header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Митрополит Симеон Шостацки први поглавар аутокефелне "Украјинске православне цркве"?
Митрополит Симеон Шостацки први поглавар аутокефелне "Украјинске православне цркве"? Штампај Е-пошта
среда, 14 новембар 2018
        Митрополит виницки и барски руске јурисдикције у Украјини (УПЦ-МП), Симеон Шостацки, отворено је јуче de facto иступио у прилог аутокефалије нове уједињене Цркве Украјине, која ће добити од Цариграда томос.

Како смо извијестили, за јуче је у Кијеву предśедник Украјине Петро Порошенко сазвао састанак са епископатом УПЦ-МП. Састанак Порошенка са епископатом УПЦ-МП требало је да буде посљедњи у низу дијалога државе и локалних цркава, након што се украјински предśедник претходно састао са епископатима двије преостале православне јурисдикције (УПЦ-КП, УАПЦ).

Епископи УПЦ-МП из разних крајева Украјине су допутовали тим поводом у Кијев. Али, састанак није одржан, јер је из УПЦ-МП накнадно затражено да он буде у Кијевско-Печерској лаври, а не, како је раније уредно назначено у здању „Украјинскога дома”.

Од укупно 90 епархијских, викарних и умировљених архијереја УПЦ-МП, окупило се јуче у Кијеву њих 83. Међутим, они нијесу отишли на састанак са Порошенком, већ је ад хоц организовано засиједање Сабора и Синода УПЦ-МП, на којем су потврђене раније од УПЦ-МП већ прихваћена одлуке Московске патријаршије: о прекиду евхаристије са Цариградом, затим о проглашењу неканонских одлука Цариграда да рехабилитује јерархију УПЦ-КП и УАПЦ и о одбијању да се подржи стварање аутокефалне Цркве Украјине.

Окупљени епископи, или дио њих, за које се вјерује да интимно оптирају за аутокефалну Цркву, јуче су били принуђени да потпишу резолуцију са таквим одлукама.

Међутим, јуче је одбио да стави потпис на ту резолуцију митрополит виницки и барски УПЦ-МП Симеон Шостацки.

Украјински медији наводе да „митрополит Симеон није потписао ову резолуцију, упркос притиску који су извршили други архијереји УПЦ-МП. Митрополит Симеон је објаснио своју одлуку неслагањем с распадом евхаристијске заједнице са Цариградом”.

Москва страхује да ће најмање око 1/3 њезине јурисдикције у Украјини ускоро приступити устројавању обједињене Украјинске православне цркве којој ће Цариград додијелити томос о аутокефалији.

Митрополит Симеон Шостацки није досад јавно иступао у прилог аутокефалији Цркве Украјине, као, на примјер, двојица других архијереја из УПЦ-МП: митрополит Олександар Драбинко и митрополит Софрониј Дмитрук.

Митрополит из руске јурисдикције у Украјини противан расколу са Цариградом: Москва губи контролу над УПЦ-МП

Међутим, неки украјински медији посљедњих неђеља тврде да је управо митрополит Симеон Шостацки најозбиљнији кандидат за будућега поглавара обједињене аутокефалне Украјинске православне цркве.

Митрополит Симеон је у одличним односима са Петром Порошенком, доскорашњим вјерником руске јурисдикције у Украјини.

Према овоме, непотврђеноме сценарију, досадашњи поглавар Кијевске патријаршије, патријарх Филарет Денисенко, одрећи ће се аспирације да постане поглавар аутокефалне Цркве.

На тај начин, Филарет би отворио пут да се многе ране из готово тродеценијскога раскола залијече и да процес обједињавања украјинскога православља буде са што је могуће мање трзавица.

Вјерује се да је председник Порошенко дискретно молио патријарха Филарета да се одрекне трона будућега поглавара Цркве.

Никаквих службених потврда о свему овоме још нема.

Симеон Шостацки (Симеон Шостацький) рођен је 1962, за епископа је рукоположен 1996. а од 2011. године је митрополит. Његова Виницка и Барска епархија има 314 парохија и око 250 свештенослужитеља.

Последњи пут ажурирано ( среда, 14 новембар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.