header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Осврт на "Екуменизам на делу или Србе ће то скупо коштати"
Осврт на "Екуменизам на делу или Србе ће то скупо коштати" Штампај Е-пошта
понедељак, 26 новембар 2018

 Драга браћо и сестре у Христу!

Осврт на  (овде:) http://borbazaveru.info/content/view/11175/1/

Треба на почетку рећи да је Црквена општина Беч једина црквена општина СПЦ која је регистрована на подручју Аустрије. То је разлог, зашто су представници Црквене општине Беч дошли у Инсбрук да потпишу уговор. Јер Црквена општина Инсбрук нажалост још увек није регистрована и због тога није правни субјекат, па не може да потписује било какве уговоре.

 За разлику од Руске Православне Цркве која је у Аустрији призната 2013. године, Српска Православна Црква још увек није призната као самостална црква, него је  призната само под окриљем Цариградске Патријаршије. То је разлог зашто наша деца добијају претежно Грке и Румуне за вероучитеље, иако у скоро свим школама Српска деца чине међу Православним ученицима апсолутну већину. Последица тога је да се у тим школама на часовима веронауке не говори Србским језиком, не чита се Ђирилица и на Божић вероучитељи морају да иду на наставу. Ове године рецимо Божић пада на понедељак, тако да вероучитељи Српске националности морају да раде то јест предају веронауку по школама. Грцима и Румунима то не смета јер они не славе Божић  са нама, по старом то јест по Православном календару.

Аустријски заког предвића признавање једне цркве уколико Епархија те цркве има седиште и најмање две регистроване црквене општине на подручју Аустрије. Епархија Аустријско-Швајцарска СПЦ има седиште у Бечу, али је регистрована само једна црквена оштина то јест Црквена општина Беч. Зашто је то тако?

Неко изгледа кочи регистровање још једне црквне општине и на тај начин блокира признавање СПЦ као самосталне цркве у Аустрији. Ко то кочи и где? Да ли у Београду, Новом Саду или у Бечу? Надамо се да није корупција у питању. Али нема ништа тајно, што неће бити јавно, како каже народна пословица.

Што се тиче овог такозваног поклона могло би се рећи да ми који живимо на Западу добро знамо, да овде нема ништа на поклон. Све има своју цену.

Пре би се могло рећи, да на није потписан даровни уговор него обични уговор о најму. Јер власничка структура по нашим информацијама није промењена.

Нисмо имали увид у уговор, али предпостављамо да ће власници и даље остати исти. Мења се само носилац трошкова и уздржавања великог објекта.

Свако добро од Господа!

Светосавци из западне Аустрије

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 26 новембар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 55 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.