header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Ексклузивно: Писмо Његовог Преосвештенства епископа Филарета упућено патријарху Иринеју и Синоду Штампај Е-пошта
понедељак, 10 децембар 2018
       Преко наших канала у Београдској патријаршији добили смо писмо Његовог Преосвештенства бившег владике милешевског Г.Г. Филарета, упућено патријарху Иринеју и Синоду. Писмо страдалног и прогоњеног Владике, великог борца против екуменизма и новотарија у СПЦ, у наставку доносимо на увид српској и широј православној јавности.
       
           Уредништво "Борбе за веру" 

+ + +

ПРЕДСЕДНИКУ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА

ПАТРИЈАРХУ СРПСКОМ Г.ИРИНЕЈУ

и

СВЕТОМ АРХИЈЕРЕЈСКОМ СИНОДУ

Ваша Светости,

Браћо Архијереји, чланови Светог Архијерејског Синода,

Дана 25.септембра 2018.године позвали сте мене и надлежног милешевског епископа, како кажете у позиву, да се утврди истина о догађају у манастиру Свете Тројице-Дубница 02.07.текуће године око 17.часова, када ме је надлежни епископ Атанасије Ракита два пута вукао за браду. О томе сам у писменом извештају све подробно описао шта се десило и како се десило. Са састанка који смо имали са Вама понео сам утисак да Вас није много интересовала истина него смо више слушали лажи и клевете, али манимо сад то крају, код појединих људи лажи имају предност, а не истина.

Ваша Светости обраћам се Вама, добро сте урадили па сте нас измирили, ако сте нас помирили?! У свом обраћању рекли сте, десет до петнаест пута у ироничном смислу ``ти си Филарете тамо гост``. Ја сам Вас питао неколико пута ``реците Ви мени шта сам ја то лоше урадио?``. Разуме се одговора није било, нити га може бити, јер ништа лоше нисам урадио.

Навршава се четири дуге године од када сте ме избацили из Светог архијерејског Сабора и из живота Српске Православне Цркве, по налогу претходног америчког амбасадора Кирбија, а и по налогу садашњег амбасадора Скота, чије одлуке је слепо спровео у дело Митрополит Амфилохије уз Ваше допуштење.

То је вероватно ``награда``, мени намењена јер ове 2018.године навршава се 50 година како сам калуђер и свештенослужитељ, са манама и врлинама као и сваки други живи човек.

Комунисти ме нису избацили из активног живота Цркве и олтара.

Да ми је неко рекао да ћу морати да служим америчким амбасадорима и њиховим ``канонима``размислио бих да ли бих ишао у богословију!

Један од сведока мога монашења који је био присутан је Јеромонах Иринеј Буловић, а сада Епископ Бачки Иринеј, а и пре мог и његовог монашења дружили смо се и били добри пријатељи и остали смо браћа у Христу и Христовој љубави.

Никада у свом знању нисам чинио зло својој цркви и своме народу, трудио сам се колико сам могао и знао да окупим народ око цркве, да га подижем духовно и национално.

Када сам 25.септембра ове године дошао на Седницу Светог Архијерејског Синода и видео браћу Архијереје после четири године, једва сам чекао да дође тај час да пољубим руку Вама свом Патријарху и да се поздравим са браћом Архијерејима.

Међутим, на седници бива, лаж , лаж и лаж! То ме није разочарало јер сам у последње време на те лажи у Цркви научио, и то не само ја, него и многи који ће то потврдити. На многе ствари и појаве сам ћутао, јер сам био свестан да се налазим на седници Светог Архијерејског Синода, а не на Каленић пијаци.

Ваша Светости, да Вас подсетим да сте ми рекли тада да ћете пратити активности до Сабора, и да ћете мој захтев за рехабилитацијом решити, а сада поново истичем захтев да ме рехабилитујете и последњи пут тражим од Вас и чланова Светог архијерејског Синода и Сабора да ме рехабилитујете у потпуности.

