header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Предраг Вучинић: О хрватским "повјесничарима" и Јасеновцу Штампај Е-пошта
субота, 09 фебруар 2019
        У Хрватској се појавило неколико "повјесничара" који тврде на основу својих доказа да је Јасеновац био само радни логор, и да тамо није било "масовних убојстава". Верујем да нажалост и међу Србима има оних код којих ће "повјесничари" и поред многобројних озбиљних историјских приказа да изазову сумњу у наводе српских историчара, па бих дао својим догађајем прилог за ову назови полемику.

У Аустралији се док је у своје време постојала Слободна СПЦ сваке године у манастиру Светог Саве крај Канбере  испред Крста, јединог споменика у дијаспори српских жртвама у  Другом светском рату, служио парастос за 700.000 јасеновачких новомученика. Парастосу је увек присуствовао и покојни Мирко Љепојевић, прживели логораш Јасеновца. Мирко је после рата сведочио пред многим међународним и домаћим комисијама и дао допринос да истина допре до јавности. 

Једне године се погодило да смо се Мирко и ја заједно из Канбере авионом враћали у Мелбурн, па сам имао изузетну прилику да га слушам. Он је иначе био увек посебно потресен и узбуђен баш у време када смо обележавали дан 700.000 Светих јасенивачких новомученика, па ми је тако испричао колико је стигао шта је све преживео. Живот му је спасло што је био јак и млад па су га усташе користиле да копа ровове и у њих убацује побијене и заклане. Изабрани логораши су прво копали ров, онда су усташе камионима довозили мртве, а онда су их исти логораши убацивали у ровове и закопавали и тако од раног јутра до касне вечери.  Мртве су вадили из камиона тако што би један ухватио жртву за руке, други за ноге, па су је тако убацили у ров. Једном је међу гомилом лешеве Мирко видео дете и узео га је сам у наручје, а онда је видео да су закланом детету отворене очи. Како он рече: "Дијете ме је погледало!". То дијете и тај поглед су га стално будили из сна, а он је схватио да га убијено Српче опомиње да страшни усташки злочини не смеју никада да се забораве.

Не знам, а и не занима ме, ко су хрватски повјесничари, али је сигурно да ти људи у Бога не верују, а да ли душу имају, па ако је Бог дао сваком човеку душу онда је дао ваљда и њима.

Предраг Вучинић, Мелбурн

Последњи пут ажурирано ( субота, 09 фебруар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 36 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.