header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Владимир Димитријевић: О обнови монархије у Срба Штампај Е-пошта
петак, 21 децембар 2018
Image result for vladimir dimitrijevic            Владика Николај је говорио да су три највеће вредности нашег народа Бог, Краљ и Дом. Без Бога ни преко прага, без Краља ништа не ваља, без Дома свуда Содома, додавао је он.

А највећи богослов монархије међу нама, блаженопочивши владика будимски Данило, истицао је: “Зашто су православни попови и интелектуалци кроз векове били монархисти? Зашто су хтели монархију на Земљи? Зато што су хтели једну аналогију (сличност) са Небеским Царством, где је Бог Небески Цар, и желели су да наш први политичар буде краљ или цар на Земљи, са круном, где је на врху крст, а то је вертикална веза са Богом. Краљ, као и патријарх има крст на глави. Онај ко хоће да буде први, као Христос, треба да буде спреман да умре за мању браћу, а не да је то неки уживалачки Луј Четрнаести. Он је потенцијални мученик и испосник, као што су то били наши Немањићи, у већини.“                    

 Сасвим је логично да православни Србин буде монархиста, јер у нас постоји учење о симфонији Цркве и државе, чији је символ двоглави орао под круном с крстом: и краљ и патријарх служе Богу и ближњима. Дакле, логично је да Црква буде за монархију као хришћанску власт. Ипак, нама не треба обнова монархије као козметичке форме, каква је у земљама Запада, где је на престолу монарх, а доносе се закони о еутаназији и легализацији хомосексуалних „бракова“. Србија је била хришћанска монархија, и ако се монархијска власт обнавља, треба да се заснива на таквим начелима.                     

 

Потпуна верзија изјаве дате за „Вести“ из Франкфурта 21. децембра 2018.

Последњи пут ажурирано ( недеља, 23 децембар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.