header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Румуни уз расколника - Вартоломеј служио Литургију у Букурешту
Румуни уз расколника - Вартоломеј служио Литургију у Букурешту Штампај Е-пошта
понедељак, 26 новембар 2018

 „Ових дана, као резултат бројних, дуготрајних и упорних захтијева црквенога тијела у Украјини, Васељенска патријаршија, испуњавајући своју дужност и привилегију, по правилима Светих канона, одлучила је да Кијеву – древној епархији Цариграда – додијели аутокефални статус”, казао је Вартоломеј, патријарх цариградски, који борави у посети Румунији.

У румунској пријестоници славе 100-огодишњицу уједињења румунских земаља и формирања модерне државе. Тим поводом је у Букурешту освећен нови саборни храм – Храм спасења румунске нације (Catedrala Mântuirii Neamului Românesc).

Вартоломеј, са својим архијерејима, позван је од патријарха румунскога Данијела Чоботеа да као главни гост увелича прославу.

У позадини сукоба између Москве и Цариграда, Румунска православна црква, која окупља преко 16 милиона вјерника, на тај начин демонстрира јединство са Цариградом. Синод у Цариграду ће засиједати од 27. до 29. новембра и „потврдити своју одлуку да додијели томос о аутокефалији Православној цркви Украјини”.

Румуни имају црквене сукобе са Русима у Молдавији, те са Србима око јурусдикције над влашком националном мањином у Србији.

Патријарх Вартоломеј се у Букурешту обратио и Синоду Румунске цркве. Од постојећих 14 канонских помјесних цркава, рекао је, њих 9 су аутокефалије добиле одлукама Цариградске патријаршије, а међу њима и Румунска црква.

Румуни су самовласно 1865. прогласили своју Цркву аутокефалном. Били су у расколу са Цариградом до 1885, када им је Цариград посебним томосом ипак признао аутокефалију.

Вартоломеј је данас одржао прву литургију у новосаграђеноме саборноме храму у Букурешту.

Храм спасења румунске нације је друга по габаритима православна црква у свијету. Висина храма је 96 м или око 114 м са крстом. Правцем исток-запад храм се протеже 88 м, а у правцу север-југ 52 м.

 

 
 
 
 
 

 

Владимир Јовановић, "Антена М"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 26 новембар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.