header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Митрополит Иларион: Константинопољ се свети Руској Цркви због неучествовања на Критском сабору Штампај Е-пошта
уторак, 15 јануар 2019

 „То је освета због неучествовања Руске Православне Цркве на Критском Сабору, који је сазвала Константинопољска патријаршија“, - тако је председник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије (ОВСЦ МП) митрополит волоколамски Иларион, у интервјуу за РТ, објаснио даровање Томоса о аутокафилији „Православној цркви Украјине“ од стране Фанара 14. јануара. 

Иларион је поновио да његова Црква трпи „гоњења од стране политичких власти Украјине“. Притом, по његовом тврђењу, „ни једна од Православних Цркава није подржала Константинопољску патријаршију у њеном деловању у Украјини.“ Међутим, да би потврдио ове своје речи, председник ОВСЦ МП позвао се само на позиције три Цркве: „Српски епископи отворено су изразили своје неслагање с поступцима Константинопоља. Тврду позицију заузели су такође и патријарх Антиохијске Цркве и Митрополит Пољске Цркве“.

Потврђујући своју песимистичку прогнозу, митрополит Иларион је рекао да прекид односа РПЦ МП с Константинопољском патријаршијом може да потраје „можда и десет векова, као с Римокатоличком црквом, а можда ће овај период бити краћи“. Шефу ОВСЦ МП је веома тешко да себи представи „да ћемо ми васпоставити општење“ с Константинопољском црквом.

Митрополит Иларион је надаље инсистирао да је „Руска Православна Црква рођена у Кијеву, а не у Москви или Санкт Петербургу. Кијев – то је наша крстионица“. По његовом мишљењу, даровање Томоса о аутокефалији довело је до тога да „подела која је постојала у Украјини, сада постоји у читавом православном свету“.

 

По материјалу са званичног сајта службе за информисање ОВСЦ-а

Превод и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( уторак, 15 јануар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 57 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.