header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Тако је на Цркву хулио учитељ српских екумениста и масон Јеротић:Хришћанство је неприродна религија Штампај Е-пошта
субота, 17 новембар 2018

 "Хришћанство је себе јако оцрнило кроз институцију цркве, две хиљаде година...": Поруке Владете Јеротића

Хришћанство је неприродна религија. Говорио сам о томе и са Гајшеком и владиком Порфиријем. Кажем, хришћанство је неприродна религија. Гајшек се збунио када сам то рекао, па је погледао владику Порфирија, а владика је рекао: не само да је неприродна него је и нелогична религија!

        Хришћанство је себе јако оцрнило кроз институцију цркве, две хиљаде година. То смело кажем, зато пишем цркву великим и малим словом. Атеизам данашњих паметних људи је последица страха и плашења људи паклом и ђаволом.

Хришћанство је било сурово. Немојте у то сумњати. Мисионари су га ширили огњем и мачем. Уништавали друге културе. Мисионара је увек било међу хришћанима. Али хришћани су различито мисионарили. Нису исти католици, протестанти и православни. Срећа је што су православни најмање мисионарили.

Муслимани су већ почетком 20. века постали доминантни у државама Африке које су биле хришћанске. Многи су напустили хришћанство и прихватили ислам. Ислам има неку једноставност и неку природност, то је природна религија. Хришћанство је неприродна религија. Говорио сам о томе и са Гајшеком и владиком Порфиријем. Кажем, хришћанство је неприродна религија. Гајшек се збунио када сам то рекао, па је погледао владику Порфирија, а владика је рекао: не само да је неприродна него је и нелогична религија! Јер је натприродна. То сам и ја хтео да кажем, али је боље да је то рекао владика.

Бог непрекидно дела. „God is very busy man". Бог непрекидно ствара.

*Из завештања Владете Јеротића, објављеног у новом броју Недељника.

Велики ерудита је са Виктором Лазићем причао о смрти, књигама, писцима, зашто православље има лепоту, о Дарвину, цркви, вери, свом детињству, а пре свега о породици и љубави.

 

Извор: "Недељник"

Последњи пут ажурирано ( субота, 17 новембар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.