header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Делегација квази религијске националистичке секте зване "ПЦУ" примљена у манастиру Ватопед Штампај Е-пошта
понедељак, 11 фебруар 2019

 Како јавља "Интерфакс" јуче је делегација такозване "Православне цркве Украјине" (ПЦУ) примљена у манастиру Ватопед. Након дочека клирика "ПЦУ", седморица ватопедских монаха је напустило свој манастир и затражило пријем у братство манастира Светог Пантелејмона. Иначе, реч је о монасима руског, молдавског и украјинског порекла који су до јуче живели у манастиру Ватопеду, где су апсолутна већина монаси грчке националности.

Новонастала ситуација са "ПЦУ" озбиљно угрожава јединство светогорских манастира, што није први пут у историји Свете Горе. Поделе међу манастирима су забележене и у време Флорентинске уније, када су поједини манастири саслуживали са папистима, док су други манастири истовремено мученички страдали од истих. Такође, поделе су биле и око покрета "кољивара". Подела око календара није заобишло ни Свету Гору, када је манастир Ватопед на кратко једини примио нови календар, али се убрзо вратио у светогорски поредак.

Преузето са: „Светогрске стазе“

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 фебруар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.