header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Ново светогрђе код Раките: Жене додирују Свете Сасуде Штампај Е-пошта
среда, 16 јануар 2019

 Ако Бог да, ускоро одлазећи епископ милешевски Атанасије Ракита био је на дочеку Српске Нове године у Пријепољу и то испред храма Светог Василија Острошког. Сем музичког бенда који је забављао присутне, наступио је и он, Атанасије Ракита "епископ" милешевски и то у алкохолисаном стању. Чак је и самог себе превазишао што се тиче пијанства.

         Наиме, стигао је Ракита пред храм Светог Василија Острошког у вечерњим сатима и већ при изласку из аута дало је се видети, да је владика добро попио. Одмах је показао видне карактеристике алкохола, тако да умало није запалио своју мантију, када је пролазио крај ватре, која је горела од запаљеног бадњака. Сва срећа па је избегнута и та незгода. Ушао је у цркву на неко време, а присутни народ је увелико почео да коментарише његово стање и понашање.

Касније се појавио на платоу испред цркве, где се обратио присутном народу на језику који вероватно ни он сам није разумео. Нешто је причао (читај млатио) о новој години, о преображају, да би на крају руком показао према згаришту и рекао: "а сада, као што сам рекао, налагање бадњака". Притом му прилази свештеник и саопштава да је бадњак одавно изгорео, те се он опет обраћа народу са речима: "Дакле, сада смо обавештени да је било налагање бадњака''. Речима се не може описати јачина смеха коју је изазвао Ракита. О томе бруји читаво Пријепоље, а и шире. А по друштвеним мрежама се увелико шири тај снимак. Причају верници да је Ракитин програм хиљаду пута био забавнији од музике. Доста њих жали што нису присуствовали овој представи.

Сем овог циркуса, задњих дана имамо увођење и неке нове праксе код дела женског монаштва. Ради се о томе да је један од најлепших манастира у епархији милешевској, чувени манастир Св. Козме и Дамјана на Воденој пољани, претворен у конак ђубрета и блата. Тај манастир је саграђен од дрвета и некад је био сав у цвећу и чистоћи, барем је тако било за време владике Филарета, који је исти и направио. То је ваздушна бања. Данас је то друга слика. Иако је снег, јасно се да уочити ђубре, док у конаку влада неуредност и нечистоћа. Манастиром руководи, ту и живи, једна жена за коју кажу да је искушеница. Ради се о извесној Прибојки Душанки, жени 40 година и врло пријатне спољашности, па се већ тим поводом проносе извесни гласови…

Задњих месец дана откако је Душанка ту, владика Атанасије је чест гост Водене Пољане. За то време, ђакон који га довезе до манастира,  одлази до Нове Вароши у обилазак цркве и набавку потрепштина за манастир. Ни сами не знамо зашто те потрепштине не узму кад крену у манастир, већ ђакон накнадно иде по исте.

Поменута Душанка тј. искушеница, окарактерисана је као гатара из Прибоја. Својим занатом се наставила да бави и у манастиру, а сада сакривајући своје прљаве работе иза икона светитеља. Поуздано знамо да јој долазе муштерије, баш по овом прљавом послу. Пред нама је да видимо да ли ће развити своју делатност у целости, доласком лепших дана, баш као што то ради и њена ђавоља учитељица монахиња Гаврила из манастира Куманица.

Највећа брука и срамота, није у томе што ове две просте жене своје враџбине обављају у нашим  манастирима, што је потпуно непримерено хришћанство, а поготово православљу. Најгоре је то, што све ове наше тврдње које износимо, Атанасије Ракита врло добро зна и са ћутањем и игнорисањем све одобрава и не преузима никакве кораке. Није нам јасно, како сви живи знају за ове прљаве послове, само он, јадничак и мученик ниште не зна. Или зна па неће да реагује, како би испунио задату мисију и наредбу својих надређених из америчке амбасаде, да се епархија милешевска мора угасити или га толико алкохол у јаде забавио, да ни сам не зна шта чини и ради.

По сведочењу верног народа из Нове Вароши, који су били на Бадњи дан и Божић у посети манастиру на Воденој Пољани остали су више него згрожени. Прво су уочили да је поменута Душанка из цркве у конак пренела антимис (платно на коме се служи Света Литургија и у коме се налази честица моштију) те путир и дискос. Ове ствари се налазе у олтару, и она као цивилно лице и то женског пола, није смела ни да додирне, а камо ли да премешта са једног места на друго. Оно што је још тужније, јесте и то, да се Литургија вршила у манастирском конаку, и ако је у цркви разведено грејање и топло је. На питање једне благочестиве сестре (име јој нећемо наводити) зашто Литургија неће бити у манастиру кад постоји грејање, извесна и апсолутна господарица у некада прелепом манастиру Св. Козме и Дамјана је одговорила да је она тако благословила.

Велико незадовољство је присутно међу народом. То најбоље знају свештеници, али због страха, не смеју ништа да говоре. Најбољи пример наших навода говоре фотографије где Ракита служи. Не знам ко води епархијски сајт, али уредник на све могуће начине покушава да прекрије мали број присутног народа на Литургијама. Где има нешто народа, он постави слике да се види народ, а где је јако мали број народа, он постави слике само из олтара, без приказивања осталог дела храма или свештенике испред иконостаса. Мисли уредник да је народ глуп, па ништа не зна. Боље им је да не објављују никакву вест, прошло би не опажено у јавност. Тако је господин уредник поставио наслов вести од 13. јануар о.г., који гласи: "Епископ Атанасије походио пљеваљски крај". Господе Боже, па ово је за не поверовати. Као да је Атанасије Ракита Свети Сава па да походи наше лепе крајеве. Не знам да ли је све ово тужно, смешно или жалосно, само знам да на добро не води.

Морам споменути и ово. Ових дана прелиставао сам локалне новине и уочио сам неке фотографије. Тамо где је служио епископ Филарет, без обзира да ли то била Света Литургија или неки други молитвени обред, народа као у причи, као парада војника, пуни храмови. Чак поседујем и личне фотографије. Па ћу у једном од наредних текстова приложити верном народу да види стање како је било за време владике Филарета, а како је данас. Разлика као небо и земља.

Мир Божији Христос се роди!

 

Идентитет аутора чланка познат Уредништву

Последњи пут ажурирано ( среда, 16 јануар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.