header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Рођендански поклон валаамском игуману Методију
Рођендански поклон валаамском игуману Методију Штампај Е-пошта
уторак, 26 фебруар 2019

 Писање  „Борбе за веру“ о заједничким молитвама игумана руског манастира Валаам са македонским расколницима (овде:), наишло је на снажан одјек у Русији. Између осталог, један од најпосећенијих руских православних сајтова, „Све јереси“ објавио је темељан прилог о безаконом деловању игумана Методија, Македонца по пореклу. У наставку следи превод тог прилога

 + + +

Манастир Валаам, 16.фабруар 2019., 16:08

„Данас је рођендан оца Методија. Скоро сви они који су били у  Валааму знају или су слушали о овом гостопримљивом и љубвеобилном човеку, љубазном и утешитељном за све оне који му долазе.

Молимо се Господу да Баћушки да здравље и још много година служења ближњима.“

Епископ Панкратије, игуман Валаамског манастира

+ + +

Док у Украјини бесне аутокефалне страсти, манастир Валаам се „изокола“ бави афирмацијом расколника из неканонске, такозване „Македонске православне цркве – Охридске архиепископије“.

Референца:

Македонска православна црква („Македонска православна црква – Охридске архиепископије“) – је неканонска православна „црква“, која делује на територији Републике Македоније, а такође и у македонској дијаспори.

У свом садашњем облику постоји од јула 1967. године, када је одлуком Трећег црквеног народног већа у Охриду успостављена као аутокефална. Међутим, ни Српска Православна Црква (у којој је до 1958. године била Македонска православна црква), ни остале Помесне Православне Цркве нису признале нови статус ове „цркве. Године 2005. Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве изопштио је вернике који припадају Македонској православној цркви.

5. фебруара 2019., на свом Јутјуб каналу, валаамска служба за информисање поставила је документарни филм „Валаам-Македонија: Сусрети на путевима Господњим“, снимљен од стране Кемеровске информативне агенције "Пут до храма" уз благослов митрополита кемеровског и прокопевског Аристарха.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=lVtkrJn2n2w

Идеја о прављењу овог филма, по признању самих аутора, зачета је "након посете Валаамском манастиру", где је филмска екипа "упознала чудесну особу - оца Методија, пореклом Македонца, који је дошао у Русију да постане монах".

Референца:

17. новембра 2011. године, житељ Валаамског манастира, директор културно-просветног и образовног центра „Светлост Валаама“ игуман Методије (Петров) служио је у Скопљу (Македонија) са клирицима тзв. „Македонске православне цркве“, која се пре више од 40 година одвојила од Српске Православне Цркве и до дан данас нема евхаристијско и канонско општење са осталим Помесним Православним Црквама. Саопштење о чињеници заједничког служења са фотографијама била је објављена на званичном сајту „МПЦ“.

Ова вест изазвала је недоумице и узнемирење међу мирјанима и клирицима Православне Охридске Архиепископије – аутономног дела Српске Цркве на територији Македоније.

Референца:

Православна Охридска Архиепископија је канонска аутономна Црква у саставу Српске Православне Цркве, која делује на територији Северне Македоније. Охридска Архиепископија нема државну регистрацију и у својим активностима се суочава са оптрукцијом од стране Македонске православне цркве, која има званично признање македонских власти.

Јеромонах Иринеј, који служи у Скопљу, подсетио је да канони Цркве строго забрањују заједничке молитве с расколницима, између осталих 33. Правило Лаодикијског Сабора, које гласи: „С јеретицима или расколницима не сме се заједно молити“, а 10. Апостолско правило прописује: „Који се заједно  са одлученим, ма било и у кући, буде молио, нека се одлучи. Отац Иринеј, је такође подсетио да ни један клирик Српске Православне Цркве није саслуживао са „клирицима“ такозване „Украјинске православне цркве кијевске патријаршије“, чији је положај у односу на православни свет потпуно исти као и код македонских расколника.         

           Први део филма под називом “Руски Македонац” био је посвећен биографији оца Методија.

Бивши амбасадор Руске Федерације у Македонији (2010-2018) Олег Шчербак, такође је разгласио верзију о „чудесном“ игуману, који је, иначе, већ одавно требао да буде саборски одлучен:

Отац Методије је невероватна особа, ретко се могу упознати људи такве срдачности, такве отворености (за расколнике - Ред.), такве доброте и љубави према ближњему својему“.

