header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Преседан! - На Божићној Лигургији у Москви нису читани диптиси са именима поглавара осталих Цркава Штампај Е-пошта
уторак, 08 јануар 2019
        „Свјатјејше патријархе православне, Блажењејше архиепископе и митрополите“ – таквом формулацијом патријарх Руске Православне Цркве Кирил (Гунђајев) је помињао поглаваре званичних Помесних Православних Цркава на Божићној Литургији одслуженој 25. децембра по православном календару  у Храму Христа Спаситеља у Москви, известио је дописник руског портала „Кредо Пресс“. На овом богослужењу није било ни традиционалног патријарашког многољетствија (диптиха), када после Малог входа архиђакон возглашава многољетствије сваком од предстојатеља Цркава, а хор ово многољетствије потврђује.

По Уставу и традицији, устаљеној у Православној Цркви, на Литургији, којом началствује поглавар Помесне Цркве, неколико пута се возглашавају диптиси са именима поглавара осталих Помесних Цркава, са којима је та Црква у канонском општењу. После Малог входа, диптихе возглашава архиђакон, а на Великом входу и после канона Евхаристије (на „Најпре помени, Господе...“) – сам предстојатељ. Ове праксе се раније придржавао и патријарх Кирил, који је у септембру прошле године престао да помиње константинопољског патријарха Вартоломеја.

По мишљењу посматрача, изостављање возглашавања диптиха може бити повезано како са настојањем патријарха да што пре заврши Службу, тако и са несигурношћу, која је изникла у васељенском Православљу 6. јануара, после давања аутокефалије такозваној „Православној цркви Украјине“ од стране Константинопољске патријаршије.  Иако се све Помесне Цркве нису са одобравањем поставиле према овом чину, ни једна од њих није званично подржала РПЦ у прекиду општења с Константинопољском патријаршијом.

По традицији, поглавар Руске Православне Цркве одслужио је Божићну Литургију у Храму Христа Спаситеља, у присуству премијера Руске Федерације Дмитрија Медведева и његове супруге, окружених децом. Током службе коју је из Храма директно преносило више руских ТВ станица, камере су повремено биле фокусиране на присутне римокатоличке бискупе који су се молили.

        Председник РФ Владимир Путин за Божић обично напушта Москву. Овај пут је присуствовао делу поноћне службе у Саборној цркви Преображења Господњег у Санкт Петербургу.

По материјалу са: „Кредо пресс“

Превод и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( среда, 09 јануар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.