header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Осврт на "Екуменизам на делу или Србе ће то скупо коштати"
Осврт на "Екуменизам на делу или Србе ће то скупо коштати" Штампај Е-пошта
понедељак, 26 новембар 2018

 Драга браћо и сестре у Христу!

Осврт на  (овде:) http://borbazaveru.info/content/view/11175/1/

Треба на почетку рећи да је Црквена општина Беч једина црквена општина СПЦ која је регистрована на подручју Аустрије. То је разлог, зашто су представници Црквене општине Беч дошли у Инсбрук да потпишу уговор. Јер Црквена општина Инсбрук нажалост још увек није регистрована и због тога није правни субјекат, па не може да потписује било какве уговоре.

 За разлику од Руске Православне Цркве која је у Аустрији призната 2013. године, Српска Православна Црква још увек није призната као самостална црква, него је  призната само под окриљем Цариградске Патријаршије. То је разлог зашто наша деца добијају претежно Грке и Румуне за вероучитеље, иако у скоро свим школама Српска деца чине међу Православним ученицима апсолутну већину. Последица тога је да се у тим школама на часовима веронауке не говори Србским језиком, не чита се Ђирилица и на Божић вероучитељи морају да иду на наставу. Ове године рецимо Божић пада на понедељак, тако да вероучитељи Српске националности морају да раде то јест предају веронауку по школама. Грцима и Румунима то не смета јер они не славе Божић  са нама, по старом то јест по Православном календару.

Аустријски заког предвића признавање једне цркве уколико Епархија те цркве има седиште и најмање две регистроване црквене општине на подручју Аустрије. Епархија Аустријско-Швајцарска СПЦ има седиште у Бечу, али је регистрована само једна црквена оштина то јест Црквена општина Беч. Зашто је то тако?

Неко изгледа кочи регистровање још једне црквне општине и на тај начин блокира признавање СПЦ као самосталне цркве у Аустрији. Ко то кочи и где? Да ли у Београду, Новом Саду или у Бечу? Надамо се да није корупција у питању. Али нема ништа тајно, што неће бити јавно, како каже народна пословица.

Што се тиче овог такозваног поклона могло би се рећи да ми који живимо на Западу добро знамо, да овде нема ништа на поклон. Све има своју цену.

Пре би се могло рећи, да на није потписан даровни уговор него обични уговор о најму. Јер власничка структура по нашим информацијама није промењена.

Нисмо имали увид у уговор, али предпостављамо да ће власници и даље остати исти. Мења се само носилац трошкова и уздржавања великог објекта.

Свако добро од Господа!

Светосавци из западне Аустрије

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 26 новембар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 48 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 МОЛИТВА НА ПОЧЕТКУ ПОСТА

Благодаримо Ти Христе Боже наш, што си нам садашње време поста управио на спасење, и за кратко време наше највеће духовне ране вешто излечио и свукао са нас мноштво грехова.

Ми ти се молимо, Свеблаги, удаљи од нас, у време поста, свако фарисејско лицемерје и јудејску опорост. Одагнај (од нас) преузношење због уздржања и уклони свако забрањено дело, реч и помисао. Испуни нас Духом Светим, светлошћу и истином коју си законоположио. Учврсти нас у борби против страсти; укрепи нас у рату против греха. Припреми нас за уздржавање од хране и удаљавање од злих делâ да бисмо следили за Тобом, Који си нам преко поста показао победу над ђаволом, и били причасници смрти и васкрсења, и наслађивали се у вечном животу који си припремио гладнима и жеднима Твоје правде.

Род наш, постом и вером у Тебе, оснажи у борби против сваког непријатеља.

Јер си Ти Бог наш и Спаситељ, и Теби приличи слава, са беспочетним Оцем и пресветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин!


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.