Након кратког “житија“ и приче о пресељењу Валаамских монаха у Македонију, аутори филма преносе гледаоце у цркву Св. Наума Охридског у главном граду Северне Македоније, Скопљу, који је под јурисдикцијом неканонске македонске лажне цркве (као, уосталом, и сви званични храмови у земљи). Филмска екипа је отишла тамо са нећаком оца Методија Кирилом Петровим.

Старешина расколничког храма „отац“ Кирил, је велики љубитељ руске културе, редовно посећује Русију, о чему сведочи и његова страница на „ВКонтакте“ (руска друштвена мрежа, аналог „Фејсбука“ – нап. „Борба за веру“)

 „Поклоници“ су се потом упутили у расколнички Лешокски манастир тетовско-гостиварске епархије.

Овде сазанајемо шта се десило 2016. године, по благослову намесника Валаамског манастира епископа Панкратија, а на интервенцију руске амбасаде у обитељи. „Упркос разликама“, био је постављен  Крст за поклоњење (верна копија Крста на Валааму), који симболише јединство православних Руса с македонским расколницима.

За ту прилику, Владика Панкратије је чак благословио испоруку камења из светиња Валаамског архипелага, како би, како се изразио амбасадор О. Шчербак, пренели комад Валаамске земље на македонску земљу.


У другом делу “киноепопеје”, прича води гледаоца у “домовину Оца Методија” у још један расколнички манастир Светог Никите у селу Горјани, претворен у секуларни гостионички комплекс. У бившим монашким келијама, „ходочасници“ гледају фудбал,

а у паузама између служби, деца и одрасли га играју у овом дејствујућем расколничком храму.

Настављајући причу о "животу" чудесног Македонца, пратећи глас коментарише:

И овде се будући отац Методије вероватно играо као дете у близини храма, као у свом дворишту. Ко зна, можда га је то осећање његовог дома и привело к Богу?
 

Обратите пажњу: Светитељима на фрескама у расколничком манастиру су затворене очи!

Говорећи о још једном расколничком македонском манастиру Св. Пантелејмона, главни творац филма, уважени уметник Руске Федерације, Олег Кукхарев, каже:

До пре две године на овом месту... био је ресторан. Монаси (расколници – Ред.) се моле за ово место, како би оно поново постало дивно као овај изглед главног града Македоније.

У манастиру св. Пантелејмона, "православни" поклоници присуствовали су церемонији неважећег расколничког крштења. "Свештеник" је крстио бебу на начин који никада раније нисмо видели: умочивши руку у крстионичну посуду, он је само помиловао главу детета мокром руком (расколници су гори од паписта, који кропе оне који се крштавају).

У четвртом делу филма, под називом “Јединство и љубав”, руски “уметници” посетили су Лесовски манастир, где су се срели са његовим настојатељом, расколничким митрополитом Иларионом (Серафимовским). Уметник Кукхарев није пропустио да пољуби расколничку десницу.

Мора се одати признање ауторима филма, јер на крају крајева ипак признају да

"упркос свим људским везама и многовековној духовној традицији, нема канонског општења између Руске Православне Цркве и македонске."

Међутим, та чињеница није ни најмање спречавала “чудесног валаамског игумана" да поклони драгоцену панагију са меморијалном белешком незаконитом самосвјатском митрополиту, а његова антиканонска активност у вези са сарадњом и редовним молитвеним општењем са расколником није изазвала његово санкционисање од стране врха Руске Православне цркве, већ је, напротив, покренула Свјатјејшег Патријарха да 2016. године награди игумана Методија орденом Светог Серафима Саровског, поводом његовог 55 рођендана и 20. годишњице свештеничке сужбе.

П.С.

        На крају прегледа кинофилма, желимо да цитирамо извод и чланка „Пажња! Руси служе с македонским расколницима!!!“ са српског православног сајта „Борба за веру“, који сведочи о отвореној историјској лажи, изнесеној у „православном“ филму.

"Даже памятник на могиле о. Панкратия поменял этот ваш валаамский македонец, только потому что надпись была на сербском!

Не рассказал вам о. Мефодий, как выгнали всех монахов из всех македонских монастырей, потому что не могли найти ни одного, кто согласился бы остаться в македонской самосвятской церкви?! Режим Тито не изгонял тех, кто согласились сотрудничать, но таких были единицы.

И какие монахи в скопском Пантелеимоновом монастыре?!? Вам солгали!

О каком единстве вы молились с раскольниками? Просто абсурд."
 
 По материјалу са: "Све јереси"
Превод и приређивање: "Борба за веру"
Последњи пут ажурирано ( среда, 27 фебруар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.