header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Јерусалимски патријарх против Вартоломеја и Порошенка - Теофил III стао на страну РПЦ
Јерусалимски патријарх против Вартоломеја и Порошенка - Теофил III стао на страну РПЦ Штампај Е-пошта
среда, 23 јануар 2019

 Јерусалимски патријарх Теофил III стао је поводом обједињавања украјинских расколника у режији Цариграда на страну Руске правсоалвне цркве, а против патријарха Вартоломеја.

         То је озбиљан ударац Цариградској патријаршији и Вартоломеју, као и проамеричком кијевском режиму и „Православној цркви Украјине“. Упркос томе што је Теофил III суштински само стао на страну канонског права и јединства православља.

Јерусалимски патријарх је јуче одбио да се сретне са председником Украјине Петром Порошенком, а данас је примио делегацију канонске Украјинске православне цркве која је повезана са Московском патријаршијом.

Украјински верници су у Јерусалим дошли као ходочасници, а предводи их викарни епископ Одеске епархије Виктор.

Он је после сусрета са Теофилом III посведочио:

„Његова Светост нам је открио да се усрдно моли за мир у Украјини и првосветитељски благослов дао  је верним чедима канонске Украјинске православне цркве“.

Порошенка је примио генерални секрретар јерусалимске патријаршије Аристарх.

Оба геста патријарха Теофила III – и избегавање Порошенка и демонстративно благосиљање Украјинске православнењ цркве као канонске – имаће утицај на држање осталих православних цркава.

Јерусалимски патријарх – упркос томе што је Вартоломеј то писмом и од њега захтевао - није признао аутокефалност „Православне цркве Украјине“. Истоврмено је потврдио да је Украјинска православна црква за њега канонска.

Фактички, Теофил III је између Вартоломеја и Руске православне цркве и њеног патријарха, Кирила, изабрао онако како се Цариграду, Вашингтону и Кијеву неће нимало свидети.

Извор: „Факти“

Последњи пут ажурирано ( среда, 23 јануар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.