header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Припрема Свеправославног сабора Штампај Е-пошта
недеља, 14 јун 2009

ПРИПРЕМА СВЕПРАВОСЛАВНОГ САБОРА     

14. јун 2009. | 11:11

          ЖЕНЕВА - У центру Цариградске патријаршије у Шамбезију код Женеве данас је завршено једнонедељно заседање Свеправославне предсаборне конференције.

           Циљ досадашњих трију конференција (1990, 1992. и 1995) као и ове четврте, како јавља Верска информативна агенција ВИА, био је припрема Светог и великог сабора православне цркве.

Овај пут размотрено је питање дијаспоре, црквеног живота у неправославним земљама, односно на просторима који историјски нису православни - запад Европе, обе Америке, Аустралија, Азија.

Конференција је сазвана са десет година закашњења, јер је била предвиђена за 1999, али због лоших односа Цариградске и Московске патријаршије није одржана тада нити касније.

Сада је нови руски патријарх Кирил изразио спремност да се она под одређеним условима одржи.

Постигнута је сагласност да се у појединим земљама или регионима дијаспоре оснују епископске конференције. Њима би председавао епископ Цариградске патријаршије. Одлуке ових регионалних епископских тела доносиће се консензусом.

Како се сазнаје, предвиђа се да у свету буде 12 конференција на подручјима разних континената, а неће бити ограничена права појединих епархија чланица да контактирају са разним организацијама, црквама, државним властима.

У Шамбезију је било 26 делегата из 14 помесних православних цркава које је пратило 14 свештеника. Нису позвани представници цркава које нису у православљу општепризнате - финске, естонске и америчке.

Свеправославна конференција треба да децембра ове године размотри још три питања: начин стицања аутокефалности, односно аутономије, и питање диптиха (редоследа) цркава.

Нејединство постоји о месту српске и грузијске цркве. Док је по "цариградском диптиху" Београдска патријаршија на шестом месту а грузијска на деветом, по "московском диптиху" грузијска је на шестом а српска на седмом месту у редоследу помињања помесних цркава и њихових првојерарха.

 http://www.rtv.rs/sr/vesti/drustvo/religija/2009_06_14/vest_136702.jsp

Последњи пут ажурирано ( недеља, 14 јун 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.