header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Петиција Синоду СПЦ из Новог Сада Штампај Е-пошта
четвртак, 11 јун 2009

 ИЗГУБИО САМ СИНА ЗБОГ ХАЈКЕ НА ЦРНУ РЕКУ

Image
Отац Бранислав: Биће још трагедија
         Када су укинуте батине и нестало дисциплине Вељко побегао из Рехабилитационог центра и после недељу дана умро од “прљаве дроге”.

+++

Вељко Васић (26), из Јагодине, био је међу осморицом момака који су након медијске хајке на Рехабилитациони центар за наркомане Црна Река самовољно напустили лечење и на жалост неће имати још једну шансу не само да се “скине” са хероина, већ ни да живи. Вељко је наиме 7. јуна умро јер се предозирао, само недељу дана након изласка из Црне Реке.

Његов отац Новица огорчен је на медијску хајку на старешину “Црне Реке” оца Бранислава Перановића, који је успешно лечио наркомане док му други нису урушили ауторитет код штићеника, због чега је нестала и дисциплина. Новица сматра да је дисциплина била основ успешног лечења и да ће вероватно због тога и остали штићеници који побегну из Црне Реке завршити као његов син.

Након десетогодишње борбе за сина, безуспешног лечења у државним и приватним установама, Новица је чуо за “Црну Реку” и у децембру прошле године одвео сина тамо. Он каже да му је било јако тешко да га остави у скромним кућицама поред манастира, али да није имао куд.

 ________________

Апокалипса

Како “Вести” незванично сазнају, од дроге је у Јагодини ове године умрло десетак људи. А након наредбе владике Артемија да се не примењује сила у њиховом лечењу и смене оца Бранислава, побегла су осморица момака. Вељко је умро од предозирања, други момак одмах је завршио у новопазарском затвору, а трећи нестао без трага. Остале младиће родитељи су вратили у Црну Реку, јер се прибојавају да и њих не задеси иста судбина.

_________________

- Срце ми се цепало када сам морао да пођем без Вељка. Али, пошто сам знао да је његов друг тамо “чист” већ годину дана, хтео сам да и он покуша. Прва три месеца била су језива, јер нисмо смели да се чујемо са њим, нити да га посећујемо. Могли смо само да наслућујемо шта се догађа. Када се први пут јавио телефоном, препознао сам свог сина какав је некад био, пуног енергије и жеље за животом. Знао сам да је све у реду и пре него што ми је то рекао - дрхтавим гласом наставља да говори Новица.

Каже да је био пресрећан када је први пут посетио сина, јер је видео младића од 26 година, а не оронулог, безвољног старца на каквог је личио до тада.

Али, након медијске хајке, Вељко је побегао кући. Отац Бранислав није смео да никога да пошаље по њега, као што је то раније био случај када би неко побегао, јер би полиција могла да их ухапси. Баш у то време полиција је похапсила групу наркодилера у Јагодини, али наркотика има на сваком кораку и Новица је знао да ће Вељко набавити прљаву дрогу, хероин са разноврсним примесама. Тако је и било.

__________________

Званичне лажи

- Вељка сам покушавао да излечим од његове 16. године у свим државним и приватним клиникама у земљи, али је сваки труд био безуспешан. А сада ти исти лекари који нису успели да га излече од наркоманије причају по медијима да имају успешне методе. То је велика лаж, јер знам из нашег искуства. Вељку су неколико пута уграђивали импланте, који коштају око 2.000 евра, гарантовали ми да ће апстинирати најмање годину дана. А он би узео дрогу након само недељу дана - прича за “Вести” Новица.

___________________

Кобног дана Вељко је помагао Новици да среди двориште и био је насмејан. Увече је изашао са девојком Тањом у град и све је било у реду. Међутим, отац га је ујутру затекао у кревету са шприцом у вени.

- Пошто шест месеци, колико је био у Црној Реци, није био под дејством наркотика, Вељков организам није могао да поднесе “прљаву дрогу”. Она га је одмах усмртила тако да није стигао ни да извади шприц, па чак ни да скине гуму којом је подвезао руку - кроз сузе прича Новица.

З. ГЛИГОРИЈЕВИ; ВЕСТИ, 11.06.2009

           http://www.novinar.de/2009/06/11/izgubio-sina-zbog-hajke-na-crnu-reku.html

+++

Наркомани беже из Црне Реке!

Центар у коме се лече најтежи наркомански зависници после афере о пребијању штићеника већ напустило 35 младића, један од њих умро је пре неколико дана од прекомерне дозе

Рехабилитациони центар „Црна Река", у којем се лече најтежи наркомански зависници, за само неколико претходних недеља напустило је 35 штићеника! Нови старешина Центра, јереј Дејан Јаковљевић, каже за Пресс да су због невиђене хајке која се против њих води у последње време још четири штићеника најавила одлазак, а двојица су побегла!

Отац Јаковљевић упозорава да је један од бегунаца и Вељко Васић из Јагодине, који је пре неколико дана умро од прекомерне дозе „прљаве" дроге!

