header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Саопштење из Шамбезија Штампај Е-пошта
понедељак, 15 јун 2009

Саопштење са Четврте предсаборске свеправославне конференције, Шамбези 6-12. јун 2009. године

 

 ЧЕТВРТА ПРЕДСАБОРСКА СВЕПРАВОСЛАВНА КОНФЕРЕНЦИЈА

Православни центар Васељенске Патријаршије

Шамбези, 6 - 12. јун 2009.

 

САОПШТЕЊЕ

Четврта предсаборска свеправославна конференција - коју је сазвао Његова Светост Васељенски Патријарх г. г. Вартоломеј, уз сагласност Блажењејших Предстојатеља помесних Православних Цркава, изражену на њиховом Свештеном Сабрању у Фанару од 10. до 12. октобра 2008. године - одржана је у Православном центру Васељенске Патријаршије у Шамбезију (Женева) од 6. до 12. јуна 2009.

Рад Конференције је отпочео свеправославном светом Литургијом на празник свете Педесетнице, а одвијао се под председништвом Његовог Високопреосвештенства митрополита пергамског г. Јована, представника Васељенског Патријарха, и уз садејство секретара за припрему Светог и Великог Сабора Православне Цркве, Високопреосвећеног митрополита швајцарског г. Јеремије. У раду Конференције су, на позив Његове Светости Васељенског Патријарха г. г. Вартоломеја, учествовали представници свих аутокефалних Православних Цркава.

Предстојатељи помесних Православних Цркава упутили су учесницима Конференције поздравне поруке, писмено или преко својих представника. Учесници Конференције су са своје стране послали телеграме свим предстојатељима помесних Цркава, иштући њихове молитве и благослов за посао који им предстоји.

Садржај рада Четврте предсаборске свеправославне конференције била је - сагласно вољи предстојатељâ и представникâ помесних Православних Цркава, израженој у Поруци са њиховог Свештеног Сабрања у Фанару (октобар 2008.) - дискусија о питању канонског организовања православне дијаспоре. Одговарајућа одлука о дневном реду донета је на почетку рада Конференције.

Конференција је размотрила документе које је Међуправославна припремна комисија припремила на својим заседањима у Шамбезију, одржаним од 10. до 17. новембра 1990. и од 7. до 13. новембра 1993. године, као и текст са закључцима конгреса православних канониста одржаног у Шамбезију од 9. до 14. априла 1995. године. У ове документе су унета разјашњења, допуне, исправке и додаци, па су онда једногласно одобрени.

Конференција је изразила заједничко хтење свих Православних Цркава да проблем канонског организовања православне дијаспоре буде решен у складу са еклисиологијом и са канонском традицијом и праксом Православне Цркве. Конференција је одлучила да се успоставе нова епископска сабрања у одређеним подручјима света ради регулисања стања у дијаспори, тојест међу православним верницима настањеним изван традиционалних граница помесних Православних Цркава. Председници тих сабрања биће епископи који имају првенство међу епископима Васељенске Патријаршије у датом региону, а у њиховом одсуству следећи епископи, по реду у диптисима Цркава. Чланови пак тих сабрања јесу сви епископи које све Православне Цркве признају као канонске, а који врше пастирску службу и имају надлежност над постојећим заједницама у сваком региону. Мисија епископских сабрања јесте да манифестују и унапређују јединство Православне Цркве, да заједнички врше пастирску службу међу православним верницима региона и да заједнички сведоче Православље пред светом. Одлуке епископских сабрања доносе се на основу начела консензуса Цркава које су у њима заступљене преко својих епископа.

Конференција је, претходно уневши потребна разјашњења, исправке и допуне, одобрила и нацрт Правилника о раду епископских сабрања којим се одређују основна начела њихове организације и њиховог функционисања.

Преостале теме за Свети и Велики Сабор, односно тема која се тиче начина проглашавања аутокефалије и аутономије, као и тема редоследа Цркава у диптисима, биће разматране на следећим заседањима Међуправославних припремних комисија, чији ће предлози бити поднети следећим Предсаборским свеправославним конференцијама на одобрење.

Шамбези (Женева), 12. јуна 2009.

Председник Кенференције
+ Митрополит пергамски Јован

(превео и доставља епископ бачки Иринеј)

           http://www.spc.rs/sr/saopstenje_sa_cetvrte_predsaborske_svepravoslavne_konferencije_sambezi_612_jun_2009_godine
Последњи пут ажурирано ( понедељак, 15 јун 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.