Напомињем да је ово моја последња молба и моје последње писмено обраћање у вези моје рехабилитације, јер сте више пута до сада обећавали да ћете ме рехабилитовати, али како рекли тако и порекли. Види се колико Вам је стало до истине.

Желим да вам се захвалим Вама Ваша Светости, браћи Архијерејима, члановима Светог Архијерејског Синода а и шире, као и надлежном Епископу милешевском што сте ми омогућили (како ви стално потенцирате) да будем гост у својој Епархији, у своме обновљеном манастиру са својим народом, свештенством и монаштвом. Иако је строго забрањено свештенству и монаштву да самном не сме имати никакав контакт ни усмени ни писмени ни телефонски.

Покушано је да се забрани верујућем народу да има самном контакт јер сам ја проказан човек, а Ви Ваша Светости одговорите зашто је такво стање у Српској Православној Цркви? Где нам је хришћанска љубав, где нам је хришћанско опраштање и где нам је хришћанско милосрђе?!

И овога пута желим да се захвалим браћи Архијереима и свима онима који су били уз мене и самном када ми је за ове четири године било најтеже, који су самном патили и сузе лили.

Ви Ваша Светости и Митрополит Амфилохије допустили сте да нисам имао где да се причестим и служим, и то указује каква је брига о Цркви, Архијерејима, и свом свештенству и монаштву.

Истичем неизмерну захвалност и благодарност на првом месту Владики Бачком, господину доктору Иринеју, Банатском господину Никанору, Врањском господину Пахомију, шумадијском господину Јовану јер су омогућили да могу служити и причестити се код њих. Хвала Браничевском господину Игњатију који се једини сетио свог убогог брата, који ми је честитао Божић, крсну славу и Васкрс преко канцеларије Светог Синода.

Истина те честитке сам добијао са великим закашњењем, али сам их добио.

Од вас Ваша Светости никакве честитке, лепих речи ни утехе ннисам добио само лажна обећања и надања.

Још једном хвала на Вашем гостопримству, које сте ми указали у мојој Епархији, а из које сте ме прогнали без икаквог оправдања који се ослањају на каноне и законе, али како то Ви Ваша Светости тврдите појединим људима да је то ``Виша Сила``. Хвала и тој Вишој сили а ви и ја знамо ко је та виша сила а зна и српски народ да су то Кирби и Скот а и још неки други.

Хвала Вам што сте ми омогућили да боравим у Манастиру који сам са добрим и честитим народом из Нове Вароши, села Божетића, општина Ивањица са старим архимандритом Макаријем обновили и где годину дана уживах Ваше гостопримство.

Наравно ко те пита за обнову 14 манастира, 36 цркава и 6 недовршених, 12 конака манастирских, 3 ризнице, неколико парохијских домова, владичански двор у Пријепољу, радио Милешеву и друго. Али дође време, таква је судбина рекла Велика Сила, Кирби и Скот ,,НАПОЉЕ,,.

Можда би било боље да сам на Лиму пецао рибу, него што сам све то радио јер бих још био у Пријепољу.

Поред свих оптужби понекад се провуче нека реченица за малверзације и некакве проневере, тако је лакше јер нико од вас није се осврнуо на пресуду Вишег суда у Београду коју сам Вам доставио априла 2018.године, у чијем образложењу посебно стоје наводи о неистинитом писању Блица, против мене, а и још неких владика.

Тај оркестар лажи био је повод за моју сатанизацију, јер сви читају вест а нико пресуду. Шта је још потребно да се докажу лажи, ако није довољна пресуда суда, ма када она стигла.

Изгледа да владика Артемије, Георгије и ја ништа нисмо радили него смо поткрадали цркву. Како истину говорили ми и ви, и вама и нама, онако Бог помогао и Свети Сава. Истина се зна и истина је једна, да иза свих смена у Сабору Српске Православне Цркве стоји америчка амбасада.

