header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Издаја се наставља - духовни син бискуп Деметар наследио духовног оца бискупа Гргура Штампај Е-пошта
понедељак, 21 јануар 2019

 Молитвено окупљање у Дубровнику

У седмици молитве за јединство хришћана, у православној цркви Светог Благовјештења у Дубровнику, и ове године организовано је молитвено окупљање. На екуменској молитви уз свештенике Епархије захумско- херцеговачке и приморске и Дубровачке бискупије, учествовали су бројни вјерници православне и католичке вјероисповијести.

         Владика Захимско-херцеговачки и примроски Димитрије рекао је да је из Дубровника послата порука заједништва.

- Порука коју шаљемо вечерас из Дубровника је да смо скупа, заједно и да градимо на темељима које су нам оставили владика Григорије и бискуп Мате Узинић. Трудићу се да наставим и да, ако будем могао, унаприједим започето - поручио је владика Димитрије.

Владика је истакао да су оваква окупљана веома значајна за Србе у Дуборвнику.

- Показујемо добру вољу. Надам се да ће то бити примјер за све, јер морамо да будемо искрени и отвореног срца једни према другима. Не може се ријечима исказати колико је значајно да људи живе живот достојан човјека и да буду примљени у заједницу - рекао је он.

Дубровачки бискуп Мате Узинић истакао је да је молитвено окупљање саставни дио суживота у Дубровнику.

- Лично не примјећујем да су Срби у Дубровнику на било који начин искључени, маргинализовани, а ако би то било наравно да би било за сваку осуду. Бити заједно на оваквим сусретима нам омогућава да се боље упознајемо и да покушамо уништити предрасуре које можда могу постојати међу нама и као припадницима одређених народа, али ми смо овдје заправо као припадници подијељених цркава. На неки начин, уз то што разбијамо предрасуде, вјерујем да кроз ове сусрете и молитве успијевамо такође и открити шта је оно што нас повезује, а оно шта нас дијели схватити као оно што нас обогаћује - рекао је бискуп.

Јединство, добра воља и мир међу људима су оно што вјерници и једне и друге вјероисповијести, окупљени синоћ у Цркви Светог Благовјештења у Дубровнику потенцирају.

Заједничка годишња молитвена окупљања хришћана у Дубровнику већ постају традиција.

 
 
 

 

 Фото: Екуменистичко-новотарска епархија захумско-херцеговачка

Извор: "РТРС"

Последњи пут ажурирано ( среда, 30 јануар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.