header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Чега се православни Србин стиди, тиме се српски екуменистички изрод поноси Штампај Е-пошта
субота, 01 децембар 2018

 АНДРЕЈ ЋИЛЕРЏИЋ ПОСЕТИО КУЋУ МАЛТЕШКОГ РЕДА

Малтешки витезови или најчешће, само као  Малтешки ред. То је витешки и верски ред Римокатоличке цркве... Велики Мајстор реда служи као као подршка ватиканској дипломатској активности, у међународним односима...  На завршној прослави Миланског едикта у Нишу, амбасадор овог Реда, Ди Лука је од стране патријарха Иринеја одликован орденом цара Константина.

«Википедија»

 + + +

У понедељак, 19. новембра 2018. године, Епископ Андреј је имао прилику да са делегацијом обиђе један део знаменитости Малте, наиме, кућу Малтешког реда, у којој је 1945. године боравио Краљ Петар II. У овој кући се, поред разних драгоцености,  могао видети и чувени писаћи сто Краља Петра. У резиденцији Малтешког реда постоје многи портрети, а такође и једна свечана сала са украшеним троном. Управа ове чувене куће је била врло гостопримљива и истакла је спремност да сарађује са Српском Црквом на Малти у корист културног живота наших Срба на Малти.

Молитва "православног" свештеника у римокатоличком олтару

http://www.crkva.at/%D0%BA%D0%B0%D0%B

+ + +

 МАЛТЕШКИ ВИТЕШКИ РЕД

Малтешки витешки ред (МВР), или званично Суверени војни болнички ред Светог Јована Јерусалимског од Родоса и од Малте је суверени субјект међународног права без сопствене територије. Познати су и под именом Малтешки витезови или најчешће, само као Малтешки ред. То је витешки и верски ред Римокатоличке цркве. Уједно, то је и најстарији ред, таквог типа, у свету.

Малтешки ред има статус посматрача у Организацији Уједињених нација. Има дипломатске односе са 104 државе и размењене амбасадоре са великим бројем земаља. Према међународном праву, Малтешки ред је суверена формација, а због ове чињенице се често третира и као држава. Суверенитет Малтешког реда се понекад посматра само на нивоу дипломатских мисија, али не као код суверенитета једне државе. Понекад опет, Малтешки ред се посматра као једна мала државица или микронација.

Државна управа Малтешког реда издаје своје пасоше, штампа сопствену валуту, поштанске маркице, па чак издаје и регистарске таблице. Велики Мајстор реда служи као као подршка ватиканској дипломатској активности, у међународним односима, процесима приликом подношења петиција, у предлагању амандмана.

Историја Малтешког реда

Године 1080. у Јерусалим је уоснована у болница са циљем да се стара о сиромашним и болесним ходочасницима у Светој земљи. Након освајања Јерусалима 1099. у Првом крсташком рату болница је добила статус верског и витешког реда, у како би се старала и бранила Свету земљу. Овај статус јој је званично признат 15. фебруара 1113. у папиној були. После губитка хришћанских територија у Светој земљи, Ред је деловао са Родоса где је имао сувереност, а касније са Малте где је био вазална држава под шпанском вице-краљевином Сицилијом.

Након пада Јерусалима, 1187. године, прелазе на Кипар, а након тога на Родос. Када су Турци освојили Родос 1522. године, цар Светог римског царства Карло V их сели на Малту 1530. године. Након Велике опсаде 1565. године, на острву хоспиталци су подигли нови град који су по великом мајстору витешког реда Жану де ла Валети, назвали Ла Валета. Наполеон I је на свом походу ка Египту освојио Малту 1798, након чега су витезови повукли у Рим.

Односи са Србијом

Дипломатски односи Србије и Малтешког реда успостављени су средином 19. века. За време рата 1885. између Краљевине Србије и Кнежевине Бугарске, Малтешки ред је донирао српским железницама санитетски воз од 10 кола, који је саобраћао на релацији Београд-Ниш. Доласком комуниста на власт Југославије, након Другог светског рата, дипломатски односи се прекидају.

Поновни дипломатски односи Србије и Малтешког реда успостављени су 1. маја 2001. године. Од хуманитарних иницијатива у Србији, Малтешки ред је учествовао у пројекту хуманитарне помоћи хендикепираној деци у Прибоју, као и у пројекту обуке за трансплантацију органа. Пројекат „Докторова кула“, односи се на реконструкцију објекта намењеног деци оболелој од рака из унутрашњости Србије, а Ред је донирао 100 хиљада евра.

На завршној прослави Миланског едикта у Нишу, амбасадор овог Реда, Ди Лука је од стране патријарха Иринеја одликован орденом цара Константина. У Скупштини Републике Србије јануара 2013. формирана је нова ( прва је формирана 2009.) Парламентарна група пријатељства са Малтешким редом. Председник Групе је проф. др Владимир Маринковић. Споразум о сарадњи и испоруци хуманитарне помоћи Србији потписан је 11. децембра 2013. године.

Из "Википедије", слободне енциклопедије

Последњи пут ажурирано ( субота, 01 децембар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 52 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 МОЛИТВА НА ПОЧЕТКУ ПОСТА

Благодаримо Ти Христе Боже наш, што си нам садашње време поста управио на спасење, и за кратко време наше највеће духовне ране вешто излечио и свукао са нас мноштво грехова.

Ми ти се молимо, Свеблаги, удаљи од нас, у време поста, свако фарисејско лицемерје и јудејску опорост. Одагнај (од нас) преузношење због уздржања и уклони свако забрањено дело, реч и помисао. Испуни нас Духом Светим, светлошћу и истином коју си законоположио. Учврсти нас у борби против страсти; укрепи нас у рату против греха. Припреми нас за уздржавање од хране и удаљавање од злих делâ да бисмо следили за Тобом, Који си нам преко поста показао победу над ђаволом, и били причасници смрти и васкрсења, и наслађивали се у вечном животу који си припремио гладнима и жеднима Твоје правде.

Род наш, постом и вером у Тебе, оснажи у борби против сваког непријатеља.

Јер си Ти Бог наш и Спаситељ, и Теби приличи слава, са беспочетним Оцем и пресветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин!


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.