header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow 55 година од историјског екуменистичког сусрета истанбулског патријарха и римског папе
55 година од историјског екуменистичког сусрета истанбулског патријарха и римског папе Штампај Е-пошта
понедељак, 14 јануар 2019

 Римски папа Павле VI је пре 55 година посетио базилику Светог гроба у Јерусалиму. Било је то прво путовање једног папе у Свету земљу и прво папско путовање модерног доба.

Папа је ово путовање обавио од 4. до 6. јануара 1964. године док је Други ватикански концил био у јеку. Желео је да то буде тренутак молитве и сазерцања у колевци хришћанства. Папа је допутовао 4. јануара у Аман, где га је поздравио јордански краљ Хусеин, који је управљао подручјем Западне обале и Источног Јерусалима. Обраћајући се јорданском краљу, Папа је рекао да је његова посета духовне природе, скромно поклоњење местима посвећеним рођењу, животу, страдању и смрти Исуса Христа и његовом славном Вазнесењу и Васкрсењу. У сваком од ових светих места молимо се за мир који је Исус оставио својим ученицима...

 У базилици Христовог гроба у Јерусалиму рекао је да је дошло време да се наши умови пробуде, да сада себе освестимо, у искреном болу за своје грехе, за грехе наших отаца, оне из прошлости, грехе нашег времена и света у коме живимо.

Историјски тренутак био је сусрет са тадашњим јерусалимским патријархом Венедиктом 5. јануара 1964. на Маслинској гори, као и са тадашњим васељенским патријархом блаженопоч. Атинагором, који је допутовао у Јерусалим да би се сусрео са Папом. Загрљај и заједничка молитва на латинском и грчком језику били су увод у укидање узајамне екскомуникације, из 1054. године, између Католичке и Православне Цркве. Истог дана Папа је посетио јеврејски део Јерусалима, а сутрадан је одржао мису у Витлејему и вратио се преко Амана у Рим.

Извор: "Ватикан њуз"/ "СПЦ.рс"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 14 јануар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.