header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Правда из Херцеговине: Новинар Небојша Вукановић победио бискупа Гргура проусташког Штампај Е-пошта
четвртак, 17 јануар 2019

 Након маратонског главног рочишта и суђења, током кога су као тужиоци и свједоци саслушани садашњи и бивши херцеговачки владика, Димитрије и свењемачки Григорије, два православна свештеника и католички фратар Винко Маслаћ из Дубровника, Основни суд у Требињу и судија Милена Кундачина у потпуности су као неосновану одбацили Тужбу Григорија Дурића и Епархије захумско-херцеговачке и приморске против Небојше Вукановића у чувеном случају „Дакса“, када је православни свештеник Стево Ковачевић служио помен усташама испред споменика са шаховницама и усташким обиљежјима.

Током судског процеса оптужени Небојша Вукановић, који се бранио сам без адвоката, документовао је и доказао истинитост тврдњи које је објавио на свом блогу и конференцији за новинаре. У пресуди се наводи да је и сам трећетужилац Стево Ковачевић током ункрсног испитивања потврдио аутентичност објављених фотографија и тврдњи. У пресуди се између осталог каже „Сама чињеница да је трећетужилац Стево Ковачевић демантовао наводе тужбе, која тврди да је помен страдалим Србима вршен директно испред табле са именима православних Срба, и да је трећетужилац читајући молитву стајао испред крста на којем се налази шаховница а не испред табле на којој су исписана имена православних Срба, што је јасно приложено на фотографијама, а имајући у виду да је хрватски Нпортал објавио текст да је за пострадале измолио и парох Православне цркве у Дубровнику Стево Ковачевић, и да је истог дана служен помен од стране римокатоличких свештеника, довољан је разлог питању за покој чије душе се наведене прилике трећетужилац молио… Садржај спорног изражавања туженог у суштини представља вјеродостојну оцјену, а не изношење чињеница о друготужиоду Григорију Дурићу..“

Суд је у потпуности одбацио тужбени захтјев од 10 000 КМ накнаде за клевету те преко 6 000 КМ судских трошкова бањалучком адвокату Миљкану Пуцару и његовим помоћницима, које је ангажовао Григорије Дурић. Судија у пресуди истиче да је тужени Небојша Вукановић износио само чињенице, које су суштински истините, и да није спомињао приватни живот тужиоца Дурића, који је јавна личност.

Суд даље наводи да би обавезивање туженог за накнаду штете представљало мијешање јавне влсти у право туженог на слободу изражавања, која је један од основних темеља демократског друштва, а јавне личности треба да имају веће границе прихватљивости критике.

Пресуда је првостепена, и тужиоци имају право Жалбе Окружном суду у Требињу у року од 30 дана. Пресуда је јако важна са становишта слободе говоре и права на слободно изражавање. Ускоро ћу у наредних неколико дана објавити цјелокупну пресуду са образложењем, писану на 11 страна.

 

Извор: Блог Небојше Вукановића

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 17 јануар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 40 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.