи 100. годишњице од дана завршетка Првог светског рата, упути поруку за “наредних 100 година мира”.

        “Жеља је да се на конференцији уоквири јединствена порука свих верских заједница, порука свих хришћанских народа, без обзира да ли је реч о католичкој, православној, протестантској или некој другој Цркви, или можда некој другој религији која верује у једнога Бога. Жеља је и да сви учесници ове конференције заједничким напорима пошаљу поруку мира, љубави и разумевања с вером у бољу будућност, благостање и јединство Европе и целога света,” истичу организатори.

“Упркос разликама које, разумљиво, историјски постоје међу нама, сви ми препознајемо крст као симбол жртве нашег Господа Исуса Христа за добробит човечанства,” наводи се у најави. “Као што је Он донео наду, потребно је да данашњем свету омогућимо да идентитет хришћанске Европе пробуди међу нама наду. Вера је за нас темељ човековог живота. Хришћанска вера обележила је и ове наше просторе, а Европи утиснула идентитет који се данас нашао разапет између материје, потрошачког друштва, бласфемије, с једне стране, и религиозности која се преображава у страх – уместо у Љубав коју нам је Господ подарио и уткао у нас”, истичу организатори у најави конференције.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар

Поздравну реч на конференцији су одржали београдски надбискуп монс. Станислав Хочевар и НЈ. Е. Амбасадор Делегације Европске уније у Србији Сем Фабризи.

Проф. др Дарко Танасковић

Уводну реч је одржао проф. др Дарко Танасковић.

На конференцији се одржавају и више панел дискусија као што су “Слобода је одговорност”, која је посвећена одговорности као кључном појму у реализацији слободе, која је дата човеку по рођењу, и то искључиво од Бога, затим панели “Теза, антитеза и синтеза”, “Исток Западу, Запад Истоку – Балкан је увек био Европа за Европу” на коме ће се говорити о Балкану као повезници Истока и Запада, области на којој су започињали сви велики ратови, али и области која је кључна за успостављање мира.

Проф. др Дејан Милетић

Сем горе наведених учесника, конференцији присуствују и узеће учешће у расправи између осталих и проф. др Дејан Милетић (Србија), бискуп Антон Стрес (Словенија), проф. др Никола Самарџић (Србија), НЈ. Е. Др. Елдар Хасанов, амбасадор Републике Азербејџан у Републици Србији и генерални секретар ИФСДП: Међународни фонд за одрживи развој и мир, проф. др Марко Трајковић (Србија), доц. др Марко Николић (Србија), митрополит Порфирије (СПЦ), проф. др Владимир Дугалић (Хрватска), др Петар Петковић (Србија), доц. др. сц Миро Ковач (Хрватска), проф. др Раде Кисић (Србија), владика Јован Ћулибрк (СПЦ), мр Јован Ковачић (Србија), др Диего Белтрутти ди Сан Биагио (Италија), проф. др Драган Симеуновић (Србија), проф. др Милош Димитријевић (Србија)…

Конференцији присуствује и НЈ. Е. амбасадор добре воље за Циљеве одрживог развоја Уједињених нација – Глобцал интернатионал Бобан Јовановић, који је у сусретима са београдским надбискупом Станиславом Хочеваром, амбасадором Сем Фабрициом као и многим другим учесницима овог скупа изразио задовољство завидном оргнизацијом, као и циљевима ове конференције.  Том приликом амбасадор Јовановић је најавио сваки вид сарадње и помоћи коју ће у даљим сличним активностима пружити организација коју представља, како би помогли успостављање сарадње, мира, просперитета и боље будућности свим грађанима и народима Западног Балкана и Европе.

 

НЈ. Е. амбасадор добре воље за Циљеве одрживог развоја Уједињених нација – Глобцал интернатионал Бобан Јовановић: “Мора се успоставити сарадња, мир, просперитет и боља будућност свим грађанима и народима Западног Балкана и Европе”, Фото: Балканска

 

Извор: „Балканска“

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 13 децембар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.