Зато Вас молим, Ваша Светости, када се заврши егзекуција надамном, молим Вас то је ред и то је домаћински, позовите Ваше пријатеље и сараднике, а наше непријатеље на чашу-две доброг шампањца, а госте које треба позвати су бивши амерички амбасадор Кирби, садашњи амбасадор Скот са сарадницима, заслужили су људи. Помогли су да се Српска Православна Црква ослободи нерадника, ленчуге, паразита коме је мана што нема жену и децу, приватне имовине и другог.

Умало да заборавим да споменем господина Бајдена јер је он најзаслужнији за све, нипошто без њега, јер је он први почео поткопавати темељеСрпске Православне Цркве, прогоном брата Артемија са Косова и Метохије.

Опет лажи појединих људи из врха СПЦ о проневери 24.000.000еура. зашто ту проневеру нисте доказали на суду, зашто не попричате са његовим адвокатом господином Тапушковићем, а не да ваши правници и поједине судије праве опструкцију процеса? Зашто нико од поштених моралиста се не нађе да каже ,, укупно десет људи, наше браће убисте духовно а богами и физички?``

Зашто не казасте неће вас америчка амбасада ево вам одговарајући смештај. Зар мислите да смо ми малоумни, да ћемо зло учинити својој Цркви, јер зло чине други нашој Цркви, а да би се они опрали нас називају криминалцима, лоповима. Да ли ви знате да ми имамо родбину пријатеље, познанике да имамо образ и душу, а ви нам пришивате лажне етикете да би себе оправдали а нас окаљали, а то је данас најлакше у СПЦ.

Да ли сте се икада запитали шта ће бити ако неко почне да износи истину и чињенице о Вама, зашто напокон не кажете истину народу да вам све наређује америчка амбасада. Све ће се сазнати и све ће се видети. Тужите Епископе и предајете суду а знате да ниједну пресуду не можете добити јер су засноване на лажима и неистини. Ничија није горела до зоре, каже она народна.

Морам се вратити на коктел јер на њега обавезно морате позвати Бориса Тадића, а како каже народна пословица ``како може бити свадбе без кокана``, ту мора бити митрополит Амфилохије, стари сарадник и осведочени пријатељ ЦИЕ и Стејт департмента. Он и Тадић су испунили Бајдену жељу да се протера Артемије са монаштвом и свештенством са Косова и Метохије. Тадић и Амфилохије су све административно припремили а Патријарх само на Сабору довршио.

Сећате ли се Ваша Светости и браћо Архијереји тог мучног и тешког дана за СПЦ, а за некога радосног дана када убисмо свога брата Артемија. Тога дана секретари доносе на њихов сто, 30 регистратора као подршку оптужници о криминалу владике Артемија. Прокоментарисао сам ``када их толико написасте?`` тада сте ме Ваша Светости попреко погледали као да сте хтели рећи доћи ћеш и ти на ред, као што сам и дошао. Када је обављено гласање, рашчинили сте владику Артемија, нас је тринаест било против и тада је устао епископ ваљевски господин Милутин, молио упућујући следеће речи ``Ваша Светости, може ли се нешто још учинити да се поправи ситуација?``, на шта шта сте одговорили ``Не може све је завршено``. Тада сте устали, и обратили се умировљеном владици Атанасију и рекли``брате Атанасије хвала ти до неба што си помогао да се ово оконча``.