Смрт на улици

- Младиће који напуштају „Црну Реку" на улици чекају само нарко-дилери и дрога. Знам да ће, нажалост, многи од њих проћи исто као и овај несрећни младић из Јагодине. Он је прва жртва невиђене хајке која се води против нашег центра. Дај боже да буде и последња, али страхујем да неће бити тако... - истиче отац Јаковљевић.

Он објашњава да је, откако је у јавности обелодањено да су штићеници у Центру за прекршаје кажњавани батинама, сада једино средство за одвраћање наркомана да оду из кампа разговор, али он не даје никакве резултате!

- Ако бисмо сада на силу покушали да задржимо наше штићенике, одмах би нас пријавили. Јавила су ми се, у међувремену, још четворица са жељом да оду. Наше одељење у Црној Реци напустила су 22 младића, а остали су отишли из друга три одељења, која раде у оквиру нашег центра - у Цикотама, Дворској и на Церу. Сада у сва четири центра имамо око 140 штићеника, а пред Васкрс их је било 180. Овде у Црној Реци је пријемно одељење и ту су наркомани који су тек на почетку лечења и које после упућујемо у друге центре. Они сада одлазе, а ми нисмо имали довољно времена да бар пробамо да им помогнемо. По изласку одавде они представљају лак плен за нарко-дилере - прича отац Јаковљевић.

Он каже да сви они који су нападали центар „Црна Река" и начине на који су тамо поступали према штићеницима заборављају да су код њих долазили наркомански зависници од којих су већ сви дигли руке и које нико други није хтео да прими.

- Примали смо наркомане које су пре тога буквално сви одбацили! Долазили су нам и они које су због прекршаја које су тамо правили други центри протерали и забранили им да се икада врате код њих. Отварали смо им врата без икакве претходне провере и припрема. Младић који се види на снимку, који се појавио у јавности и који је изазвао све ове проблеме, остао је код нас после тих батина још седам месеци. Сто пута нам је захваљивао што га тада нисмо отерали из центра и што смо му дали другу шансу - каже Јаковљевић.

Држава крива

Он упозорава да наша држава није заинтересована да реши проблем наркоманије, јер да јесте, могла би да протера нарко-дилере из српских градова за десетак дана.

- Наркоманија је велико зло и државни органи би морали да се озбиљније позабаве тиме. Треба нам нова „Сабља", али овог пута усмерена према нарко-дилерима који нам убијају децу. Наша полиција ухапси неколико њих, заплени килограм дроге, све се то слика и - ником ништа. Дроге и даље има на сваком кораку. Моји штићеници кажу да су затвори препуни дроге, а сви знамо ко чува те установе. Највише се плашим да би сада, када је целокупан систем у нашем центру прилично попустио, дрога могла стићи и међу наше штићенике, а то никако не би ваљало. Неки сада, када више нема физичког кажњавања, мисле да могу да раде шта хоће - упозорава отац Јаковљевић.

Високи функционер МУП-а који није хтео да му помињемо име рекао је јуче за Пресс да је „тачно све што каже отац Јаковљевић, али ниједна земља није добила рат против дроге, па нећемо ни ми".

Јелена Драгићевић, чији се син већ осам месеци налази на лечењу у Црној Реци, каже за Пресс да је хајка против центра довела до тога да Вељко Васић из Јагодине умре.

- Тај дечко је био у соби са мојим сином, страшно ме је потресла његова смрт - каже Драгићевићева.

Удружење грађана за борбу против наркоманије из Новог Сада покренуло је потписивање петиције под називом „Стоп наркоманији", коју је већ потписало неколико хиљада грађана. Петиција ће бити упућена на неколико адреса - Синоду СПЦ, Министарству здравља, Министарству полиције, Министарству правде и Скупштини Србије.         

Перановић: Биће још трагедија!

Смењени старешина Центра „Црна Река", протојереј Бранислав Перановић, рекао је јуче за Пресс да је за смрт Вељка Васића из Јагодине и несрећу његове породице крива, пре свега, невиђена хајка усмерена према кампу.

- Сигуран сам да ће бити још сличних трагедија. „Црна Река" је у појединим медијима приказана у најцрњем светлу, јер је тако некоме одговарало. Пет година пре тога јавно сам говорио да смо ми приморани да понекад применимо силу, али нико није реаговао - каже Перановић.

Ухапшен Перановићев помоћник!

Како Пресс незванично сазнаје, помоћнику Бранислава Перановића Немањи Радосављевићу прекјуче је одређен притвор до 30 дана под оптужбом за силовање. Он је притворен, како је наведено, да не би утицао на сведоке. Против Радосављевића и Перановића полиција је већ поднела кривичне пријаве због сумње да су батинали штићенике и починили кривична дела пребијања и мучења у Центру „Црна Река".

В. Недељковић

           http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?id=68387&sectionId=33&view=story

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 11 јун 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 76 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.