header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow 13 манастира Свете Горе одбило да подржи Вартоломејеву игру у Украјини
13 манастира Свете Горе одбило да подржи Вартоломејеву игру у Украјини Штампај Е-пошта
четвртак, 31 јануар 2019

 Ствари се у светском православљу истовремено и мрсе и распетљавају.

Чак 13 светогорских манастира гласањем је одлучило да не учествује у интронизацији Епифанија Думенка за поглавара „Православне цркве Украјине“. Упркос томе што је уједињавањем расколника ту `цркву` створио цариградски патријарх Вартоломеј којем је потчињен Атос.

Вартоломеј је тражио од светогораца да на „свечаности у Кијеву“ (3. фебруара) пошаљу своју делегацију.

Тај предлог-захтев подржало је само седам манастира. Сви остали су одлучили да поводом црквеног спора у Украјини не стају ни на чију страну. А то значи: ни на Вартоломејеву.

Цариградској патријаршији и Вартоломеју неће бити по вољи ни свечаност у Москви поводом десетогодишњице доласка патријарха Кирила на чело Руске православне цркве.

Ради тога ће у главни град Русије стићи високе делегације из свих десет православних земаља.

Први је свој долазак најавио Јован X, патријарх Антиохијски и целог Истока. А Антиохијска патријаршија је у православљу „тгрећа по части“.

Јерусалимска и Александријска патријаршија засад су неутралне: неће имати представнике ни у Кијеву ни у Москви. А и то је ударац Вартоломеју.

Обема патријаршијама је јасно да ће се ситуација у Украјини - и на религиозном плану – даље заоштравати.

Председник те земље Петар Порошенко јуче је потписао закон уперен против канонске Украјинске православне цркве која је повезана са Московском патријаршијом иако у оквирима РПЦ  има пуну аутономију.

Тај закон – иако је и у Украјини држава формално одвојена од цркве, као и црква од државе – даје право црквеним општинама да простим гласањима мењају јурисдикцију.

У суштини, даје се могућност верницима канонске УПЦ  да се гласањем (двотрећинском већином) изјасне за прелазак под крило обједињене расколничке структуре под називом „Православна црква Украјине“. А да би се то и догодило – трудиће се агенти државне безбедности и екстремисти који већ годинама некажњено отимају цркве и манастире од УПЦ.

Заједно са верницима који се – добровољно или не сасвим – изјасне за прелазак на страну Вартоломејевих и Порошенкових расколника – одлазиће и њихове цркве.

Ово ће бити почетак кампање привидно законитог отимања цркава канонској УПЦ.

 

Извор: „Факти“

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 31 јануар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 91 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.