Не лежи враже како каже народна пословица, ``у лажи су кратке ноге``, секретари Светог архијерејског Сабора нису однели регистраторе у канцеларије одакле су их узели него су однете у собу владике Осјечко Пољског и Барањског Лукијана где су бачене између његовог кревета и прозора, на патос. Позвао ме је владика Лукијан да дођем до њега да видим садржину регистратора, он преврће и листа регистраторе а у њима нигде нема речи о владици Артемију већ се у њима налазе некакви безвезни дописи и рачуни. Данас је брат Лукијан пред Богом сведок за ово све, а на земљи владика Никанор и ја да истину и само истину говоримо. Када сте ме у марту 2015.године позвали да ми дате решење да сам разрешен управљања Епархијом, питао сам Вас у присуству епископа Зворничко-Тузланског Хризостома и епископа Рашко-Призренског Теодосија: ``да ли Ви знате шта се десило са регистраторима који су били материјални доказ на столу секретара Сабора, против владике Артемија``, рекли сте да не знате. Ја сам рекао истину када је још био жив владика Лукијан, и апеловао да назову владику Лукијана и Никанора да то потврде, да ли је то истина или лаж.

Како било да било у Сабору и Синоду страдало је духовно а и физички десет људи.

Ваша Светости Ви сте написали и казали да сам ја Вас питао а Ви одобрили да доделим орден Белог Анђела др.Војиславу Шешељу. Никада, никада и нигде, Вас за то нисам питао, нити сте Ви то одобрили. То је чиста обмана јавности и да не кажем чиста лаж.

Сви смо ми гости и пролазници у овом свету, сви ћемо једног дана, данас или сутра скрштених руку поћи у сусрет свом створитељу. Никада Црква није била даља духовно ни национално од свог народа као данас.

Опростите, питам и себе и Вас Ваша Светости, браћо Архијереји ако смо још браћа, шта урадисмо добро за свој народ, колико ли направисмо дечијих јаслица, обданишта, болница и домова за стара лица? Тако рећи ништа. У свему овоме нас је превазишла Бугарска Црква, осим у страдању владика 7+3=10.

Колико данас Србијом харају секте а црква ћути. Надам се да нисмо заборавили онај страшан призор који се емитовао на РТС 1 28.8.2017.године из Чортановаца. Ко диже глас против тога, нико.

Да ли се сећате речи блаженопочившег Патријарха Павла у Сабору који је неколико пута поновио речи америчког председника Клинтона ``кост у грлу ми је на Балкану Српска и Грчка Православна Црква``.

Видите и сами шта се десило са Српском, Грчком и Руском Црквом, а и шире.

Када ће се у Српској Православној Цркви говорити истина?

Ваша Светости Ви сте глава Цркве, окрените се око себе и видите шта се дешава и збива на све стране, само се прича о криминалу у СПЦ. Средите стање док још није касно, јер за стање у Цркви није вам крив Филарет, Артемије, Јован, Георгије и други. Ви водите цркву и њоме управљате. Немојте да вас лажу да је стање идеално јер није.

Зашто сте дозволили да се створи раскол у СПЦ? Зашто дозвољавате да вам Црквом управљају они који су зло починили православљу?

У вашим очима већи су пријатељи Српске Цркве, православља и шире, Бајден, Кирби, Скот и други него нас 7+3=10. Сасвим је извесно да креће борба за православље, светосавље и српство.

Ваша Светости колико је црква ваша толико је и наша ни мање ни више. Немате право никога избацивати из цркве као што сте то урадили, па још није касно да све своје негативне одлуке за све нас ставите ван снаге а на прагу великих јубилеја наше свете Цркве, доведете Цркву и народ до помирења а не раскола, коме нема краја.

Класе, масе, режими и силе ће проћи а Црква ће Христова опстати, нестаће налогодавци, уништивачи

Православља и Светосавља, остаће чист и црн образ, остаће душа и историја, па свако од нас нека се запита где ће бити његово место.

Ваша Светости хвала Вама на указаном гостопримству, потрудићу се да нађем кров над главом што пре, где ће ме поштовати, и где ме неће вући за браду, где ћу се осећати као у својој кући, свој код својих а не као гост.

Хвала Вама Ваша Светости, Кирбију, Скоту и Амфилохију.

Бог и Свети Сава нека нам суди.

У Манастиру

Свете Тројице-Божетићи

20.11.2018.године

Прогнани милешевски Владика Филарет

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 10 децембар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 39 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.