header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Светогрђе и хула! -Ћулибрк организовао изложбу о страдању српске деце у НДХ у содомитској антицркви
Светогрђе и хула! -Ћулибрк организовао изложбу о страдању српске деце у НДХ у содомитској антицркви Штампај Е-пошта
четвртак, 29 новембар 2018

 Деца мученици у сенци свађа

У храму Англиканске цркве, у Лондону, 22. новембра је отворена тематска изложба Музеја жртава геноцида Судбина деце у Независној Држави Хрватској - Логор Јасеновац.

       - Ова изложба ће ускоро бити представљена и у још неколико лондонских катедрала, укључујући и ону најпознатију Вестминстерску, а затим и у Кантерберију, Јорку и још неколико других, чувених енглеских катедрала - изјавио је за "Вести" Вељко Ђурић Мишина, директор Музеја жртава геноцида из Београда.

Он је рекао да је идеја потекла од епископа пакрачко-славонског Јована (Ћулибрка), али ни ова акција није могла да прође без пословичних међусрпских свађа.

Наиме, академик проф. др Србољуб Живановић, председник Међународне комисије за истину о Јасеновцу из Лондона у ауторском тексту се обрушио на владику Јована тврдњом да је "уместо да говори о жртвама Јасеновца, заправо покушао да оправда злочине Алојзија Степинца загребачког надбискупа, војног викара Хрватске".

"Навео је да је у јасеновачким логорима за истребљење православних Срба, Јевреја и Рома страдало свега 24.000 деце, иако му је било познато да је Међународна комисија за истину о Јасеновцу утврдила пре више година да су Хрвати и муслимани, уз помоћ римокатоличких свештеника и часних сестара убили 110.000 деце испод 14 година старости. Он је само навео онај број који се односи на децу са Козаре, коју су Хрвати покупили и побили", навео је академик Живановић.

Овакав став је наишао на оштру реакцију Ђурића Мишине, који каже да то не може да схвати.

- Дежурне критизере, а међу њима посебно остарелог "аладемика" Србољуба Живановића и његове секташе, питам: Који је епископ после Светог Николаја Велимировића имао прилику да беседи у храмовима Англиканске цркве и још о Јасеновцу? Шта сте ви, који живите у европским државама, до сада урадили у јавности тих средина, осим што с времена на време посећујете зграде амбасада и проведете извесно време са истомишљеницима? Можда би требало да вам се дивимо када лупате глупости о великим српским трагедијама, на пример, о Јасеновцу? - у свом стилу реплицирао је директор Музеја жртава геноцида.

Прва у низу изложби у Великој Британији отворена је уводним предавањем епископа, а затим је са свештеницима СПЦ у Лондону Гораном Спаићем и Златком Миловановићем упознао присутне са садржајем изложбе.

- Домаћини су обећали помоћ у постављању скромне, али веома вредне изложбе у наредним месецима у још неколико храмова Англиканске црква у Лондону. Та част нам даје за право да се похвалимо чињеницом да смо прва српска установа науке и културе која је гостовала у Англиканској цркви и искористила прилику да покаже српски поглед на велику трагедију која је задесила српски народ, нарочито децу, у Независној Држави Хрватској 1941-1945. године - истиче Ђурић.

Сарадња са Англиканском црквом

- Владика Јован је пре неколико месеци добио понуду од др Вилијама Тејлора, каноника храма Светог Јована Англиканске цркве у Лондону и председника Асоцијације Англиканске и Источно православне цркве, да у оквиру програма под именом Константинопољско предавање одржи предавање о јасеновачким новомученицима. Епископ Јован је као председник Управног одбора Музеја жртава геноцида предложио да у оквиру поменутог програма Музеј припреми тематску изложбу о страдању српске деце у НДХ и то је одмах прихваћено - објашњава Вељко Ђурић Мишина.

Страдање и расрбљивање

Вељко Ђурић Мишина објашњава да је простор при храму Светог Јована одредио обим и садржај изложбе.

- Сама поставка је кроз бројне фотографије, документе, прогласе, новинске исечке и други музејски материјал пропраћен одговарајућим легендама, наговестила најважније сегменте злочина који је почињен у Независној Држави Хрватској. Посебно је истакнуто страдање деце, а у том злочину процес њиховог расрбљивања.

Полемика

Академик Живановић тврди да се на овој изложби није ни споменуто уништење СПЦ у НДХ, Меморандум СПЦ о страдању, мучењу, протеривању и убијању православних свештеника у току Другог светског рата у Хрватској, као ни имена Светог Вукашина из Клепаца, Св. Петра Зимоњића, митрополита Дабро-босанског, епископа Славонског Св. Саву Трлајића, епископа бањалучког Св. Платона...

- Музеј жртава геноцида своје програмске активности исказује на разне начине, поред осталог и малим, тематским изложбама. А оне су биле постављене у градовима широм Србије, Републике Српске, Црне Горе, у Италији, а ових дана добили смо прилику и у Лондону, под окриљем Англиканске цркве. Ту част смо искористили на најбољи могући начин имајући у виду простор и контекст вишегодишњег циклуса предавања. Овом приликом било је то предавање епископа Јована о јасеновачким новомученицима - наглашава Мишина.

 

Извор: „Вести онлајн“

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 29 новембар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.