header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Старац Вукашин из Пријепоља: Ракита или ракија?
Старац Вукашин из Пријепоља: Ракита или ракија? Штампај Е-пошта
понедељак, 10 децембар 2018

Помаже Бог, поштовано Уредништво!

Шаљем вам писмо од једног чика Вукашина из Пријепоља, који је хтео да вам то писмо пошаље птт поштом, али није упознат са адресом, па вас молим да га објавите.

+ + +

Атанасије Ракита или Атанасије Ракија

Од како је дошао у Рашку област као епископ милешевски и како га је народ упознао, онаквог какав се преставио тих почетних дана, а био је више пијан него трезан, Атанасија Ракиту народ је прозвао РАКИЈА. И до дана данашњег је остао такав. Атанасије Ракија, а не Ракита. Па ћу и ја како мој народ каже, онако, простим и народним језиком. Па да кренем редом.

Ракија да ли те је срамота?

Читам овај ваш чланак о лицемерству још увек, на жалост многих, епископа милешевског господина Ракије и не могу да верујем шта је дотични изјавио!

Он ће да прича да не буде лоших односа, а он их ствара у епархији и у самој СПЦ. Он да прича о ненасиљу, а сам туче и вуче за браду најближег свог, у овом случају владику Филарета. А чим се напије почне да прича о својим знањима о каратеу и борилачким вештинама, е па владико њих можеш да употребиш над својом женом или ђецом ако те не слушају, али не овде и над вериним хришћанима и епископима које треба да васпитаваш речима и смирењем, а не чашом и флашом, а и тучом.

Поносиш се тиме што ћеш обновити фасаду саборног храма у Пријепољу, а нећеш да споменеш 14 нових и 36 обновљених цркава које ти је претходни владика оставио, а кога си вукао за браду, и којег шиканираш и дан данас, а ти сад у њима уживаш, а надамо се да нећеш још дуго. Зна све наш народ.

Мој попа ме рече неки дан, послао бих владики Филарету честитку за срећан и од Бога благословен почетак поста, а не смем од владике Атанасија, одмах ће сазнати и ваља ми на рибање. Ја у чуду. Па му кажем, оцо мој, пошаљи ти, као да ће Ракија и сазнати, ђе су Божетићи а где Пријепоље. А попа одговара: е мој Вуле, није владика сам у манастиру, Ракитин доушник је са владиком Филаретом. Све му јавља ко долази и ко шаље пошту. Само сам се прекрстио и рекао: спаси нас Господе.

Верник сам и срамота ме је од комшија муслимана ко ми је духовни пастир...

Срамота да је и тебе владико.

Вукашин из Пријепоља

Последњи пут ажурирано ( уторак, 11 децембар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.