header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Иларион предвиђа: Будућу аутокефалну „Цркву Украјине“ предводиће један од Вартоломејевих егзараха Штампај Е-пошта
уторак, 20 новембар 2018

 „Егзарси Константинопољске патријаршије у Кијеву архиепископ Данило (Зелински) и архиепископ Јов (Геча) највероватнији су кандидати за место поглавара аутокефалне цркве која се успоставља у Украјини“, сматра председник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије (ОВСЦ МП) митрополит волоколамски Иларион (Алфејев), преноси РИА „Новости“.

 „Ускоро, њен поглавар може постати један од двојице „егзараха“ Константинопоља, архиепископ Данило (Зелински), или архиепископ Јов (Геча), који су у последње време све активнији на украјинском правцу“, - рекао је митрополит Иларион у интервјуу грчком интернет порталу „Ромфеа“, чији је интегрални текст 15. новембра објавила Служба за информисање ОВСЦ МП.

Према Иларионовим речима, архиепископ Јов се показао веома лоше у Паризу, где је кратко време служио на челу архиепископије руских парохија Цариградске патријаршије. "Као резултат оштрог унутрашњег сукоба који је настао у овој структури након његовог именовања, Цариград је био присиљен да га повуче одатле. Можда сада желе да га пробају на другом пољу ", претпоставио је митрополит.

Говорећи о шансама да неки од вођа УПЦ КП и УАПЦ дође на чело нове аутокефалне цркве, представник РПЦ МП је приметио да се тренутно разматрају разни кандидати, при чему би „за Константинопољ, наравно, било важно да ту структутру возглављује канонски архијереј, а неко из редова расколника“, што би, по виђењу Константинопоља, дало „већи легитимитет новој структури“. „Управо зато, крајње је мала вероватноћа да на чело те структуре дође неко из филаретовског „епископата“, - нагласио је митрополит.

По његовим информацијама, митрополиту виницком Симеону је такође предлагано да заузме челно место аутокефалне цркве. То је једини архијереј Московске патријаршије који је на Сабору епископа УПЦ МП одржаном 13. новембра одбио да потпише саопштење Сабора, прецизирао је шеф ОВСЦ МП.

Раније је украјинско издање «Голос UA»  пренело да је уједињени Сабор аутокефалне цркве Украјине заказан за 22. новембар. Резултати Сабора биће представљени на седници Синода Константинопољске патријаршије која ће бити одржана од 28. – 30. новембра. Како се претпоставља, по њеном завршетку Томос о аутокефалији, потписан од стране патријарха Вартоломеја, биће уручен поглавару нове црквене структуре.
По материјалу са РИА „Новости“
Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“
Последњи пут ажурирано ( среда, 21 новембар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.