header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Претрес кијевскe лаврe Штампај Е-пошта
субота, 01 децембар 2018
      Обрачун са свештеницима који не желе стварање расколничке цркве у Украјини. Застрашивање лојалних московском патријарху

Официри Службе безбедности Украјине претресли су у петак кућу у којој живи митрополит Павле, старешине Светоуспенске кијевско-печерске лавре. Због тога што је остао лојалан Московској патријаршији и није се слагао са формирањем нове расколничке православне цркве, митрополит Павле је оптужен за "кршење равноправности грађана зависно од њихове расе, националне припадности, религиозних убеђења и другог".

Истовремено док су чланови Службе безбедности Украјине упадали у кућу где живи митрополит, специјалци су почели да вршљаре по Кијевској лаври у жељи да заплаше свештенике. Јуче је, први пут у задњих 30 година, специјална комисија министарства културе Украјине проверила број икона и других вредности у Кијевској лаври, највећем и најстаријем манастиру у Кијеву.

Митрополит Павле

Без обзира на то што су власти обећале да не намеравају да се мешају у унутрашње ствари цркве, председник Порошенко и његови сарадници покушавају да заплаше што више свештеника лојалних московском патријарху како би прешли на другу страну и учествовали у "сабору уједињења" на којем би две расколничке цркве и пребези требало да оснују нову цркву.

Украјинска православна црква Московског патријархата је под великим притиском последњих година и од 2014. до 2016. јој је одузето 40 храмова.

Расколници и власти у Кијеву верују да ће до краја године добити од патријарха Вартоломеја томос и постати аутокефална црква. Формирање нове православне цркве у Украјини не иде по плану Кијева и Инстанбула, па је сабор уједињења више пута одлаган.

Главна невоља расколника и председника Порошенка, главног заговорника стварања аутокефалне православне цркве Украјине, јесте што су се преварили у процени да ће на њихову страну брзо прећи велики број свештеника који су до сада били верни Московској патријаршији. Догодило се супротно, само су два митрополита прешла на страну расколника.

 

Извор: «Вечерње новости»

Последњи пут ажурирано ( субота, 01 децембар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.