header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Осврт на „Екуменизам на делу“
Осврт на „Екуменизам на делу“ Штампај Е-пошта
четвртак, 29 новембар 2018

 Поштовано уредништво,

Обавештени смо да је потписан уговор о поклањању римо-католичког храма Срца Исусовог Црквеној заједници у Инсбруку (овде:). Веома добро је познато да је пожртвовањем  пређашњег пароха, захваљујући којем је ова парохија заживела, верни народ у Инсбруку отпочето прикупљање новца за решење свог будућег храма.

Поред црквеног, био  је организован посебан грађевински одбор који се редовно састајао и консултвовао о могућим понудама и решењима. Прикупљао се новац разговором у Цркви али и посећујући парохијане од куће до куће и сведочећи насушну потребу за сопстеним  Православним храмом. У то време у овој парохији сакупљен је највећи део садашње суме.  Тадашњи свештеник није хтео да донесе никакву одлуку без разговора и саветовања са својим сарадницима из грађевинског одбора. Плодови тога истинског пастирског рада на живој Цркви осећају се и данас у Ц.О. у Инсбруку. Поменути свештеник је сматрао да само ″жива Црква″  (сабрање верног народа) може градити будући Правослани храм! Водило се рачуна о томе да се не прихватају понуде које имају ткз.  Denkmalschutz односно који се налазе под заштитом споменика. Циљ је био да се будућим генерацијама у Инсбруку омогући и остави такав храм који ће сво њихово биће у сваком погледу трајно везивати за наше Свето Православље. Потоњи свештеници су такође на свој начин и према својим могућностима наставили овај веома значајан подухват за инсбрушку парохију. Све до доласке садашњег свештеника који од само почетка показује нереалне амбиције и да што пре реши питање новог храма. У чију славу и част? Изабран је нови  црквени одбор од људи који, уз дужно поштовање, нису дорасли том задужењу нити би се осмелили  да упуте било какву конструктивну критику на предлоге и одлуке свештеника. Стиче се утисак да Црквени одбор само формално постоји јер чак и туторски посао обавља попадија ! Следствено томе верни народ се обавештава о важним одлукама за Црквену општину тек када је све окончано. При томе се очекује да тај  исти верни народ материјално подржи све одлуке за које никада није био питан, а тичу се његовог духовног живота у Цркви. Овог пута је претерана свака мера!

Верник из Тирола

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 29 новембар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.